Animale de companieBoli comune cauzate de bacterii la animale de companie, află care sunt...

Boli comune cauzate de bacterii la animale de companie, află care sunt cele mai periculoase

Cercetatorii acorda un interes deosebit studiului bolilor cauzate de microbi si diferiti agenti patogeni. O serie de boli cauzate de bacterii la animale de companie pot deveni un pericol pentru cei care detin astfel de prieteni necuvantatori in cazul in care se imbolnavesc. In general bolile infectioase sunt cauzate de anumiti agenti patogeni.

Daca agentul patogen ajunge la un animal sanatos, acesta sufera si el o infectie. In acest fel are loc raspandirea bolilor infectioase de la un animal la altul, si ne referim la animalele de companie care la randul lor pot transmite infectia la om. Exista diverse feluri in care bolile cauzate de bacterii la animale de companie pot afecta oamenii.

Cel mai periculos este daca astfel de boli apar la batrani, persoane bolnave, femei insarcinate sau la copii, deoarece acestia au sistemul imunitar mai slab si pot ajunge la complicatii destul de mari. Unele boli cauzate de bacterii se transmit de la animal la om, altele nu.

Cele mai frecvente boli infectioase la caini sunt:

  • Leptospiroza – Boala infectioasa grava care se manifesta prin simptome de febra, dureri de cap, de articulatii, oboseala, insomnie, stare generala de rau, intoxicatie, dureri musculare, probleme la nivelul ficatului si rinichilor. In general este afectat tot organismul, sistemul cardiovascular si nervos. Tratamentul consta cu antibiotice.
  • Raia – Boala parazitara care poate sa apara la un animal de companie fiind luata de la un alt animal de pe strada. Riscul sa fie transmisa si la om este destul de mare. Boala poate sa fie recunoscuta dupa simptome de mancarime pe piele, stare de apatie, nervozitate si disconfort. Daca animalul nu este tratat ii va cadea parul si pe piele vor aparea eczeme destul de urate.
  • Tifosul exantematic Rocky Mountain – Apare datorita mucaturilor de capuse. Acestea ataca pielea cainilor si transmit bacteria Rickettsia una dintre cele mai periculoase si care cauzeaza infectii molipsitoare. Daca este transmisa la om da stari de urticarie pe pielea mainilor si picioarelor, dureri de cap, stari de febra si frisoane, dureri musculare.
  • Microsporidioza – Este o boala care poate sa apara la caini dar si la pisici. Ciuperca se transmite de la animalul bolnav la om si astfel apar eczeme rosii pe piele, mari de 1 cm, iar in cazuri grave pot fi infectii violente si roseata pe intreaga suprafata a corpului. Se poate ajunge si la deces.

boli

Cele mai frecvente boli infectioase la pisici sunt:

  • Toxocarioza – Boala infectioasa cauzata de viermi inelati paraziti Toxocara care intra in organismul pisicilor (dar si al cainilor) si traiesc in intestinul acestora. Prin excremetele pisicii se elimina ouale parazitului si pot contamina o persoana care atinge intamplator aceste excremente. Daca ouale ajung in intestinul omului se dezvolta si astfel apar larvele, care se raspandesc in organele acestuia. Apar simptome de tuse, urticarie, cresterea in volum a nodulilor limfatici, dureri de ficat datorita maririi acestuia, stari febrile. Daca larvele trec in sange si ajung in ochi boala se numeste toxocarioza oculara si vederea poate fi grav afectata, se poate ajunge la orbire. Tratamentul consta in medicamente pentru uciderea larvelor.
  • Conjunctivita felina – Este o boala care se poate transmite la om destul de usor si se trateaza prin administrarea de medicamente specifice recomandate de medic.
  • Rabia felina – Este o boala care se transmite prin muscatura provocata la om de catre pisica contaminata. De asemenea virusul poate fi transmis prin saliva animalului care ajunge pe o rana de pe pielea omului. Exista si alte animale domestice sau salbatice care pot transmite virusul turbarii sau rabiei, cum sunt de exemplu: cainii, liliecii, vulpile, ratonii. Dupa ce s-a produs muscatura trebuie obligatoriu facut vaccinul antirabic.
  • Ciuperci si bacterii – Se transmit de la pisici prin secretiile, pielea sau blana acestora, daca respectivele animale sunt infectate. Astfel de agenti patogeni pot cauza la om eczeme si micoze si se pot trata prin medicamente sub forma de unguente cu efect de antibiotic.
  • Boala zgaraieturilor la pisica – Agentul patogen este bacteria numita Bartonella henselae. Acesta se transmite de la un animal la om, in momentul cand acesta musca sau zgaraie pielea acestuia. Principalele simptome sunt: stari de oboseala, dureri severe de cap, stari febrile, cresterea temperaturii corpului, umflarea zonei unde a avut loc muscatura, tratamentul consta in medicamente antibiotice.
  • Infectia cu bacteria Camplylobacter jejuni – Aceasta bacterie se stabileste in tubul digestiv al animalului de companie sau domestic si se transmite prin apa contaminata, sau prin lapte nepasteurizat. Datorita acestui agent patogen apare boala gastroenterita bacteriana si infectii molipsitoare care se transmit usor la om si alte animale. Daca aceasta infectie este transmisa la om poate da simptome de diaree, febra, cresterea temperaturii si dureri in zona abdominala. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antibiotice.

Cele mai frecvente boli infectioase la alte animale de companie (reptile, pasari, rozatore):

  • Salmoneloza – Este o boala infectioasa care se transmite prin excremente de broaste testoase, serpi sau soparle. Desigur reptila trebuie sa fie infectata cu virusul respectiv. Este suficient sa atingi pielea reptilei sau sticla in interiorul terariului unde este adapostita aceasta ca sa te poti contamina. Aceasta boala da simptome de febra, diaree, varsaturi, stare generala de rau, dureri abdominale. Persoanele care au sistemul imunitar scazut si copiii pot suferi de deshidratarea organismului, meningita si in cazuri rare ajung la septicemie.
  • Febra papagalilor sau psitacoza – Boala este cauzata de bacterii care se pot transmite la om prin excremente de papagali infectati sau prin particulele de praf din colivia in care sta acesta. Principalele simptome in caz de contaminare sunt: dureri de cap, cresterea temperaturii, stare de febra si tuse. Medicii recomanda tratamentul cu medicamente antibiotice.
  • Criptococoza – O astfel de boala poate fi transmisa tot prin excremente de pasari de colivie, si apare datorita unor ciuperci. Este intalnita la porumbei. Daca infectia este transmisa la persoane care deja au sistemul imunitar foarte scazut se poate ajunge la complicatii grave, la meningita.
  • Coriomeningita limfocitica – Este un virus care poate fi luat din excrementele, urina sau saliva rozatoarelor, de la hamsteri si soareci crescuti ca animale de companie. Infectia va da simptome de greata, dureri de cap si de muschi, varsaturi, stari febrile. In cazuri grave se ajunge la meningita si encefalita. Boala necesita spitalizate si tratament sub supravegherea cadrelor medicale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.