Plevușca este un pește mic cenușiu cu reflexii verzi-albăstrui care trăiește în bălțile, iazurile și lacurile cu apă dulce. Poate fi observat îndeosebi la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, când apele sunt mai calde, curate și liniștite, solzii lui strălucesc în apă datorită soarelui din anotimpul de primăvară.
Acest pește înoată mai rar în râurile cu debit mare, el preferă brațele cu ape lente ale râurilor unde populează și speciile de crap. Este foarte vioi, activ, mereu în căutare de hrană (alge, mici larve, crustacee planctonice, râme, fitoplancton, zooplancton, icre de pești, insecte acvatice sau chiar aeriene, țânțari). Înoată cu viteză mare și preferă apele de adâncime mică.
Fiind un pește de talie mică, cu lungimea corpului de 6-7 cm sau cel mult 9 cm, este potrivit ca pește de acvariu. Are corpul acoperit de solzi cicloizi care cad repede și sunt destul de mici ca dimensiune, iar coloritul este în nuanțe gri-cenușii, cu reflexii albăstrui-verzui pe partea superioară a corpului și tonuri de argintiu pe părțile laterale. Are înotătoarea dorsală de formă trapeizoidală, poziționată la mijlocul distanței dintre cap și înotătoarea caudală. Aripioarele ventrale și pectorale sunt alungite și în pereche.
Înotătoarea anală este destul de mică, de formă trapeizodală, situată destul de aproape de pedunculul caudal. Capul este destul de mare, comprimat pe părțile laterale, gura este oblică și nu prezintă mustăți, iar ochii sunt foarte mari și rotunzi. Înotătoarea caudală este bine dezvoltată, profund excavată astfel încât pare formată din doi lobi de formă și dimensiuni asemănătoare, iar pedunculul caudal este lung și destul de îngust. Toate înotătoarele și aripioarele sunt transparente.
În acvariu, plevușca are nevoie de anumite condiții de temperatură pentru a se acomoda cu mediul în captivitate. Acvariul trebuie să aibă lungimea de cel puțin 60 cm, pe fundul acestuia se pune un strat de nisip iar plantele acvatice (de tip Sagittaria) este bine să nu lipsească. Pe frunzele și tulpinele acestor plante femela își depune icrele în perioada de reproducere. Aceasta are loc în lunile mai-iunie-iulie, când apa este destul de caldă.
Pe timpul dezvoltării embrionare, masculul păzește icrele de alți pești de pradă și chiar de femelă, iar în plus are și obiceiul de a agita apa din jurul lor pentru a le oxigena. Dacă temperatura este menținută constantă la 22-24 grade Celsius, icrele eclozează la 72 de ore. Duritatea apei trebuie să fie de 15 grade DG, iar pH-ul de 7. Alevinii consumă la început infuzori sau cu micro, apoi când cresc mai mari mănâncă hrană specifică peștilor adulți omnivori.
Plevușca este un pește ce apare în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, în Asia de Vest, iar la noi în țară înoată în Dunăre dar și în apele lente, iazuri, bălți, pâraie, râuri, lacuri.
Video – Pești de acvariu – Plevușca (Leucaspius delineatus):