Sarcină & BebeInfecții la bebelușii nou-născuți – Cât de mare este riscul?

Infecții la bebelușii nou-născuți – Cât de mare este riscul?

Multe infecții neonatale sunt transmise de la mamă la copil în timpul nașterii. Fătul crește într-un mediu steril în uter dar când se rupe apa, el intră în contact prima dată cu bacteriile și virusurile.

Infecțiile neonatale sunt în general dobândite prin canalul de naștere infectat și prin contact cu sângele infectat. Conform unui studiu realizat de cercetătorii din China, rata de transmisie a infecțiilor la nou-născut prin naștere naturală este de 67%, iar prin naștere prin cezariană este de 8%.

Află în acest articol ce infecții neonatale se transmit de la mamă la bebelușul nou-născut și care sunt infecțiile nosocomiale.

Navigare rapidă în articol:

Infecția cu virusul hepatic A, B sau C

2-bebelus

Infecția cu virusul hepatitei A se poate preveni printr-un vaccin sigur și eficient. Această infecție este rar semnalată la femeile însărcinate. Și totuși, în cazurile în care infecția cu virusul hepatic A se transmite de la mamă la bebelușul nou-născut, la micuț apar sau nu simptome de hepatită acută. Medicul poate stabili diagnosticul și va administra un tratament intramuscular cu globulină anti-virus hepatic A.

Infecția cu virusul hepatitei B se transmite la nou-născut în timpul nașterii prin contactul tegumentelor și mucoaselor sale cu sângele mamei infectat. Rata de infecție la nou-născut este de 80-90% dacă mama prezintă această infecție în al treilea trimestru de sarcină. Există un risc de transmisie a infecției transplacentar de 5-15%.

Despre sugarii sau copiii mici care au hepatita B, specialiștii spun că există un risc mare de a face ciroză sau cancer de ficat, ceea ce poate duce la deces. Medicii recomandă vaccinarea nou-născuților împotriva hepatitei B, mai ales că această boală gravă este asimptomatică în majoritatea cazurilor. Află care este testul pentru hepatita B în timpul sarcinii și care sunt principalele vaccinuri obligatorii și opționale la bebeluși, recomandate de medici pentru prevenirea unor boli grave.

Infecția cu virusul hepatitei C se poate transmite de la mamă la copil prin naștere naturală, riscul de transmitere este de 10%. În cazul mamelor infectate cu HIV sau care au consumat droguri, riscul de transmitere al hepatitei C (HVC) la nou-născut este mai mare. La bebelușii infectați nu apar simptome, dar în 25% din cazuri se dezvoltă boli grave de ficat, cum este icterul, și în 1-4% din cazuri se poate ajunge la carcinom hepatocelular.

Infecția cu streptococul hemolitic B

5-bebelus-nou-nascut

Această infecție bacteriană severă poate afecta nou-născuții, se transmite prin canalul de naștere. În majoritatea cazurilor bebelușii se îmbolnăvesc în primele 24 de ore după naștere, iar boala are un debut precoce. Sunt cazuri în care bebelușii se pot infecta tardiv, după naștere, în primele 7-90 zile de viață. Rata de infecție la bebelușii născuți prematur este de 5-8%, iar la bebelușii născuți la termen este de 1-2%.  Simptomele sunt de probleme respiratorii, apnee, stare de șoc. În 5-10% din cazuri apar complicații, cum este pneumonia, osteomielita, meningita, artrita septică.

Sindromul Torch la bebeluși

Infecția poate să apară la făt prin trecerea agenților infecțioși ai acestui sindrom prin placentă în timpul sarcinii. O altă cale de transmisie este prin lichidul amniotic care este infectat la mamă, prin fecalele materne ce sunt infectate cu enterovirusuri, prin sânge în timpul operației de cezariană sau a nașterii normale.

Dacă un făt este în curs de dezvoltare și este infectat apar complicații foarte mari: se poate produce un avort spontan, există riscul de deces al fătului, este posibil ca fătul să aibă o creștere lentă și să se nască prematur.

Simptomele în cazul acestui sindrom sunt de letargie, stări febrile, mărirea ficatului, anemie, scăderea hemoglobinei. Sugarii pot avea pete roșii pe piele, icter, corioretinită la globul ocular, alte anomalii în funcție de gradul de severitate al bolii.

Infecția cu virus herpes simplex VHS

3-bebelus

Această infecție apare destul de frecvent, aproximativ 22% dintre gravide pot fi infectate cu VHS. Din păcate multe dintre ele nu știu că sunt infectate și astfel boala nu este tratată la timp, se transmite la nou-născut.

Pentru a preveni transmisia neonatală peripartum este important ca mama să scape de virus cu ceva timp înainte de perioada nașterii. Cercetătorii au constatat faptul că infecția se poate manifesta în tractul genital la femeie înainte de naștere, în 0,2-0,39% din cazuri. La femeile cu antecedente recurente, riscul este și mai mare, ajunge la 1,4%.

Riscul de transmisie a infecțiilor peripartum la nou-născut este de 85%, iar postnatal este de 10%.

La nou-născut infecția se manifestă la nivelul gurii, ochilor, pe piele. Simptomele apar în primele 6-9 zile de viață. Complicațiile sunt de encefalită, stare de șoc, convulsii, probleme respiratorii datorate unui nivel scăzut de oxigen în sânge, activarea sistemului de coagulare a sângelui. Riscul de mortalitate este de 57%.

Infecția cu virusul varicelo-zosterian, sindromul congenital de varicelă

Există câteva infecții grave cu risc mare de mortalitate la bebeluș, care se transmit de la mamă la făt. Acestea sunt: infecția cu virusul varicelo-zosterian, infecția cu varicela neonatală, sindromul congenital de varicelă. Pentru a preveni aceste boli este recomandată vaccinarea împotriva virusului Varicella zoster la femei. Acest virus este foarte contagios și apare în copilărie. Află care sunt cele mai frecvente boli de piele la bebeluș.

Transmisia infecției la făt se face transplacentar, perinatal, pe verticală. În 23% din cazuri apar probleme de creștere la făt. În 5,6% din cazuri se poate produce nașterea prematură. La infecția perinatală, riscul de deces este de 30%.

La femeile însărcinate, la care infecția apare în primul trimestru de sarcină, pot să apară probleme mari la făt, oculare și de dezvoltare a sistemului nervos.

Toxoplasmoza congenitală, boală transmisă de mamă

Această boală apare atunci când  mama gravidă se infectează cu Toxoplasma gondii. Riscul ca boala să apară la făt este destul de mare, iar complicațiile de asemenea:

  • Dacă infecția apare la mamă în primele 3 luni de sarcină, riscul de transmitere la făt este de 14%, iar riscul de complicații este de 41% la nou-născut.
  • Dacă infecția apare la mamă în lunile 3-6 de sarcină, riscul de transmitere la făt este de 29%, iar riscul de complicații este de 8% la nou-născut.
  • Dacă infecția apare la mamă în lunile 6-9 luni de sarcină, riscul de transmitere la făt este de 59%, nu apar complicații la nou-născut.

Complicațiile pot fi: bebelușul se naște prea devreme, are probleme de sănătate la ochi, la piele, la urechi, la sistemul nervos.

Potrivit cercetătorilor și femeile care au cicatrici mai vechi la retina ochilor, datorate toxoplasmozei oculare, parea riscul de a transmite această boală la făt în timpul sarcinii.

Infecția cu citomegalovirus la nou-născut

4-bebelus-infectii-neonatale

Infecția cu citomegalovirus este destul de comună la adulți, este o infecție cu virus herpes. Se transmite transplacentar, în timpul nașterii sau prin alăptare de la mamă la făt sau la bebelușul nou-născut. Poate fi depistată prin analize, se iau probe din lichidul amniotic sau din sângele fetal. La nou-născut, infecția se depistează prin analize de salivă și urină prelevate de la acesta.

Simptomele la nou-născut sunt grave,  pot apărea și complicații: ficat mărit, splină cu volum mare, capul de mărime mică, surzenie, icter, tulburări oculare, vase capilare sparte sub piele. Infecția se poate transmite și prin laptele matern, iar simptomele la sugar sunt de volum mărit al ficatului și splinei, scăderea numărului de globule albe din sânge, tulburări ale funcției hepatice, inflamarea plămânilor.

Listerioza neonatală

Această boală se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii transplacentar, sau la nou-născut după naștere. Simptomele sunt cele caracteristice infecțiilor sistemice. Tratamentul constă în antibiotice, cu ampicilină și gentamicină.

Infecția se produce la femeile gravide din cauza consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea, legumele sau laptele contaminat cu Listeria monocytogenes. Boala este asimptomatică sau se manifestă prin stări caracteristice gripei. Dacă la gravidă apar stări febrile inexplicabile este indicat să facă analize pentru listerioză.

La nou-născut simptomele se manifestă odată cu producerea infecției. Sunt cazuri când apare riscul de septicemie neonatală, natere prematură, greutate mică a fătului la naștere, insuficiență respiratorie sau circulatorie după naștere, sau chiar de pierdere a fătului.

La nou-născuții la care boala are un debut întârziat poate să apară meningită și septicemie.

Rubeola congenitală

Infecția cu virusul rubeolic se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii. Femeile însărcinate care au avut rubeolă înainte sau în primul trimestru de sarcină pot transmite boala la bebeluși, aceștia au sindromul de rubeolă congenitală. Riscul ca bebelușii nou-născuți să ia boala de la mama infectată este de 85%. Simptomele apar la bebelușul nou-născut în primele zile de viață sau până la vârsta de 4 ani.

Infecția la făt are consecințe grave, apar probleme de dezvoltare a organelor interne și deci există riscul de anomalii după naștere. În cazurile în care infecția a avut loc în primele luni de sarcină există posibilitatea ca anomaliile la nou-născut să fie mai mari. Principalele probleme sunt: cataractă, retard mintal, probleme cardiace, de ficat, de splină, de oase, tulburări cerebrale, surzenie.

Alte infecții neonatale

Sifilisul congenital produs de bacteria Treponema pallidum se poate transmite pe cale intrauterină, de la mama infectată la făt. Riscul de transmitere al acestei infecții grave la făt este de cel puțin 10-50%, în timpul dezvoltării fetale sau la naștere. Din păcate, boala este foarte gravă, riscul ca bebelușul să moară după naștere este mare. Boala se tratează la femei cu antibiotice. În ultimii ani a crescut numărul de cazuri de nou-născuți cu sifilis congenital.

Infecția cu mycoplasma tuberculosis se transmite după naștere, de la mama infectată la nou-născut. Simptomele la bebeluș apar după naștere, în primele 28-56 zile. Simptomele sunt de letargie, probleme respiratorii, stări de iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, erupții la nivelul pielii. Complicațiile sunt de icter, probleme neurologice, tulburările de termoreglare, limfadenopatie.

Prevenirea infecțiilor nosocomiale neonatale, a infecțiilor de spital

6-infectii-la-bebelus

Infecțiile nosocomiale sunt numite și infecții spitalicești și afectează îndeosebi copiii prematuri. Aceștia sunt deosebit de vulnerabili la aceste infecții neonatale, la bacterii și virusuri și se pot infecta uneori chiar în secția de terapie intensivă.

Unele infecții pot fi transmise chiar în timpul travaliului de la mamă la nou-născut. Acest lucru se datorează infecțiilor cu bacterii sau cu streptococi din vaginul mamei, unor membrane rupte care s-au infectat, nașterii premature, infecțiilor din sfera urogenitală și altele.

Prevenirea infecțiilor nosocomiale este foarte importantă pentru menținerea sănătății bebelușilor nou-născuți. Menținerea igienei pacientei (a femeii care trebuie să nască) este cea mai importantă măsură de prevenție, deși nu ajută în totalitate. Combaterea microorganismelor se face cu alcool sanitar. Cele care folosesc doar săpun simplu sau anumite produse antiseptice de igienă trebuie să știe că nici nu se compară ca eficiență cu alcoolul sanitar în distrugerea microorganismelor.

Respectarea normelor de igienă a mâinilor a personalului din spitale, înainte și după contactul cu diferiți pacienți este de asemenea foarte important.

Cât de mare este riscul de infecții nosocomiale?

Infecțiile în spitale sunt o mare problemă în țara noastră. Multe dintre infecțiile la nou-născuți sunt dobândite în spital, după 72 de ore de viață, la sugarii care sunt internați de la naștere, care au anumite probleme de sănătate sau sunt născuți prematur. Principalele infecții din spitale sunt:

  • Infecția cu streptococi de grup A, sau mai ales de grup B
  • Infecția cu Escherichia colli
  • Infecția cu Haemophilus influenzae
  • Infecția cu Pseudomonas aeruginosa
  • Infecția cu Serratia marcescens
  • Infecția cu Enterobacter specia
  • Infecția cu Klebsiella penumoniae.

Riscul de infectare este mai mare la bebelușii prematuri care au greutate mică la naștere. Rata infecțiilor este de 50% la sugarii care au mai puțin de 1500 g la naștere. Specialiștii spun că dispozitivele folosite pentru supraviețuirea nou-născuților prematur în spitale pot deveni uneori canale de invazie bacteriană. Având  în vedere pielea fragilă a bebelușului prenatur și sistemul său imunitar imatur, există riscul ca acesta să se infecteze imediat și să aibă probleme de sănătate. Cele mai frecvente infecții la bebeluși sunt cele legate de cateter, infecțiile chirurgicale, ale tractului urinar, infecțiile cutanate, ale țesuturilor moi.

Infecțiile virale nosocomiale apar de asemenea în spitale, deși există multe metode de diagnosticare și se încearcă depistarea lor. La sugarii infectați aceste infecții produc simptome grave.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.