Timp liberColecționarii de cărți - o pasiune cultivată care cultivă spiritul

Colecționarii de cărți – o pasiune cultivată care cultivă spiritul

Colectionarii de carti sunt cu siguranta oameni foarte culti, intelectuali de toate varstele si de ambele sexe, oameni care pur si simplu au o sete continua de a afla, de a citi si de a pastra amintiri. Colectionarii de carti isi petrec timpul prin anticariate sau prin biblioteci, iar casa lor este un intreg almanah cu titluri celebre. Acesti oameni urmaresc cele mai interesante istorii, cele mai profunde idei si de ce nu, cele mai rare exemplare care nu au mai fost comercializate dupa prabusirea anumitor curente politice, dupa scoaterea din viata a unor principii.

Un exemplu foarte concludent in aceasta ecuatie este cel al braileanului Ion Ivan, care a intrat in posesia cartii lui Ceausescu, din anul 1989, carte pe care dictatorul nu a mai reusit sa o distribuie catre publicul larg si pe care sta frumos evidentiat si autograful din partea mariei sale. Acest Ion Ivan, un om oarecare, este un impatimit al raritatilor, un om care pe langa colectia impresionanta de timbre are si cartea unica si rara a lui Nicolae Ceausescu, care poarta numele de „Procesul revolutiei si constructiei socialiste in Romania”, care include si semnatura conducatorului de atunci, foarte dorita de toti cei ce sunt impatimiti de raritati.

Colectionarii de carti nu tin seama de principii atunci cand ceva se potriveste perfect in biblioteca lor. Printre cele mai comune colectii sunt cele care includ carti de istorie, carti de filosofie, in editii limitate sau care au fost modificate cu vremea, dar s-a pastrat un singur exemplar in original, carti cu portrete, carti pline de invataturi biblice, carti scrise anapodaa de celebritati, carti care au revelat adevaruri usturatoare si multe altele.

De mentionat este faptul ca in cadrul colectiilor de carti, cele mai vizate sunt exemplarele care au ceva unic, precum un autograf sau un gand pe prima pagina, a autorului, care apare scris in orginal, sau chiar si o tampila cu diverse inscriptii. Printre colectionarii de carti se umara insa si cei mici, care aleg sa isi adune pe noptiera carti colorate din diverse desene animate celebre, sau carti de povesti, care chiar daca sunt distribuite pe piata la o scara foarte larga, pentru ei reprezinta intr-adevar o colectie semnificativa.

In cele din urma omul este cel care da valoare lucrurilor si nu invers. A nu se intelege insa ca adevaratii colectionari de carti au chiar biblioteci intregi in casa lor, exista colectionari de aceste obiecte care chiar se rezuma doar la raritati si nu tin seama de toate titlurile aparute, citite in contemporaneitate de toata lumea. Pentru ei o carte speciala este aceea care nu numai ca a facut istorie, dar a si apartinut unei celebritati si a fost cel mai probabil ravnita de multi oameni de-a lungul istoriei sale.

Cele mai ravnite carti sunt si cele care au autografe sau greseli de tipar, semnificative, care s-au dovedit a fi in cele din urma coduri de limbaj. Colectionarii de carti mai din rand cu lumea se rezuma insa la seriile aparute in librarii, sau la chioscurile de ziare, serii precum editiile din colectia Adevarul, aceasta cuprinzand carti romanesti ale autorilor celebri, ce au fost reeditate si imbunatatite din punct de vedere material, copertile fiind uniformizate si personalizate pe masura, dupa sigla trustului cu pricina.

Colectionarii de carti biblice sunt probabil printre cei mai impatimiti colectionari, avand in vedere ca pentru ei constituie o adevarata provocare sa mai descopere cate-o carte a vreunei religii oculte, care este veche probabil de mii de ani si care a fost ascunsa cu timpul, trecuta in umbrele legilor. Colectionarii de aceste obiecte sunt oameni care nu citesc neaparat paginile cartilor pe care le colecteaza, dar probabil ca le pastreaza la loc de cinste neatinse si se mandresc cu ele in expozitii celebre.

Ca in cazul multor alte colectii de obiecte rare sau de lucruri generale, si acest tip de colectie se bucura de atentia publicului cu un statut social mai aparte, insa colectionarii de carti au ceva in plus fata de colectionarii de bauturi sau fata de colectionarii de masini scumpe, sport sau clasice, ei au in plus acea sclipire de inteligenta care ii face oameni ai tuturor timpurilor, oameni care strang istoria intre mainile lor, oameni care vor sa pastreze gandurile asa cum au fost ele in prima faza si oameni, care plini de trairi interioare, incearca sa duca mai departe tot ceea ce inseamna calitatea scrisului, claritatea limbajului si a exprimarii in cuvinte asternute pe foi de hartie.

Unii colectionari de carti, insa, nu tin cont de ideile pe care paginile le cuprind ci pur si simplu de materialul din care este alcatuita cartea respectiva, avand in vedere ca in vremurile de mult apuse, se foloseau diverse pergamente, papirusuri si tipuri de piele animala, naturala, practici care acum sunt inexistente, dar totodata si mai valoroase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.