Animale de companieRase de pisici persane Cameo

Rase de pisici persane Cameo

Pisicile Cameo persane au apărut în Statele Unite ale Americii, Australia și Noua Zeelandă, în anii ´50-´60. Acestea se aseamănă cu pisica persană și se diferențiază prin aspectul blănii. Prima pisică Cameo persană din Olanda a apărut în anul 1962. Astfel de exemplare au fost obținute prin încrucișarea unor pisici persane de culori diferite. Blana lor se remarcă prin aspectul fumuriu, părul este alb iar la vârf are o altă culoare, o nuanță fină, niciodată intensă.

Până în prezent sunt cunoscute 8 tipuri de astfel de pisici persane Cameo, care diferă prin coloritul blănii. Acestea sunt foarte frumoase și au denumiri specifice: Cream Shell Cameo, Red Shell Cameo, Red Smoke Cameo, Cameo Persian, Cameo Tabby, Cream Shaded Cameo, Cameo Tortoiseshell, Red Shaded Cameo.

Rasă de pisică persană, Foto: cats.lovetoknow.com
Rasă de pisică persană, Foto: cats.lovetoknow.com

La fel ca toate pisicile persane și cele din rasa Cameo sunt foarte afectuoase, blânde, calme, iși iubesc stăpânul și se bucură mereu să fie în compania acestuia. Au blana mătăsoasă, moale, bogată, alcătuită din fire de păr lungi. Aspectul blănii este foarte elegant, luxos, creat de albul firelor de subpar și degradeul firelor de păr.

Culoarea mai închisă apare pe partea superioară a corpului, pe spate dar și pe părțile laterale, în rest blana este albă ca smântâna, sau alb pur. Coada este în general albă complet, întotdeauna ținută astfel încât să nu atingă pământul în timpul mersului, creând senzația plăcută de plutire caracteristică acestor feline. La fel de albe sunt și zona pieptului și partea ventrală a corpului.

Ochii acestor pisici sunt mari, rotunzi, foarte expresivi, iar coloritul este intens, ca de cupru. Corpul lor pare robust, îndesat, cu gambele rotunjite, labele scurte, pernițele bine conturate, iar capul mare și rotund, cu urechile destul de scurte, conturează profilul capului spre înainte și sunt bine acoperite de fire scurte de păr. Craniul este lat, nasul mic și scurt, oarecum lăbărțat, iar pomeții proeminenți.

Rasa de pisici Cameo, Foto: catnipsum.com
Rasa de pisici Cameo, Foto: catnipsum.com

Astfel de pisici sunt animale de companie ideale, sunt inteligente, neagresive, molcome, uneori chiar leneșe. Sunt pisici foarte prietenoase și afectuoase, preferate de către crescătorii de animale de companie și chiar elogiate. Blana lor superbă le creează un aer rafinat, de pisică aristrocrată. În plus, se știe faptul că pisicile persane erau în general răsfățate de nobilimea din Franța și Anglia.

Datorită blănii cu fire de păr lungi, pisicile Cameo trebuie crescute mai mult la apartament. Faptul că blana lor este delicată este mai puțin indicat să fie crescute la curte. Chiar și în apartament, blana lor trebuie periată zilnic pentru ca părul lor fin și lung să nu se încâlcească. În cazul în care acest lucru se întâmplă, periatul trebuie să se facă foarte încet, cu atenție, pentru ca firele de păr să se descâlcească, iar pisica să nu simtă durere, să nu fie trasă tare de păr. Întotdeauna o astfel de pisică trebuie întâi periată și apoi spălată, dacă e cazul.

Hrana trebuie să fie de calitate, specială pentru pisici. Alimentația poate cuprinde legume și orez, iar pentru o bună sănătate este indicat să fie completată cu multivitamine mai ales la vârstă fragedă, în primul an de viață.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.