În casă avem o regulă de aur , cearta în fața copilului nu există. Fără discuții cu tonul ridicat de față cu copilul sau discuții contradictorii. Dacă există un lucru pe care îl urăsc pe lumea asta, cu adevărat, acela este tonul ridicat și cearta, mai ales dacă este în fața copilului. Dacă avem ceva de lămurit, nu tocmai plăcut discutăm la un ceai în oraș, când este la grădiniță sau pe la bunici. Eventual seara înainte de somn. De preferat să nu existe, pentru că nu concep, cum într-un cuplu, când doi oameni se iubesc să existe țaca-țaca, pentru ce?
Cearta în fața copilului este interzisă
Familia ar trebui să fie doar despre momente frumoase petrecute împreună. Dar suntem oameni și nu poate fi mereu chiar așa. Evident, mai apar și tensiuni sau neînțelegeri, uneori chiar din lucruri banale. De cele mai multe ori adulții nu realizează ce efecte poate avea cearta în fața copilului și uită să ducă grija acestui aspect. Copilul vă privește pe voi, părinții, cu inocența specifică vârstei. În sufletul lui știe că voi sunteți cei ce trebuie să îi ofere liniște, protecție și siguranță emoțională. Orice schimbare în comportamentul vostru reprezintă pentru cel mic un pericol, pe care nu îl poate controla.
Am observat în trecut la cel mic cum asimila ura celui din jur și îi devenea antipatică o persoană doar pentru că cineva din jurul lui avea o problemă cu persoana respectivă. În plus poate fi bulversat când părinții sau cineva din familia lui se ceartă, nu mai știe cine e vinovat și de ce.
Cearta în fața copilului – ce înțelege el
Lumea în care trăim nu este perfectă. Discuțiile în contradictoriu apar tot timpul între părinți. Acestea pot fi o bună ocazie să-i arătați copilului cum trebuie gestionat un conflict verbal. Totuși este posibil ca o astfel de situație să fie stresantă pentru el.
Dacă asistă la certuri în mod repetat, cel mic poate înțelege că acesta este modul prin care se rezolva problemele. Astfel, în viitor, există probabilitatea că el să adopte același comportament cu al părinților, în virtutea faptului că orice copil imită.
În cazul în care, din diverse motive, nu se poate evita cearta în fața copilului, este important ca discuția voastră să se încheie cu o împăcare . Este o metodă de a îl detensiona și de a vă asigura că nu va fi atât de afectat emoțional. În plus, va înțelege că orice problemă are și o soluție.
Cearta în fața copilului are efecte negative
Un copil nu este niciodată prea mic pentru a înțelege discuțiile părinților. Dacă le veți acorda atenția cuvenită, veți observa anumite tipare. În urma certurilor dintre părinți, copii devin vulnerabili și manifestă anxietate, frică, neliniște, coșmaruri etc. În plus, în viitor pot manifesta probleme comportamentale. Violența verbală sau fizică, poate fi imitată, atunci când copilul ajunge la maturitate. Mai exact, se poate manifesta la fel în propria sa familie.
Evitați cearta în fața copilului!
Sfatul meu este să nu vă mai certați în fața copilului. Pe lângă că poate prelua comportamentul deviant, poate să și sufere. El nu înțelege problemele adulților.
Cu toții ne dorim ce-i mai bun pentru copiii noștri, așa că vă rog, haideți să nu fim noi cei care le aduc probleme!