Copii & adolescențiCe să facă părinții atunci când copilul se lovește la joacă și...

Ce să facă părinții atunci când copilul se lovește la joacă și cum îl puteți calma?

Ca parinti, stiti deja ca un copil se loveste deseori la joaca: oricat l-ati atentiona, energia si veselia sa va duce si la cazaturi, lovituri, julituri diferite. Fiecare are amintiri cu micile accidente din copilarie – ce copil nu alearga, nu se catara, nu se loveste din greseala in timp ce se joaca?…

Insa ce facem ca parinti, cum este cel mai adecvat sa reactionam atunci cand copilul se loveste la joaca si vine la noi plangand? Probabil ca stiti deja ca, atunci cand copilul se loveste la joaca si vine acasa plangand, nu durerea este prima care il face sa planga – ci mai degraba sperietura. Loviturile copiilor sunt cel mai adesea superficiale, iar chiar daca este vorba de o rana ceva mai serioasa, primul si cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa il faca este sa isi pastreze calmul pentru a nu il speria si mai mult pe cel mic.

Ne mentinem calmi

Ca parinte, a-ti vedea copilul plangand si venind cu o rana (in special sangeranda) poate fi un declansator al panicii. Micutul sufera si va temeti sa nu fie vorba de o rana grava, bineinteles. Insa a il lasa pe copil sa va vada agitati, ingrijorati sau nervosi pe seama loviturii sale ii va mari anxietatea.

Nu faceti dintr-o lovitura motiv de agitatie excesiva!

De fapt, cand vedeti ca nu este vorba decat de o mica julitura sau vanataie, poate fi chiar mai bine sa zambiti si sa-l intrebati „ei, cum te-ai lovit?”, spunandu-i ca nu-i nimic si ca ii trece in scurt timp. Chiar cand o rana il doare, reactia sa emotionala exagerata (tipete, plansete) este cauzata in primul rand de sperietura: asadar, pentru a-l calma, trebuie sa fim calmi.

Nu il certam cand s-a lovit la joaca!

I-ati spus de nenumarate ori sa aiba grija cand se joaca, sa nu fuga neatent, sa nu se mai catere in locuri riscante si totusi, copilul vine acasa cu o lovitura? Greu, insa nu ii aruncati cu vorbele: „ti-am zis de mii de ori sa nu…” si nu va enervati chiar acum, cand micutul este speriat si cand probabil are dureri. Este timp dupa ce copilul se calmeaza si dupa ce ii ingrijiti rana sa ii cereti sa fie mai atent daca doreste sa nu se repete povestea. Insa a va enerva il face si mai tensionat si neajutorat.

copii care se lovesc la joaca

Linistiti-l imediat ca nu este nimic grav

Reactia multor parinti este sa il ia in brate sa il aline si sa il „pupe sa treaca”. Inainte de aceasta insa, uitati-va la rana si explicati-i calm ca nu este nimic grav si ca ii va trece imediat – astfel il calmati. Cereti-i sa stea linistit si sa va arate unde s-a lovit, asigurandu-l ca veti rezolva imediat cu durerea. Copilul intra in panica si plange daca vede sange (si nu numai copilul!), astfel ca spalati imediat rana si ingrijiti-o aplicand dezinfectant, unguent antibiotic si eventual un mic pansament.

Este chiar de preferat sa aplicati un mic pansament chiar cand nu este necesar, asa incat copilul mic sa nu isi reaminteasca de sperietura trasa cand isi vede julitura. Cand, in schimb, credeti ca rana este adanca sau ca sangereaza prea mult, incercati sa fiti la fel de calmi, sa o pansati si sa ii spuneti copilului ca va fi bine, dar ca este de preferat mergeti pana la doctor sa ii dea ceva care sa il vindece repede.

Alinati-l

Sigur ca atunci cand copilul se loveste la joaca si vine speriat in lacrimi, are nevoie de putina mangaiere din partea parintilor. Nu ii refuzati nevoia de ocrotire cand il doare si este speriat. A ignora ca il doare si ca este speriat nu il ajuta – il face sa se simta neiubit si vinovat ca s-a lovit. Mangaiati-l si asigurati-l ca ii va trece imediat durerea. Insa nici nu exagerati cu extrema cealalta, rasfatandu-l toata ziua pentru ca are o „buba” si dandu-i mici delicii – la fiecare mica lovitura, el se va obisnui sa ceara tratament special.

Cand vedeti de mai multe ori ca cel mic parca face o scena intreaga de la o simpla vanataie, este foarte probabil ca ii place atentia si rasfatul pe care le capata atunci cand are o „buba”. Nu faceti din lovitura copilului ocazie sa il cocolositi ziua intreaga: a il alina inseamna a il calma, a ii ingriji rana si a ii oferi o imbratisare pentru a ii arata ca este mereu in siguranta cu voi si nu a-l trata ca pe un mic rege cand are o julitura!

Distrageti-l de la durere

Uneori – toti o stim – loviturile dor, chiar daca nu sunt nimic serios. Asa ca poate fi util sa incercati sa il implicati pe copil in diferite activitati pentru a il face sa nu se mai gandeasca la rana ce il doare. Cand copilul plange continuu, toata sperietura a fost prea mult pentru el si are si dureri, asa ca dupa ce ii ingrijiti rana, oferiti-i ceva de mancare si stati cu el intinsi la un film sau desene – odihna ii face cel mai bine in aceste situatii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.