Copii & adolescențiCând copilul plânge mult prea des, ce înseamnă acest comportament și când...

Când copilul plânge mult prea des, ce înseamnă acest comportament și când reprezintă un motiv de îngrijorare?

Ce pot face parintii atunci cand copilul plange mult prea des atunci cand, desi a ajuns la o varsta la care isi poate exprima emotiile verbal si la care in general copiii devin mai independenti fata de parinte, cel mic izbucneste frecvent in plans?

Uneori, copilul este foarte sensibil si chiar daca are peste 7 ani, chiar peste 10 ani, va reactiona plangand in diferite situatii: cand este furios, frustrat, singur, cand simte ca este ignorat, cand simte ca nu se descurca, cand nu obtine ceea ce isi doreste; cand are ceva dificil de facut; a luat o nota proasta; un coleg i-a zis ceva urat; nu i-ati dat ceva ce dorea…

Ce sa nu faceti ca parinti atunci cand copilul plange mult prea des

Nu ii spuneti „opreste-te imediat, nu mai plange”. Nu-l invatati sa isi reprime emotiile si nu-l invatati ca exprimarea acestora este inadecvata! Copilul se descarca prin plans – si chiar cand o face mult prea des, aceasta este calea cunoscuta de el de a face fata emotiilor. Ca parinti, va trebui sa ii aratati ca cea mai buna cale de a-si exprima emotiile sunt cuvintele, caci plansul nu rezolva o problema. Dar a-i spune „opreste-te acum” nu este recomandat – si nici nu functioneaza! Ii puteti spune „vad ca esti asa suparat – cand nu mai plangi, imi spui si mie de ce?”.

Nu il faceti sa simta ca greseste sau nu il umiliti. Nu ii aruncati cu vorbe precum: „esti baiat/ fata mare acum, te faci de ras”, nu-i spuneti ca este un plangacios. Copilul nu trebuie sa se simta vinovat pentru ca plange – cel mai des, plansul este o reactie involuntara!

Nu incercati sa-l faceti „dur”. Unii parinti aleg sa il ignore complet cand plange sau, mai mult, sa ii ceara strict sa termine sub amenintarea pedepsei! Aceasta pentru a „oteli” copilul. Nu este o idee buna: chiar daca a trecut de varsta la care copiii plang des, este, totusi, doar un copil!

A-l ignora constant atunci cand el exprima tristete, frustrare, cand cere atentie sau ajutor il face sa creada ca nu va pasa. Iar a il trata dur pentru ca plange poate ca il ‚vindeca” de crizele de plans, insa in nici un caz nu ii rezolva tensiunile emotionale. Cand plange, copilul exprima ceva – aceasta este important si aceasta trebuie sa aflati: ce exprima el?

Nu va enervati. Oricat de iritant este sa vedeti ca, chiar la varste mari, copilul plange la fiecare mica greutate, incercati sa nu reactionati nervosi si sa nu-l pedepsiti pentru ca se exprima.

copilul plange prea des

Ce sa faceti ca parinti atunci cand copilul plange mult prea des

Incercati sa-l intrebati ce simte. Invatati-l sa se exprime verbal. Stimulati-l sa gaseasca alte cai de a se exprima si mai ales de a reactiona cand simte emotiile ce il fac sa planga. „Ce te face sa te simti asa, ce te face sa plangi?”, „ce poti face sa te simti mai bine si sa nu mai plangi?”, „oare nu e mai bine sa vorbesti decat sa plangi?”… Insa daca plange foarte des, aproape zi de zi, a-l consola mereu si a-l rasfata nu este, poate, cea mai buna solutie: se va obisnui sa ceara atentie in acest fel.

Astfel ca uneori, spuneti-i ca daca este suparat, este mai bine pentru el sa vorbeasca; iar daca doreste sa planga, spuneti-i ca o poate face, insa ca nu rezolva nimic astfel. Pe de alta parte, copiii care se simt ignorati de catre parinti apeleaza la plans pentru a obtine putina atentie din partea acestora, asadar nu se recomanda sa-l ignorati complet!

Cand plange din orice nimic (orice nu-i convine, izbucneste in plans) si nu-l puteti face sa vorbeasca, lasati-l pur si simplu sa se descarce – uneori, copilul nu stie alta cale sa elibereze tensiunile resimtite.

Cand plange pentru ca simte nu se poate descurca – confruntat cu o dificultate, copilul poate izbucni in plans des. Nu stie cum sa rezolve o problema si se simte neajutorat si singur: oferiti-va sprijinul, intrebati-l ce se poate face si ajutati-l sa o scoata la capat.

Cand plange ca o metoda de a obtine ceva, nu cedati! Nu-i oferiti ceea ce vrea doar pentru ca va induioseaza cu lacrimi: altfel, va deveni o obisnuinta sa planga pentru a capata control. Spuneti-i ca poate plange daca doreste, dar ca nu se va schimba nimic, ca vedeti ca este suparat, insa nu va rezolva nimic plangand.

Copil care plangeCopilul care plange des poate avea anumite probleme de incredere in sine si de relationare cu altii. Plansul este calea sa de a se descarca de emotii si de a reactiona la dificultati. Intarindu-i increderea in sine, sprijinindu-l si aratandu-i ca este bun la multe lucruri il poate ajuta; la fel si daca il incurajati sa se integreze intr-un grup de copii (la un curs, o echipa de sport). De asemenea, vorbiti cu copilul, intrebati-l de ce plange asa des, intrebati-l daca are o problema anume despre care nu a spus nimic (crize frecvente de plans pot fi cauzate de o stare de stres).

Ideea este ca atunci cand un copil marisor plange mult prea des ca reactie la orice neplacere sau dificultate, trebuie sa il invatati sa isi exprime verbal emotiile, sa invete sa gaseasca alte moduri de a se calma si de a face fata situatiei. Cu sprijin si rabdare, plansetele se vor rari. Nu este un motiv de ingrijorare pentru parinti, in caz ca cel mic plange des, insa in rest este un copil ca oricare altul (cu alte cuvinte, se poarta normal, este vesel, numai ca are deseori crize de plans daca i se intampla ceva neplacut).

In schimb, daca plange din orice (nici nu puteti sa va dati seama de ce si nici el nu va poate explica) si mai ales daca este in general un copil apatic, trist, mohorat, este important sa cereti sfatul medicului pediatru.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.