Animale de companieCare sunt simptomele intoxicației cu detergenți la câini și ce antidoturi există?

Care sunt simptomele intoxicației cu detergenți la câini și ce antidoturi există?

Daca ai un caine ca animal de companie si sufera de intoxicatie cu substante toxice de uz casnic trebuie sa-l duci imediat la un medic veterinar pentru tratament si sa stii sa-i explici acestuia cu ce substanta anume s-a produs otravirea. Pentru a evita astfel de incidente nedorite ce fac rau sanatatii caineluii trebuie ca acesta sa fie tinut departe de tot felul de produse de uz casnic: detergenti, sapun, sampoane, naftalina, chibrituri, etc.

In articol prezentam cateva din simptomele specifice pe care le are un astfel de animal in urma ingerarii de substante toxice, mai ales detergenti.

Animalul intoxicat cu detergenti:

In acest caz substanta otravitoare poate fi un detergent de rufe, detergent pentru intretinerea apartamentului sau casei, solutie pe baza de clor pentru albire, sau detergent din gama cosmeticelor (gel de dus, sampon, sapun). Unii detergenti contin substante organice sau anorganice sau pot fi detergenti anionici, cationici, neionici.

Detergentii anionici sunt in general detergenti de rufe, sampoane sau detergenti de vase. Acestia contin hidrocarburi sulfonate sau hidrocarburi fosforilate. Simptomele pe care le dau acesti detergenti cainelui prin ingerare sunt:

  • leziuni la nivelul tesuturilor
  • stari de voma si diaree
  • tulburari la nivel gastro-intestinal
  • detergentii anionici ajung la ficat unde sunt metabolizati si se transforma in metaboliti ce sunt eliminati in urina
  • cainele cu insuficienta hepatica ajunge sa sufere de hemoliza intravasculara
  • in contact cu ochii pot produce eroziune corneana.

Detergentii cationici sunt detergentii pentru curatarea tesaturilor, detergenti de covoare si detergenti de vase. Acestia sunt foarte toxici si pot fi ingerati de animale direct (daca sunt lasati in calea acestora) sau prin lingerea labutelor care au intrat in contact cu suprafetele pe care s-au folosit astfel de substante toxice. Simptomele depind de cantitatea de detergent ingerata si astfel pot fi mai grave sau mai putin intense:

  • pot aparea iritatii la nivelul mucoaselor
  • arsuri corozive la nivelul cavitatii bucale
  • arsuri in faringe si esofag daca sunt ingerate de animal
  • stari de greata
  • stari de diaree
  • slabiciune si apatie
  • depresie
  • febra
  • tremuraturi la nivelul muschilor
  • in cazuri grave cainele are convulsii, probleme respiratorii, intra in colaps si in coma.

Detergentii neionici sunt in genaral detergentii de vase, sampoanele si detergentii de rufe. Nivelul de toxicitate nu este mare insa pot provoca urmatoarele stari la caini:

  • in contact cu ochii duc la aparitia secretiilor oculare sub forma de prurit si lacrimare, sau la iritatii conjunctivale
  • ingerati in cantitate mare pot produce leziuni corozive la nivelul gurii, la buze si in cavitatea bucala.

Metode de tratament in cazuri de intoxicatie cu detergenti:

Animalul va fi decontaminat toxicologic, i se vor clati cu multa apa ochii si blana corpului. Va trebui sa bea mult lapte si apa, astfel va diluata substanta toxica pe care a ingerat-o. Medicul veterinar ii va prescrie un tratament pe baza de medicamente pentru vindecarea mucoasei bucale care a suferit arsuri si leziuni corozive.

In cazuri grave (cum este de exemplu la intoxicatia cu detergenti cationici) se recomanda administrarea pe cale orala de lapte, apa si albus de ou cainelui. In acest fel substanta toxica din stomacul acestuia va fi diluata. Daca detergentul a fost ingerat de putin timp se poate induce o stare de voma animalului si astfel acesta va elimina mare parte din substanta toxica.

Daca animalul a ingerat o cantitate mare de detergent in concentratie mare este un caz mai grav si nu este bine sa i se provoace starea de voma pentru ca in intestinul sau deja s-au produs leziuni corozive pe mucoasa. Ceea ce se mai poate face pentru ameliorarea simptomelor in aceasta situatie este sa i se dea sa bea mult lapte. De asemenea carbunele medicinal il va ajuta sa se simta mai bine deci trebuie sa-i fie administrat pe gura. La final medicul ii va da un purgativ salin spre a elimina din corp toxinele.

Animalul intoxicat cu sapun:

In acest caz ne referim la sapunul cosmetic si detergentii de rufe. Toxicitatea in acest caz este mai usoara, animalul poate avea stari de greata si voma. Daca este vorba despre o intoxicatie cu sapun de casa lucrurile se complica deoarece acesta contine soda caustica care este toxica si astfel cainele poate avea simptome de: greata, diaree, voma.

Pentru tratament se recomanda sa se mearga la un medic veterinar. Acesta ii va provoca animalului o stare de voma pentru a elimina mare parte din substanta toxica, apoi ii va da sa bea mult lapte si apa. In cazuri grave se aplica un tratament pentru eliminarea simptomelor in functie de natura si gravitatea acestora.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.