Ce pot face parintii atunci cand copilului ii este inca frica sa doarma singur, chiar daca a ajuns la varste mari, de peste 7-10 ani? Cateodata, copilul marisor nu poate dormi in camera sa, furisandu-se noapte de noapte in pat cu parintii, oricat ati incerca sa il linistiti, sa il adormiti in patul lui si sa il reasigurati ca nu are motive sa ii fie frica. O problema dificila: copilul nu doarme pana ce nu ajunge langa parinti, acestia nu se pot odihni cum trebuie noapte de noapte…
Parintii aleg de multe ori intre doua directii de actiune atunci cand copilului ii este frica sa doarma singur la varste marisoare: fie tactica dura – ii spuneti ca trebuie sa se invete sa doarma in camera sa si ii ignorati cererile, interzicandu-i sa vina la voi in pat; fie ii permiteti sa vina in pat cu voi ori de cate ori este speriat, sperand ca este doar o faza trecatoare.
Din pacate, de multe ori cand copilului ii este inca frica sa doarma de unul singur, tacticile pe care le puteti incerca pentru a il linisti si reasigura ca nu are motive sa se teama nu prea functioneaza. Probabil ca ati incercat deja sa ii lasati o lumina discreta langa pat; sa ii cititi povesti frumoase pana ce adoarme, furisandu-va apoi afara din camera; sa ii lasati usa intredeschisa; chiar sa ii promiteti recompense daca doarme cuminte in patul sau. Si totusi, foarte des, copilul se trezeste in toiul noptii speriat si va cheama sau vine in pat cu voi… Ce este de facut?
Specialistii in dezvoltarea copilului ne spun ca nu este nimic anormal ca unui copil sa ii fie frica sa doarma singur pana pe la o varsta de 10 ani – asadar, nu este o situatie iesita din comun. Insa este atat de greu pentru parinti – sa fiti nevoiti, chiar cand copilul are 7-10 ani, sa il luati in pat cu voi sau sa va treziti sa il linistiti noaptea! Copilului ii este frica de singuratate, de intuneric, de linistea adanca intrerupta de sunete necunoscute, de monstri si fantome – imaginatia sa activa nu il ajuta; in plus, copilul de 7-10 ani incepe sa se teama si de pericole reale, realizand ca poate fi ranit (hoti, criminali, alti oameni rai).
Ce pot face parintii atunci cand copilului marisor ii este inca frica sa doarma singur? In primul rand, sa aiba rabdare cu copilul – aceasta este in general o faza trecatoare, iar copilul se va invata incet-incet sa doarma in camera sa. Inseamna aceasta sa ii permiteti atunci sa vina cu voi in pat de fiecare data cand se sperie? Este strict optiunea voastra – unii specialistii spun ca astfel nu il veti putea obisnui sa doarma singur vreme indelungata; altii spun ca este de preferat sa il reasigurati si sa il lasati sa stea cu voi cand nu poate dormi de frica.
Optiunea de mijloc este cea pe care ar trebui sa incercati sa o puneti in aplicare – cere timp si rabdare, insa este si cea mai adecvata. Caci a ii interzice copilului sa vina la voi cand este speriat si a ii ignora cererile si strigatele din timpul noptii poate fi o tactica mult prea dura – iar copilul nu va beneficia de somn lasat singur. Insa a il lasa in fiecare noapte cand ii este frica sa doarma in pat cu voi va face ca acest obicei sa se prelungeasca.
Asadar, ceea ce puteti incerca este sa ii fiti alaturi la ora de culcare si sa il vizitati in camera sa cand se trezeste speriat, fara, insa, a il lasa sa doarma prea des in pat cu voi. Toate tacticile care pot ajuta copilul sa se linisteasca si sa se simta in siguranta trebuie incercate si mentinute, chiar daca puteti fi frustrati vazand ca nu au un efect imediat:
Ora de culcare. Un program regulat de somn este extrem de important pentru ca copilul sa se trezeasca cat mai rar in timpul noptii. La fel este si masa de seara luata la o ora adecvata (fara dulciuri inainte de culcare).
Dormitorul trebuie sa ii inspire confort si siguranta – desi singure trucurile cu lumina discreta langa pat si cu usa intredeschisa nu vor functiona, puneti-le in aplicare. Alegeti impreuna asternuturi vesele care ii plac si lasati-i in pat jucariile pe care le iubeste.
Stati cu el pana ce vine Mos Ene. Vorbiti despre lucruri placute, cititi-i o poveste sau puneti un CD cu o poveste linistitoare si stati cu el pana ce adoarme. In nici un caz nu il lasati, daca ii este frica sa doarma singur, sa vada sau sa auda stiri urate, filme horror sau altele de acest fel, nici macar in timpul zilei (asadar, atentie la ce se intampla pe ecranul TV-ului!).
Intrebati-l de ce anume ii este frica. Teama sa este una abstracta – de intuneric si de singuratate? Sau este legata de monstri, fantome, criminali, hoti? Incercati sa ii aratati ca nu are nici un motiv sa se teama in casa voastra si ca voi sunteti intotdeauna langa el, ca veti veni la orice chemare. Lasati-l sa vorbeasca despre ceea ce il sperie, zicandu-i ca intelegeti de ce i se pare ceva infricosator, ca chiar si voi ati avut astfel de frici cand erati ca el, dar ca ati realizat ca nu exista deloc motive de teama.
Incercati sa il invatati, atunci cand se trezeste noaptea speriat, sa isi aminteasca ca nu este nimic de care sa-i fie frica si sa isi imagineze o poveste frumoasa cu ochii inchisi, in care el este personaj (a il incuraja sa se gandeasca la ceva frumos este foarte util pentru calmarea sa). Dati-i exemplu un erou curajos, caruia nu-i este frica de nimic, zicandu-i ca si el este la fel. Este in regula sa ii permiteti sa aiba la indemana un lucru care sa il calmeze si distraga de la frica sa: de exemplu, lasati-i o carte sau o revista pentru copii pe care o poate rasfoi la lumina lampii daca se trezeste noaptea.
Totusi, se trezeste… Problema este insa aceasta: cand copilului ii este inca frica sa doarma singur in camera sa, va adormi seara atat timp cat stati cu el; insa se va trezi frecvent speriat in toiul noptii si va va chema sau va dori sa vina in pat cu voi. Oricat de greu, incercati sa mergeti la el cand va striga si sa il linistiti. Intrebati-l ce l-a speriat si reasigurati-l ca totul este in ordine si ca sunteti langa el. Stati cu el pana ce se calmeaza si devine somnoros din nou – dureaza mai mult decat sa il lasati pur si simplu in pat cu voi, insa este o cale care il va invata pana la urma sa doarma singur.