Lucian Blaga a scris un frumos poem care ne spune: “Copilul râde: Înțelepciunea și iubirea mea e jocul”… Într-adevăr, nu trebuie să privim joaca celor mici doar ca fiind o activitate distractivă, ea este cu mult mai mult și este modalitatea prin care te dezvolți și înveți.
Prin diverse jocuri, fie ele libere, fie organizate, copilul explorează lumea din jur si dobândește abilități vitale. În primul rând, jucându-se, el se dezvoltă fizic armonios, capacitățile motorii, de coordonare a mișcărilor fiind practic dependente de primele jocuri ale copilăriei.
Însă putem merge mai departe: prin joacă, cel mic își dezvoltă imaginația, creativitatea. Cel mai simplu joc, cel de roluri (“eu sunt mama, păpușa e bebelușul”, sau “eu sunt supererou” etc.) stimulează mintea să creeze mici scenarii, povestiri fictive, personaje imaginare. Astfel, învață copilul să gândească abstract și să creeze.
De asemenea, multe jocuri stimulează dezvoltarea cognitivă, căci crește activitatea neuronală. Un adult poate gândi e doar un joc de copii, însă fix prin acesta, cei mici învață să își folosească mintea, să distingă și creeze conexiuni, patternuri de gândire. Practic, creierul este pus la treabă.
Din punct de vedere al abilităților sociale, chiar și joaca de unul singur contribuie la dezvoltarea acestora, deoarece cei mici își creează parteneri fictivi, cu care discută și colaborează. Bineînțeles, activitățile în grup vor stimula dobândirea capacităților de lucru în echipă, de negociere, de luare a deciziilor și de comunicare, în general. Nu în ultimul rând, ele îmogățesc limbajul.
Poate că și mai important, joaca este esențială din punct de vedere emoțional. Prin aceasta, copilul învață să se exprime și tot prin ea, el se bucură de momente relaxante, distractive, lipsite de stres și griji. Și adulții ar beneficia mult de câteva ore de joacă lipsită de grijile vieții zilnice, din păcate însă, mulți pierd din acel entuziasm proaspăt și din abilitatea de a te bucura cu adevărat de ceva…
Așadar, joaca are un rol vital pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Din păcate, statistici diverse arată că, de ceva vreme, copiii sunt ocupați cu alte activități.
Unele considerate de către părinți mai importante, precum activități educative extra-școlare de diferite feluri. Și curriculum-ul școlar exigent al anumitor școli ocupă din ce în ce mai mult din timpul așa-zis liber al celor mici.
De asemenea, există o reală criză de spații de joacă în aer liber, copiii fiind nevoiți să rămână în casă. Părinții sunt și din ce în ce mai îngrijorați de realele pericole (străini, trafic etc.), astfel că preferă să-și știe copilul în siguranță, acasă. Dar cum rămâne așa cu jocurile în aer liber, atât de benefice și distractive?
Nu în ultimul rând, copii de vârste foarte mici renunță azi la jocurile copilăriei preferând distracția la TV și PC. Nu este o critică acidă – unele jocuri pe computer sunt de fapt stimulante și potrivite pentru copii. Însă nu toate, iar timpul ocupat în fața ecranului tinde să diminueze la maximum orice alte activități.
De aceea, specialiștii fac apel la părinți, sfătuindu-i să facă tot posibilul de a scade din timpul petrecut la computer și la televizor. Copiii pierd foarte multe când se lasă vrăjiți de mirajul ecranului (să nu mai vorbim despre ratele supraponderalității).
De fapt, se recomandă cu tărie ca nici un copil sub 3 ani să nu își ocupe timpul cu TV, PC, smartphones și ca timpul celor între 4 și 10 ani să nu depășească 1-2 ore pe zi în fața ecranului! De asemenea, se recomandă ca părinții să nu exagereze cu ocuparea programului celor mici cu prea multe activități educative extra-școlare (cursuri suplimentare), căci însăși joaca este educativă.