În această săptămână, pe măsură ce se apropie Sărbătorea de Paște, toate femeile se gândesc la alegerea unei rețete pentru pască. Acest desert este o parte integrantă a mesei de Paște și nu este dificil de pregătit.
Spre deosebire de cozonacul de Paște, la care aluatul trebuie mult timp frământat și apoi lăsat la crescut, la pasca de Paște metoda este mult mai simplă și rapidă. Află în acest articol 3 rețete de pască de Paște care au un gust grozav. Orice gospodină care va alege aceste rețete, va face o surpriză plăcută celor din familie, în noaptea de Înviere, când se pregătește masa de Paște.
Navigare rapidă în articol:
- Rețete de Paște – Pască cu brânză
- Rețete culinare de Paște – Pască cu smântână
- Rețete de Paște – Pască cu ciocolată
1. Rețete de Paște – Pască cu brânză
Pasca cu brânză de vaci este apreciată din cele mai vechi timpuri de români. Dacă se folosește această rețetă și se aleg doar ingrediente de cea mai bună calitate, cu siguranță va avea un gust minunat. Aluatul este dulce, pufos, se păstrează moale un timp îndelungat. La aluat nu se folosește drojdie pentru că nu trebuie să fie foarte înalt sau umflat.
Rețeta pentru pasca cu brânză de vaci se realizează astfel:
Pentru blatul de pască cu brânză se folosesc următoarele ingrediente: 200 g zahăr, 200 g margarină, 4 ouă, 1 vârf de cuțit praf de copt, 200 g făină de grâu, puțină sare.
Blatul de pască cu brânză se prepară astfel:
- Se pune într-un castron zahărul și margarina și se amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul
- Se separă albușurile de gălbenușuri
- Într-un bol separat se bat albușurile cu telul, până se fac spumă; doar acestea se folosesc la blat; gălbenușurile rămase se folosesc la umplutură și la uns pasca deasupra
- Apoi se adaugă 1 vârf de cuțit de praf de copt, zahărul cu margarina și făina.
Pentru umplutura de pască se folosesc ingredientele: 500 g brânză de vaci, 1 cană de lapte, 50 g margarină, 4 ouă, 2 linguri de făină, 7 linguri de zahăr, puțină esență de vanilie, stafide.
Umplutura se prepară astfel:
- Se amestecă brânza de vaci și zahărul cu mixerul până se omogenizează
- Se adaugă o cană de lapte peste brânză, margarina și 4 albușuri care în prealabil au fost bătute spumă cu telul
- Apoi se adaugă făina, esența de vanilie și stafidele.
La final se procedează astfel:
- Se ia o tavă rotundă
- Se tapetează cu margarină
- Se toarnă compoziția pentru blat
- Deasupra în mijloc se toarnă umplutura, astfel se formează o formă rotundă
- Stafidele se pot pune și la final peste pască
- Se dă la cuptor 35-40 minute, la foc moderat.
2. Rețete culinare de Paște – Pască cu smântână
Pasca cu smântână este ca o prăjitură, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Aluatul este oarecum special, ca la o prăjitură, ingredientele trebuie alese cu atenție, să fie de calitate.
Această rețetă se realizează astfel:
Pentru blatul de pască cu smântână se folosesc următoarele ingrediente: 200 g zahăr, 200 g margarină, 4 ouă, 1 vârf de cuțit praf de copt, 200 g făină de grâu, puțină sare.
Blatul de pască cu smântână se prepară astfel:
- Se pune într-un castron zahărul și margarina și se amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul
- Se separă albușurile de gălbenușuri
- Într-un bol separat se bat albușurile cu telul, până se fac spumă; doar acestea se folosesc la blat; gălbenușurile rămase se folosesc la umplutură și la uns pasca deasupra
- Apoi se adaugă 1 vârf de cuțit de praf de copt, zahărul cu margarina și făina.
Pentru umplutura de pască se folosesc ingredientele: 750 g smântână, 3 ouă, 2 gălbenușuri, 1/4 zahăr, 2 linguri făină albă, 1 vârf de cuțit de sare, puțină esență de vanilie, coajă de lămâie.
Umplutura se prepară astfel:
- Se amestecă smântâna și zahărul cu mixerul până se omogenizează
- Se adaugă cele 3 ouă și 2 gălbenușuri, care în prealabil au fost bătute cu telul
- Apoi se adaugă puțină sare, făina, esența de vanilie și coaja de lămâie.
La final se procedează astfel:
- Se ia o tavă rotundă
- Se tapetează cu margarină
- Se toarnă compoziția pentru blat
- Deasupra în mijloc se toarnă umplutura
- Se dă la cuptor 35-40 minute, la foc moderat.
3. Rețete de Paște – Pască cu ciocolată
Rețeta pentru pasca cu ciocolată se aseamănă cu cea pentru pasca cu smântână, dar se mai adaugă câteva ingrediente noi.
Această rețetă se realizează astfel:
Pentru blatul de pască cu ciocolată se folosesc următoarele ingrediente: 200 g zahăr, 200 g margarină, 4 ouă, 1 vârf de cuțit praf de copt, 200 g făină de grâu, puțină sare.
Blatul de pască cu ciocolată se prepară astfel:
- Se pune într-un castron zahărul și margarina și se amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul
- Se separă albușurile de gălbenușuri
- Într-un bol separat se bat albușurile cu telul, până se fac spumă; doar acestea se folosesc la blat; gălbenușurile rămase se folosesc la umplutură și la uns pasca deasupra
- Apoi se adaugă 1 vârf de cuțit de praf de copt, zahărul cu margarina și făina.
Pentru umplutura de pască cu cacao se folosesc ingredientele: 750 g smântână, 3 ouă, 2 gălbenușuri, 1/4 zahăr, 2 linguri făină albă, 1 vârf de cuțit de sare, 2-3 linguri de cacao, puțină ciocolată neagră, coajă de lămâie.
Umplutura se prepară astfel:
- Se amestecă smântâna și zahărul cu mixerul până se omogenizează
- Se adaugă cele 3 ouă și gălbenușurile care în prealabil au fost bătute spumă cu telul
- Apoi se adaugă puțină sare, făina, esența de rom, cacao, ciocolată rază și coaja de lâmâie.
La final se procedează astfel:
- Se ia o tavă rotundă
- Se tapetează cu margarină
- Se toarnă compoziția pentru blat
- Deasupra în mijloc se toarnă umplutura
- Se dă la cuptor 35-40 minute, la foc moderat.
Familiarizați-vă cu toate secretele acestor rețete de Paște, încercați-le, cu siguranță nu veți regreta. Gustul lor este grozav, iar aspectul foarte frumos. Toate rețetele sunt ușor de realizat, chiar și de o gospodină fără experiență în deserturi de Paște.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Mâncare din carne de miel – Rețete culinare delicioase pentru masa de Paște, realizate din carne de miel.
Poftă Bună! Paște Fericit!