Fiecare tip de durere necesită îngrijire de specialitate, mai ales dacă este bruscă și severă. La copii apare durerea de creștere care poate fi ameliorată prin remedii naturale și care în majoritatea cazurilor nu este acută. Dacă simptomele sunt mai intense și copilul se plânge de durere semnificativă atunci este bine să fie dus la un cabinet de pediatrie pentru a face o consultație la un medic de specialitate.
Cum știi ce nu este în regulă?
În copilărie durerile de creștere sunt ceva normal, ele se aseamănă cu durerile reumatoide și apar la nivelul articulațiilor și oaselor de la membrele inferioare. Potrivit specialiștilor în domeniul medical, în jur de 50% dintre copii pot suferi de astfel de dureri subtile sau uneori mai severe, care se datorează creșterii sistemului osos.
Durerile de creștere debutează mai ales în timpul nopții, se instalează brusc și pot fi la început mai ușoare, subtile, apoi devin mai intense. Acestea sunt însoțite și de cârcei sau de senzații de furnicături sau înțepături la picioare. Durerile pot fi produse și de un efort pe care copilul l-a făcut în timpul zilei, iar atunci aceste stări neplăcute sunt accentuate și de febra musculară. Durerile produc și o senzație de nervozitate și de slăbiciune, copilul simte un disconfort accentuat și se plânge celor din familie, își dorește ca senzația neplăcută de la oase și articulații să-i fie calmată. Verificați simptomele semnalate de copil și dacă acestea sunt intense acționați corespunzător, cereți ajutorul unui medic pediatru sau ortoped!
Cu ajutorul acestor informații puteți înțelege dacă ceva nu este în regulă. Dacă durerile de creștere sunt acute și apare o mișcare dificilă a picioarelor este cazul să sunați la un medic pediatru. Întotdeauna este bine să cereți ajutor medical atunci când aveți îndoieli în privința unei probleme de sănătate, sau în privința simptomelor pe care copilul le are.
Potrivit medicilor, durerea de creștere se manifestă la copii în perioada vârstei de 3-4 ani și 8-12 ani. Simptomele trebuie evaluate adecvat pentru fiecare caz în parte, eventual de către o persoană de specialitate, întotdeauna trebuie descoperită cauza posibilă a suferinței. Când durerea este cronică sau se agravează copilul trebuie evaluat și din alte puncte de vedere deoarece sunt boli grave ce pot produce astfel de stări la nivelul sistemului osos și articular. De exemplu leucemia este una din bolile periculoase care dă simptome de durere la picioare. De asemenea artrita juvenilă este o boală care poate cauza dureri de oase și la nivel muscular.
Unii copiii sunt mai alintați și plâng la cel mai mic disconfort care apare. Uneori durerea este nesemnificativă sau chiar imaginară, ea apare din cauze psihologice sau pe fondul altor suferințe cum sunt: durerile de cap, stările de nervi și anumite tulburări abdominale. Cercetătorii consideră că majoritatea durerilor au un aspect fizic și psihic. Atunci când o durere nu are o cauză fizică, nu înseamnă că ea nu este simțită de persoana respectivă. Pentru a depista factorii care au produs-o sunt necesare o serie de analize medicale.
Evaluarea durerilor de picioare de către un expert, un medic pediatru:
Dacă simptomele pe care le are copilul vă îngrijorează și hotărâți că este cazul să cereți părerea unui profesionist, mergeți la un cabinet de pediatrie sau la un spital de copii. În general durerea poate fi evaluată cu ușurință mai ales de o persoană avizată, de un medic pediatru sau ortoped. Primul lucru care se va face la cabinetul medical este prezentarea și evaluarea simptomelor. Fiecare copil are un grad diferit de suportabilitate, iar simptomele pot iradia și spre alte zone, spre interiorul coapselor, partea din spate a genunchilor sau a gambelor. Medicul va ține cont și de istoricul medical al copilului atunci când face consultația, pentru a putea stabili un diagnostic corect. De cele mai multe ori, diferite indicii aparent nesemnificative pot fi cumulate și pot da informații despre tipul durerii, ce anume o intensifică sau ce o poate calma.
Rezolvarea problemei! Durerile de creștere pot fi ameliorate astfel:
Terapia prin masaj nu este complicată, se poate face și acasă. Masajul ușor relaxează musculatura picioarelor, calmează durerile și reduce tensiunea (care a contribuit și ea la această suferință de la oase și articulații). Masajul clasic poate fi practicat de mamă acasă, ea va face mișcări ușoare și lungi, mișcări circulare și de alunecare cu mâinile pe picioarele copilului. Pe zonele mai sensibile copilul va semnala simptomele și astfel prin masaj cu mișcări line și încălzire, acestea se vor ameliora.
Odihna este perfectă pentru calmare. Pentru a scăpa de durerile de creștere uneori odihna este exact ceea ce îi trebuie unui copil. În timpul repausului la pat este recomandat să se pună și o pernă sub genunchi, iar salteaua patului să fie confortabilă pentru spate. Pentru a dormi liniștit lăsați copilul să decidă poziția în care trebuie să stea și în care se simte comod!
O baie caldă este foarte relaxantă pentru întregul corp și poate calma durerile de creștere la copii. Se recomandă seara, înainte de culcare.
Medicamentele analgezice și antiinflamatoare ajută în calmarea durerilor dar trebuie administrate doar la recomandarea unui medic. Nu folosiți medicamente care nu au fost prescrise de către un specialist în domeniul medical deoarece acestea pot avea efecte secundare care nu sunt de dorit la copilul d-voastră! Cereți sfatul unui medic de familie înainte de a da orice tip de medicament copilului, mai ales dacă acesta este procurat fără rețetă!