Copii & adolescențiSemnale de alarmă pentru părinți: adolescentul cu probleme și schimbarea comportamentului

Semnale de alarmă pentru părinți: adolescentul cu probleme și schimbarea comportamentului

Semnale de alarma pentru parintii adolescentului: a urmari comportamentul adolescentului este foarte important pentru a va asigura ca acesta nu se confrunta cu probleme grave in viata sa. La aceasta varsta, tanarul este supus unor presiuni si unor factori de stres ce ii pot afecta serios echilibrul emotional – iar comportamentul sau este cel care poate indica existenta unei probleme.

Adolescentul este pus fata in fata cu diferite provocari: scoala, relatiile de familie, relatiile cu covarstnicii, primele relatii de dragoste, planuri pentru viitor si alte schimbari ce se petrec de-a lungul acestei perioade il pot coplesi. Iar reactiile tipice ale unui adolescent care se simte coplesit de probleme, incapabil sa le faca fata, sunt rebeliunea sau renuntarea.

Semnale de alarma pentru parintii adolescentului

Izolarea – la varsta adolescentei, el se indeparteaza de parintii sai, pe care ii considera mult prea diferiti pentru a-l intelege; relatiile cu covarstnicii primeaza si sunt valorizate. Cand observati, insa, atat indepartarea de familie, cat si de alti adolescenti, acesta poate fi un indiciu al unei perioade de stres generalizat, al unei probleme de adaptare sociala sau al depresiei.

Atunci cand sanctuarul sau este camera sa, pe care o paraseste doar nevoit si atunci cand nu are mai deloc prieteni, nu este integrat intr-un grup de covarstnici, este bine sa ii urmariti cu atentie comportamentul. Si o atitudine brusc secretiva poate indica o problema: orice adolescent tine la intimitatea sa, insa daca incepe sa se ascunda ostentativ, aceasta indica faptul ca are ceva serios de ascuns…

Atitudine instigatoare – multi adolescenti trec prin faze de rebeliune, cand nu asculta de parinti si gasesc o satisfactie in incalcarea regulilor. Insa daca adopta comportamente instigatoare, ofensive, daca ataca fara a fi fost provocat, daca ii indeparteaza pe cei din jur fiind agresiv (verbal, dar si fizic), acesta este un semnal de alarma pentru parinti.

Cu atat mai mult cu cat nu se comporta instigator doar cu figurile autoritare (parintii, profesorii), ci si cu alti tineri, dorind parca sa provoace respingerea tuturor (o dorinta de a respinge si de a fi respins de ceilalti). Schimbarile bruste de dispozitie si reactiile exagerate, stari nemotivate de nervozitate sau de furie, toate indica faptul ca adolescentul se confrunta cu o problema.

Lipsa de interes pentru activitati inainte placute, stare de tristete si lipsa de incredere in sine si in viata sa. Un semnal de alarma vizibil pe care parintii nu il pot ignora este atunci cand adolescentul isi pierde interesul chiar pentru lucruri ce ii placeau; atunci cand pare constant lipsit de chef, de energie si de veselie; atunci cand spune lucruri de tipul „nimic nu conteaza”, „viata nu are sens”, „ce rost are sa fac orice” – deci cand nu gaseste un scop, cand nu are incredere si speranta in viitor, cand simte ca totul este gol si inutil. Acestea pot indica o stare temporara de tristete in urma unei probleme (precum o dezamagire in dragoste), dar pot duce si la o stare depresiva generalizata.

Auto-agresiuni. Urmariti adolescentul cautand indicii ale urii fata de sine. Confruntat cu probleme, adolescentul isi poate revarsa emotiile negative nu asupra celorlalti, ci asupra sa: incepe sa creada ca nu este bun de nimic, ca nu merita nimic si ca nu este in stare de nimic. Se autopedepseste, izolandu-se, refuzandu-si activitati placute, complacandu-se intr-o stare de ura fata de sine si dispret fata de sine; si ajunge si la auto-agresiuni (in general, taieturi).

semnale de alarma

Sadism. Observati ca adolescentul gaseste o placere sadica cand aude despre sau vede suferinta altora? Ati observat comportamente distructive (distruge obiecte, raneste animale)? Un semnal de alarma pentru parintii adolescentului imposibil de ignorat.

Mancatul excesiv sau disparitia apetitului. In special pentru parintii fetelor adolescente, este important sa se urmareasca schimbarile in alimentatie. A dori sa tina o dieta este normal – insa mancatul excesiv sau refuzul mancarii sunt indicii ale unei posibile tulburari alimentare cu urmari grave. Des, un adolescent incearca sa uite de o problema prin mancatul compulsiv – trebuie sa interveniti imediat ce observati astfel de obiceiuri.

Petrecerea excesiva a timpului in fata PC-ului. Nu exista astazi adolescent care sa nu petreaca online catva timp zilnic. Insa exista limite: daca activitatile obisnuite (teme, iesit cu prietenii, alte hobby-uri) sunt toate inlocuite cu computerul, daca adolescentul isi pierde ziua si noaptea in fata ecranului, putem banui ca a devenit dependent (s-a acceptat ca este vorba de o reala dependenta, la fel de riscanta ca si alte dependente). Cand nimic nu-l dezlipeste de ecran, nimic nu i se pare mai atractiv, este timpul sa-i impuneti limite.

Consumul regulat de alcool sau alte substante. Orice parinte al unui adolescent se teme de momentul inevitabil cand tanarul ajunge acasa ametit. Trebuie sa acceptam: multi adolescenti vor consuma alcool (cu noroc, doar alcool) din cand in cand. Insa cand incepeti sa observati ca este intr-o stare de ameteala sau chiar de betie din ce in ce mai des, este cazul sa trageti un semnal de alarma. Alcoolul si alte substante il fac sa uite temporar de orice problema – in plus, ii induc o stare placuta; de aceea, sunt o tentatie periculoasa, care poate duce la abuz.

Probleme scolare. Mai multe sau mai putine absente sau note mai mici la unele materii scolare nu sunt capat de lume: sunt chiar de asteptat. Insa note mici la cam toate materiile si absente care il pot duce la exmatriculare, refuzul indeplinirii sarcinilor scolare si comportamentele de instigare si insultare a profesorilor si colegilor nu mai pot fi considerate in regula.

Vorbind despre semnale de alarma: parintii sunt nevoiti sa distinga intre micile greseli pe care le face orice adolescent si comportamentele cu adevarat problematice, intre starile negative care sunt cauzate de o mica neplacere si sunt trecatoare si starile negative generalizate si excesive de dispozitie. Cam orice adolescent trece prin schimbari de dispozitie, stari temporare de tristete sau iritabilitate, cam orice adolescent va consuma alcool din cand in cand si cam orice adolescent va avea absente si note mai mici la scoala.

Insa cand acestea devin excesive sau generalizate, parintii nu trebuie sa le ignore. Adolescentul, desi poate ca pare atat de sigur pe sine, inca nu este capabil sa se confrunte de unul singur cu o problema serioasa. El va fugi de ea si va adopta astfel de comportamente care sunt distructive – nu rezolva nimic, ci deseori agraveaza situatia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.