Animale de companieCare sunt cauzele și cum se tratează febra la câini și pisici?

Care sunt cauzele și cum se tratează febra la câini și pisici?

Boala numita pirexie sau febra la caini si pisici apare atunci cand temperatura corpului animalului este de cel putin 39,7 grade Celsius. La pisica temperatura normala a corpului se incadreaza in intervalul de 38,0 si 39,5 grade Celsius daca este un animal adult, si respectiv intre 38,5 si 39,5 grade Celsius daca patrupedul are o conformatie mai mare.

La rasele cu par scurt sau fara par cum este de exemplu Sfinx, daca se atinge pielea acesteia ai impresia ca are temperatura mai mare, insa in realitate este aceeasi ca la celelalte pisici. Daca temperatura animalului depaseste 40,6 grade Celsius, viata acestuia este in pericol.

Cauzele si simptomele febrei la caini si pisici:

Principalele cauze ale febrei sunt: boli metabolice, infectii cu paraziti, infectii cu bacterii, boli endocrine, infectii cu microorganisme, diferite inflamatii in anumite zone ale corpului, tumori cancerigene, infectia cu toxine, intoxicatia cu medicamente, infectii provocate de muscaturi de insecte si alte cauza necunoscute.

Daca animalul are temperatura mai ridicata o perioada de cateva zile, inseamna ca sufera de febra. In mod normal ar trebui sa mai prezinte niste simptome si o cauza de producere a acestora, insa daca nu se depisteaza nici un factor care ar fi putut duce la aparitia febrei este posibil sa fie o reactie a organismului la atacul viral sau bacterian din mediu inconjurator, respectiv un raspuns biologic la astfel de infectii cu agenti patogeni care au patruns prin caile nazale sau prin cavitatea orala in interiorul corpului animalului.

In cazul in care patrupedul are febra o perioada mai mare de 7 zile si simptomele se agraveaza, trebuie dus cat mai repede la un medic veterinar.

pisica bolnava

Principalele simptome pe care le poate prezenta o pisica sau un caine care sufera de febra sunt:

  • Are temperatura corporala ridicata, de cel putin 39,7 grade Celsius.
  • Nu mai vrea sa manance, deoarece ii scade pofta de mancare.
  • Pare apatica, slabita si fara chef de joaca.
  • Nu vrea nici sa bea prea multa apa si astfel corpul ei se deshidrateaza.
  • Are frisoane, transpira si batai rapide ale inimii.

Animalul va fi consultat de un medic veterinar si va primi un tratament corespunzator. Pentru aceasta medicul va trebui sa stie istoricul medical al patrupedului, de ce boli a suferit in trecut, ce simptome a manifestat in ultima perioada de timp si astfel sa descopere cauzele care ar fi putut duce la aparitia acestor stari febrile. Dupa stabilirea diagnosticului exact, se va alege o metoda de tratament a bolii care a cauzat febra.

In majoritatea cazurilor ajuta si analizele de sange si de urina, rezultatele acestora pot duce la identificarea unor infectii ce au provocat cresterea temperaturii corporale si care trebuie tratate cu antibiotice in functie de tipul de agent patogen. In cazuri mai grave se fac si alte teste: ecografie, endoscopie si tomografie.

Unele animale se vindeca mai rapid, altele mai greu, cert este ca au nevoie de liniste, caldura, o alimentatie adecvata si medicamente. In caz contrar simptomele se agraveaza si se ajunge la complicatii. Tratamentul consta din antibiotice, hidratare, medicamente pentru scaderea temperaturii corpului, iar in unele cazuri mai dificile se recurge la interventii chirurgicale. Alimentatia trebuie sa fie de calitate, bogata in calorii, in substante nutritive si vitamine pentru consolidarea sistemului imunitar si in lichide pentru hidratarea corpului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Sunteti praf! Fara suparare. Este 22.20. Catelusa mea are febra. Noi suntem in izolare iar voi ne spuneti de veterinar? Nu pot sa pun comprese cu apa rece ca la oameni pana dimineata. Si, daca merg astea, unde le aplic? Nu puteti da si astfel de sfaturi? Ce pot sa fac pana ajung cu ea la vet? Cu ce ma ajutati pe mine la ora asta? Daca nu aveti niste sfaturi si pentru criza, nu mai scrieti! Chiar trebuie sa incing youtub-ul si sa vad ce fac americanii pentru ca voi doar atata puteti? Ce facultate ati facut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.