Colectionarii de vederi impart aceeasi patima cu ceilalti colectionari care nu prea tin cont de bani, de timp, de imprejurari sau de alte criterii, ei pur si simplu se ghideaza dupa pasiune, dupa nevoia de a avea si in acest sens, chiar in Romania s-a nascut in urma cu multi ani, omul care in prezent este cel mai mare colectionar de vederi ale orasului Cluj din tara. Se numeste Andrei Klein si este din Cluj Napoca si are in prezent o colectie impresionanta si unicata totodata, ce cuprinde peste 1000 de exemplare, adunate de-a lungul vietii, mai ales din perioada 1890 pana in 1940.
Pasiunea lui a inceput de la o varsta destul de frageda si probabil ca si influentele vremurilor in care si-a trait copilaria l-au facut sa abordeze aceste gen de destindere. Pasiunea o are mostenita de la tatal sau si desi s-a nascut departe de Cluj, familia sa fiind de origine evreiasca, a cunoscut toate necazurile sortii ce puteau fi cunoscute pe vremea persecutiilor evreilor. Tatal sau era pasionat de timbre, si astfel Andrei Klein si-a dezvoltat pe parcurs placerea de a colecta vederi, nu inainte de a deveni novicele unuia dintre cei mai vestiti fotografi ai secolului XX, pe nume Denes Szabo.
Colectia sa de vederi o va lasa cel mai probabil mostenire singurului nepot pe care il are. Fotografiile din colectia sa, cuprind imagini cu orasul Cluj Napoca din vremurile vechi, mai cu seama din perioada cuprinsa intre anii 1890 si 1940. Toate reprezinta franturi de viata, amintiri, reprezentative atat pentru atmosfera orasului cat si pentru el ca persoana. Cine spune ca istoria nu poate fi scrisa in fotografii se insala amarnic; istoria nu poate fi scrisa numai in cuvinte, istoria sta si in imagini, in culori, in suflete, in ganduri.
Colectiile de vederi sunt poate cele mai reprezentative in acest sens, ele reprezentand tot mai bine ceea ce inseamna atmosfera epocilor. Iar ca si colectionarul din Cluj probabil ca sunt mult mai multi, insa nu tocmai celebri. Andrei Klein este pasionat si de carti, de fotografie, de teatru, de cultura in general si probabil ca aceste interese sunt comune cu cele ale marilor colectionari.
Colectiile de vederi se rezuma practic la orase, la tari, la locuri exotice si la tot ce pot insemna peisajele, fie ele urbane, fie rurale. Natura, blocurile, strazile, copacii, marea, masinile, pietele, muzeele, plajele pustii, copacii exotici, raurile, rasariturile de soare si multe altele sunt doar cateva dintre temele abordate de vederi. Probabil ca majoritatea colectionarilor de vederi sunt manati de dorina de a capta amintirile in dimensiuni mici, desi aici cei mai multi s-ar grabi sa obiecteze, de ce nu fac poze? Dar este mult mai profund, mai interesant sa ai o vedere dintr-un loc vizitat mai ales ca acestea nu sunt deloc costisitoare si mai ales ca iti poti face un album plin cu amintiri.
Un alt colectionar de vederi este si medicul Emanoil Vasiliu, un medic caruia destinul i-a fost potrivnic, deoarece pasiunea vietii lui a fost teatrul si in nici un caz medicina. Insa la rugamintile si indemnurile parintilor a ales in cele din urma aceasta cale. Colectia de vederi a medicului este mult mai impresionanta si mai complexa, avand in vedere ca ea cuprinde peste 60. ooo de exemplare insa, acestea sunt adunate de prin toata lumea, de prin locurile in care a avut norocul sa ajunga, sau de prin locurile in care au ajuns cunostinte de ale sale si i-au procurat cate un mic suvenir.
Colectiile de vederi sunt de cele mai multe ori realizate cu ajutorul prietenilor, desi nu se mai poarta moda cu trimisul de fotografii specifice locului, prin posta, deoarece in prezent, mult mai rapid si mai comod este sa faci o poza cu telefonul mobil si sa o trimiti printr-un sms daca chiar vrei sa arati undeva pe unde esti sau prin ce locuri ai fost, ori si mai simplu, postezi fotografia pe internet si asa toata lumea poate sa vada teritoriile pe care le-ai strabatut. Insa colectiile de vederi sunt mult mai indicate, pentru ca le poti adauga intr-un album, exact ca si cu pozele printate, dar nici macar acestea nu mai sunt la moda.
Este impresionant sa vezi ca unii oameni chiar mai apreciaza formele primordiale de comunicare si de promovare si astfel opteaza sa le pastreze intr-un coltisor departe de ochii lumii si de parerile lor perfide. Colectionarii de vederi sunt poate dintre cei mai sensibili oameni, care strang in bucati de hartie, mici povesti de viata, de istorie a oraselor sau diverselor locuri pe care au avut norocul sa le vada si spunem noroc, deoarece in zilele crunte pe care le petrecem in prezent, este foarte greu sa mai ajungi sa si vezi ceea ce poti privi zilnic la televizor sau pe internet.