În special ca părinte, este destul de dificil să faci față tuturor încercărilor pe care le întâmpini zilnic – de la notele celui mic, până la mâncărurile pe care trebuie să le faci astfel încât tu și familia ta să aveți o alimentație echilibrată. Te înțelegem! Zi de zi trebuie să iei în considerare zeci de aspecte ca să fie bine pentru toată lumea. Dacă într-adevăr piramida alimentelor îți dă bătăi de cap și dacă informațiile pe care le-ai cules până acum, în special despre pâinea în alimentație, sunt contradictorii, noi suntem aici să te ajutăm.
Pâinea este un aliment destul de controversat așa că nedumeririle în această privință sunt ceva normal. Pe de-o parte piramida alimentelor plasează pâinea pe cel mai important loc, încadrându-se în grupa produselor pe bază de cereale. Pe de altă parte, nutriționiștii ne spun că pâinea îngrașă și că ea conține cantități mari de gluten. Suntem de părere că, mai ales în cazul copiilor, acesta trebuie musai să se regăsească în alimentația lor – nu uitați: copii au nevoie de alimente din fiecare grupă a piramidei pentru a se dezvolta cum trebuie. Nici în cazul alimentației pâinea nu trebuie exclusă, ci doar redusă cantitatea consumată.
Cum putem face asta, noi adulții?
Răspunsul este foarte simplu: găsim alternative. Iar dacă încă încerci să înțelegi ce înseamnă asta, noi ți-am pregătit un mic ghid cu cele mai simple și gustoase alternative ale pâinii!
1Retete de paste
Dacă îți vine greu să reduci consumul de pâine după atâta timp, atunci aruncă un ochi peste retete de paste. Sunt ușor de preparat și de 10 ori mai sănătoase și consistente. Fie că alegi tagliatelle cu legume, cu pui sau acele simple retete de paste cu diferite sosuri, sănătatea și silueta ta vor fi mai protejate. În secțiunea de retete paste de pe paginile web vei găsi toate felurile de paste pe care le preferi: penne, tagliatelle, farfalle, etc. Iar tipurile de sosuri sunt chiar și mai diverse: roșu, alb, primavera, puttanesca, de roșii, ardei, picant, cu carne (bolognese), brânzeturi ș.a.m.d.
2Mămăligă
În cazul în care sunt zile în care vrei să înlocuiești pâinea cu ceva mai asemănător, atunci încearcă mămăliga. Și dacă ești tentată să recurgi din nou la pâine pe motivul că mămăliga îți ia prea mult timp, atunci trebuie să uiți de scuza asta! Există un produs nou de la Băneasa, care îți va scurta considerabil timpul risipit în fața aragazului. Încearcă mălaiul pentru mămăligă rapidă și ai să simți că nu-i nimic mai simplu!
3Fideaua cu ouă
Poți face niște ciorbe cu un conținut mai mare de fidea. Fideaua scurtă cu 8 ouă sau cele în formă de cuiburi tot cu 8 ouă de la Băneasa au un timp de fiebere de 1 minut, sunt făcute din grâu de cea mai bună calitate și sunt produse românești 100%! Astfel știi ce mănânci și ai grijă și de alimentația familiei tale.
4Rețete cu pesmet
Poate că îți sună neobișnuit, dar pesmetul poate servi ca alternativă a pâinii. Ba mai mult, sensul inițial al cuvântului era de “pâine sau cozonac uscat sau prăjit.” Din fericire, noi avem astăzi mai multe opțiuni. De la clasicul șnițel de pui cu pesmet până la pastele cu nuci și pesmet sau cașcavalul pane, toate acestea pot reprezenta o alternativă a pâinii .
Așadar, tu prin ce rețete de făinoase îți păstrezi familia sănătoasă?