Toamna începe un nou an şcolar şi în acelaşi timp perioada cea mai favorabilă virozelor respiratorii, copiii fiind ţintele cele mai vulnerabile. Ceea ce numim în limbaj comun răceală este o infecţie a tractului respirator provocată de un virus.
De ce copiii sunt mai expuşi şi răcesc adesea odată cu venirea toamnei?
Viruşii care provoacă îmbolnăvirea se răspândesc mai rapid în anotimpuri cu vremea rece şi umedă (temperaturile scăzute, alternanţa dintre temperaturi şi umiditatea sunt favorabile răspândirii virozelor).
Copiii răcesc deseori deoarece încep să meargă la şcoală, în grupuri mari, contactul cu o persoană răcită fiind destul de probabil, mai ales având în vedere că în cazul simptomelor uşoare copiii sau profesorii continuă să vină la şcoală. Şi obiceiul copiilor de a-şi atinge faţa des creşte riscul de infectare.
De asemenea, copiii mici, care sunt ţintele cele mai vulnerabile, pot avea o imunitate slabă. Adăugăm la acestea şi riscurile reprezentate de o alimentaţie săracă în nutrienţi, vitamine şi minerale, adăugăm şi oboseala, care apare adesea la începutul unui an şcolar (care cere schimbarea programului) şi tabloul este complet.
Simptomele virozelor respiratorii
În 24-72 de ore de la contaminare, organismul va reacţiona şi astfel se vor manifesta anumite simptome comune în cazul unei răceli: durere în gât, tuse, nas înfundat şi scurgeri nazale, lăcrimarea ochilor, migrene şi febră. Copiii se confruntă adesea şi cu stări de oboseală şi lipsa poftei de mâncare, iar uneori au dureri musculare.
Simptomele durează în general până la 7-10 zile, de obicei răceala trecând chiar fără vreun tratament (la cei mici poate dura ceva mai mult). În orice caz, este recomandat ca de la apariţia primelor semne să duceţi copilul la medicul de familie, atât pentru obţinerea unui tratament corespunzător (care poate sau nu cuprinde medicaţii), cât şi pentru a evita greşeala de a lăsa copilul să meargă în continuare la şcoală (are nevoie de odihnă şi în plus va contamina alţi copii).
Cum protejăm copilul de virozele respiratorii?
Regula nr. 1: igiena. Cea mai importantă cale de a evita contaminarea cu un virus este respectarea unei igiene stricte a mâinilor. Învăţaţi copilul să se spele cât mai des, să nu mănânce niciodată înainte de a se spăla pe mâini şi pe cât se poate, să nu-şi atingă faţa.
Regula nr. 2: alimentaţia. O alimentaţie echilibrată şi sănătoasă este arma cea mai utilă în evitarea virozelor. Imunitatea copilului are nevoie de tot ajutorul posibil. Alimente ce nu trebuie să lipsească din regimul alimentar toamna sunt: fructe precum pere şi mere, struguri, fructe de pădure; legume precum conopidă, dovlecei, roşii, fasole verde, ridichi, spanac, salată; usturoiul este un adevărat aliat în întărirea sistemului imunitar. Uleiul de peşte este un alt aliment care formează imunitatea. În general, cu cât cel mic are un regim mai echilibrat, cu atât este mai puţin expus riscului de îmbolnăvire.
Pentru evitarea răcelii, extrem de utile sunt mierea de albine şi tinctura de echinaceea, care are atât rol de prevenţie, cât şi de tratare a infecţiilor.
Ce facem dacă cel mic a răcit?
La primele simptome de viroză respiratorie este de preferat, după cum s-a spus, să apelaţi la medicul de familie. Nu lăsaţi copilul să meargă la şcoală. Răceala trece de obicei fără medicaţie, existând o sumedenie de remedii naturiste care ajută la diminuarea neplăcerilor. Printre acestea, mierea, sucul de lămâie, echinaceea, hreanul sunt extrem de utile în cazul unei răceli. Ceaiurile de salvie cu miere sau ceaiurile de cuişoare cu scorţişoară (eventual şi cu portocală) sunt alte remedii potrivite.
Odihna şi aplicarea de comprese calde vor ajuta de asemenea.
Dacă starea copilului este proastă, puteţi apela totuşi la antitermice pentru febră, antitusive şi decongestionante nazale. Atenţie: aşa cum îţi va spune orice medic şi orice farmacist responsabil, aşa cum poţi citi în orice articol informat, antibioticul nu tratează răceala! Nu are absolut nici un rol în combaterea viruşilor.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că în ţara noastră se eliberează chiar fără prescripţie antibiotice, care par a fi leacul pentru orice. Există părinţi care aplică un tratament greşit; nu utilizaţi antibiotice şi antiinflamatori în tratamentul copilului decât dacă aceasta a fost recomandarea medicului! Nu numai că nu fac nici un bine, dar pot face şi rău (se formează o rezistenţă la antibiotice).