Cu siguranta ati auzit spunandu-se ca un anumit caine e numai bun pentru paza. Ei bine, protectia oferita de un caine stapanului sau are la baza un antrenament special, un set de exercitii pentru a fi apoi folosit drept caine de protectie. Acestea sunt cunoscute drept antrenamente pentru paza la caini. Multi dintre cei care au deja un caine, dar care nu a fost dresat inca, nu stiu cat de mult pot cere de la un astfel de patruped daca acesta ar fi desigur supus unui program de instruire, sau de dresaj.
De regula cei care stau la casa obisnuiesc sa achizitioneze un caine de talie mare si cred ca oricine ar vedea un astfel de exemplar impresionant, un animal fioros patruped vor sta pe ganduri daca sa se apropie sau nu de resedinta. Totusi nu este suficient sa fie cumparat un caine mare de rasa si tinut legat in lant intr-un loc al sau, din curte, intr-o cusca.
Nu toate rasele de caini sunt recomandate pentru protectie. De exemplu cainele de rasa Husky este extraordinar insa in mod normal nu este agresiv fata de oameni. El este un caine de familie excelent, foarte prietenos si loial, insa fata de straini nu are un comportament agresiv. Avand in vedere aceste calitati e de asteptat ca el sa nu reactioneze intotdeauna la aparitia hotilor si chiar sa nu protejeze stapanul in cazul in care are loc un atac asupra lui.
Un alt caine care nu este bun drept caine de paza este rasa Mastino Napoletano. Desi este mare, puternic si frumos nu este bun pentru paza. La prima vedere este calm si blajin, insa prea prietenos fata de straini. Daca este provocat si suparat devine furios si teribil de periculos avand in vedere talia sa mare.
Lista cu astfel de caini ce nu sunt potriviti pentru paza poate continua, insa cred ca e mai bine sa va prezentam o lista cu rasele de caini care in opinia specialistilor s-ar incadra in grupul celor potriviti pentru paza si securitatea casei.
Rasa Rottweiler este potrivita pentru aparare, mai ales daca are parte de un dresaj corespunzator. Acest caine este inteligent si echilibrat.
Cainele Shepherd Caucazian sau Ciobanesc Caucazian este curajos, inteligent, impulsiv si energic. Daca este instruit poate fi utilizat drept caine de paza, in caz contrar agresivitatea sa este posibil ca uneori sa nu poata fi controlata, mai ales daca este provocat. Aceasta rasa se adapteaza la orice conditii si are un aspect impresionant, este un caine foarte frumos.
Una dinte cele mai rezistente rase la conditiile de mediu este cainele Ciobanesc German. Se adapteaza atat la temperaturile ridicate cat si la iernile geroase, cu temperaturi scazute. Prin dimensiunea corpului si fizicul impresionant un astfel de caine este potrivit pentru paza casei, el fiind prin natura sa folosit de multi ani drept caine de paza a turmelor de oi.
Un caine inteligent si impulsiv este Doberman-ul Pinscher care prin instruire adecvata devine un caine ideal de paza. Este o rasa inteligenta, energica, activa, are nevoie de multa miscare.
Rasa cea mai neincrezatoare in straini este Shepherd German. Acest caine inteligent si indraznet trebuie dresat si astfel va fi un caine de paza ascultator, pe care te poti baza in orice situatie.
In general cainii de paza trebuie sa aiba anumite caracteristici native ce sunt apoi dezvoltate prin dresaj si care sa faca din ei animale demne de a-si indeplini sarcinile privind protectia stapanului lor. Un astfel de caine de paza trebuie sa apere teritoriul sau, sa raspunda la orice zgomot sau sa reactioneze impotriva oricarui intrus pe care nu-l cunoaste. Cainele trebuie intotdeauna sa aiba o neincredere nativa pe care sa o manifeste fata de straini. In general sunt potriviti cainii de talie mare si mai putin cei mici sau calmi care au nevoie de timp spre a reactiona la schimbarile mediului din jur.
Fiecare proprietar isi alege un caine de paza dupa gustul sau, insa trebuie sa aiba in vedere si anumite criterii cum sunt urmatoarele: cainele sa fie inteligent, rezistent la intemperii (la frig, la caldura exagerata, la ploi…), sa fie usor de intretinut, sa fie de talie medie sau mare, dar mai ales sa aiba curajul de a bloca calea atacatorului.
Daca se doreste protejarea unei zone mari, de exemplu cea in jurul locuintei sau a unei cladiri, cainele nu trebuie sa fie legat sau tinut in lesa. Important este ca zona pe care el o apara sa fie bine inchisa pe toate laturile, sa fie imprejmuita cu un gard absolut sigur, in rest animalul sa circule liber in interior.
Cand se doreste protectia unei anumite zone mai mici, de exemplu a portii de la curte sau a usii de la casa se tine cainele legat in lant, iar lungimea acestuia trebuie sa fie atat cat el sa poata ajunge in zona respectiva. Cainele trebuie sa aiba libertate de circulatie si spatiu suficient pentru a se misca in voie, iar in acelasi timp posibilitatea de a proteja bine zona respectiva.
Reguli de antrenamente pentru paza la caini:
- Cainele nu trebuie fortat sa invete ceva, nu trebuie sa fie constrans sau stresat in mod neplacut spre a repeta un anumit exercitiu si a manifesta un tip de comportament. Astfel el isi va dezvolta o deprindere nedorita din cauza incertitudinii, a stresului si vor trebui luni de zile pentru a fi din nou dezvatat si convins sa revina la atitudinea sa normala.
- Cainele porivit pentru paza cu siguranta are inclinatii spre asa ceva, va vrea sa lucreze, va avea tendinata de a apara, curajul de a se pune in fata unui intrus, nu va fi niciodata increzator in straini, va avea inteligenta sa faca diferenta intre o persoana care este acceptata de stapan si una care este un pericol pentru acesta.
- Metodele de dresaj trebuie sa fie de motivare a cainelui si de stimulare a acestuia sa execute anumite comenzi. Motivarea animalului nu inseamna constrangerea acestuia si astfel sa se obtina rezultatele dorite.
- In timp ce este instruit, cainele trebuie sa fie incurajat si rasplatit cand executa corect exercitiile, iar cand face greseli sa fie ignorat spre a fi dezvatat de comportamentul nedorit.
Formarea cainelui sa asculte – Subordonarea cainelui este cea mai importanta regula in formarea acestuia. In acest sens cainele trebuie sa fie dresat in mod constant si exercitiile repetate de mai multe ori spre a fi invatate bine de acesta, iar in timp cunostintele sa fie consolidate. De asemenea cainele nu trebuie sa fie stresat sau sa simta stari de anxietate. El trebuie sa fie invatat sa faca fata la orice stimul sau zgomot din mediul inconjurator, sa gestioneze anumite conflicte, situatii stresante si sa dea rezultate bune.
Muscatura cainelui – Cainele trebuie determinat sa muste mana instructorului protejata de un manson special si mentinuta aceasta muscatura astfel incat animalul sa fi obisnuit sa-si pastreze echilibrul nervos pe viitor, ca animal de paza si protectie a stapanului. Cainele va musca avand sau nu lesa va fi intotdeauna doar la comanda instructorului sau a stapanului. Intotdeauna persoana care realizeaza antrenamentul va trebui sa aiba manson de protectie la mana, la picioare sau chiar costum de protectie in faza finala cand animalul va fi invatat sa execute o muscatura puternica, plina si cu toata puterea si forta sa.
Atacul cainelui – Cainele va fi invatat sa atace cu sau fara botnita, in al doilea caz va lovi un posibil intrus cu tot cu botnita. Daca se doreste paza masinii, cainele va fi invatat sa atace orice persoana care va incerca sa intre in masina, va lasa doar pe stapanul sau sa faca acest lucru. La fel va fi antrenat sa realizeze paza locuintei, a unui obiect, nepermitand nimanui sa patrunda in locuinta, sa atinga respectivul obiect, exceptie facand doar stapanul sau. Cainele este instruit sa execute paza stapanului sau, va musca orice persoana care va avea un comportament cel putin amenintator asupra acestuia.
Cand trebuie sa se inceapa antrenamentele cu un caine?
- Un caine nu trebuie sa aiba o anumita varsta ci mai ales maturitatea necesara sa fie supus metodei de instruire.
- Cainele este bine sa fie dezvoltat, sa aiba puterea fizica de a efectua anumite exercitii si de a-si impune aceasta forta.
- Un astfel de caine trebuie sa aiba rezistenta la stres, curaj in situatii de conflict si incredere in sine.
- Specialistii sunt de parere ca un caine pentru paza si protectie ar trebui sa inceapa instruirea nu mai devreme de 14-16 luni.
- Daca in timpul exercitiilor cainele ezita este clar ca el nu este destul de matur si nu este pregatit pentru un astfel de antrenament. Cel mai bine este sa fie lasat in pace si adus la dresaj mai tarziu cand va fi mai pregatit pentru astfel de exercitii de formare si va prezenta un interes pentru acestea.