Timp liberJocul de bilard – un joc cu tradiție și un sport impresionant

Jocul de bilard – un joc cu tradiție și un sport impresionant

Jocul de biliard reprezinta una dintre cele mai des intalnite metode de relaxare pe care foarte multe persoane o imbratiseaza. Mai mult decat atat, mesele de biliard nu lipsesc aproape din niicun bar sa nu mai spunem de centrele speciale dedicate jocurilor. Acest joc are o istorie indepartata si fascinanta, pe care vom incerca sa o trasam in randurile care vor urma.

Biliard – un joc cu traditie si un sport impresionant

Desi, cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a jucat cel putin o data in viata biliard, cati cunosc adevarata istorie a acestui joc? Ei bine, biliardul nu este un joc modern, dupa cum probabil credeti, ci a aparut pentru prima data, bineintels intr-o forma mult mai diferita, prin secolul al XV-lea, cel mai precis in Franta. Despre oirginile precise ale jocului de biliard nu se cunosc foarte multe informatii, insa cel mai sigur el a evoluat din nordul Europei catre alte teritorii, devenind un joc popular si un mijloc inedit de relaxare, dar si un sport in adevaratul sens al cuvantului. Termenul biliard provine din frantuzescul „billart” care denumeste tacul folosit pentru lovirea si dirijarea bilelor catre buzunarele speciale.

Biliardul face parte din categoria jocurilor in cadrul carora se foloseste tacul, masa de joc si bineinteles regulile fiind cele care difera de la un joc la altul. Exista peste 100 de astfel de jocuri dintre care biliardul este de departe unul dintre cele mai vechi si mai apreciate.

Se spune ca biliardul nu a fost dintotdeauna un joc ce se juca pe o masa speciala, acesta fiind practicat pe un teren intins si acoperit cu iarba, regulile fiind foarte asemanatoare cu cele ale jocului croquet, tocmai din acest motiv materialul care acopera masa de billiard este verde si are o textura speciala care imita intr-o orecare masura si la nivel simbolic iarba. Iar bilele erau lovite cu ajutorul un baston special, drept si ascutit, care s-a transformat ulterior, atunci cand jocul a fost mutat pe masa speciala, in tac.

In vremurile indepartate, biliardul nu era jucat de oricine, ci doar de catre nobili si tocmai de aceea si fost denumit un sport nobil in adevaratul sens al cuvantului, mai ales ca numeroase personalitati l-au imbratisat cu mult entuziasm.

Daca in secolul al XV-lea biliardul era jucat in aer liber, pe la sfaristul secolului al XVI-lea a fost creata masa de billiard, alaturi de tac. Pentru o foarte lunga perioada de timp, doar babratii puteau folosi acest tac deoarece era foarte ascutit.

Masa de billiard avea scopul initial de a nu permite bilelor sa se rostogoleasca, insa modul in care aceste bile erau construite facea ca ele sa sara efectiv de pe masa de billiard, lucru care se poate intampla si in prezent daca nu sunt lovite corespunzator. Masa de billiard a cunoscut o adevarata evolutie pe teritoriul Angliei acolo unde biliardul a devenit unul dintre cele mai populare jocuri de la sfaristul secolului al XVIII-lea pana la inceputul secolului XX. Initial, masa de billiard era prevazuta cu 6 buzunare, Tot atunci s-au stabilit si dimensiunile mesei de billiard. Traditia jocului de billiard promovat pe teritoriul Marii Britanii se regaseste astazi in varianta snooker, unul dintre cele mai apreciate sporturi.

Si pentru ca tot am atins acest subiect, evolutia echipamentului folosit in jocul de billiard este la fel de interesanta precum evolutia jocului in sine. Dimensiunile meselor de biliar sunt cuprinse intre 1, 07 – 2,13 m, existand si variatiuni de joc care presupun utilizarea unor mese de dimensiuni cuprinse intre 1,37 – 1,74 m. Prima masa moderna de biliard a fost conceputa de catre John Turston, un cunoscut tamplar de pe teritoriul Europei.

Si diametrul bilelor difera, la fel si greutatea lor, insa intotdeauna bila alba, cea folosita pentru a lovi restul bilelor este mai mare si mai grea. Initial, bilele erau realizate din lemn si lut, iar persoanele instarite foloseau bile din fildes. Si tacul a suferit modificari de-a lungul timpului, acesta avand caracteristici diferite de la un tip de joc la altul.

Pe langa masa de biliard, bilele si tacul, materialul care aopera suprafata mesei de joc este si el important. Pe langa faptul ca materialul are rolul de a simboliza originile jocului prin culoare, rolul acestuia este acela de a micsora frecarea dintre bile si suprafata mesei de joc, aceasta mantie fiind fabricata din camgarn, un tipo de lana de calitate superioara.

Si suportul folosit pentru aranajarea bilelor de joc este important. Acesta paote avea forma triunghiulara, acesta fiind folosit in cadrul celor mai multe dintre jocurile de biliard, sau poate avea forma de romb, acesta fiind utilizat pentru varianta de joc ce poarta denumirea Bila 9.
Creta este si ea un element important. Acesta se foloseste inainte de fiecare lovitura pentru ca varful tacului sa nu alunece pe suprafata lucioasa a bilei de joc. Aceasta nu este o creta obisnuita si a fost folosita pentru prima data la sfaristul secolului al XIX-lea.

Jocul de bilard

Biliard – intre hobby si sport

Pentru multi, tineri sau mai in varsta, biliardul este un hobby plin de beneficii, insa pentru altii este un sport in toata regula ba mai mult, biliardul este primul joc ce s-a putut bucura de o adevarata competitie, prima competitie de biliard fiind organizata in anul 1893. Si tocmai pentru ca biliardul a cunoscut o evolutie atat de interesanta si pentru ca a devenit un joc apreciat la nivel mondial si un sport pentru trup si minte, au fost puse bazele mai multor tipuri de joc, dupa cum urmeaza:

Bila 8 – cea mai popular vairanta de joc, a fost inventata la inceputul secolului XX

Straight pool – a luat nastere in jurul anului 1910.

Bila 9 – a luat nastere in anul 1920.

One pocket este cea mai veche varianta mai moderna a jocului de biliard ce se joaca intre doi jucatori cararoa le sunt atribuite doua buzunare, cate unul pentru fiecare.

Ca hobby, biliardul a cunoscut o imensa apreciere inca din cele mai indepartate itmpuri, fiind chiar forma preferata de relaxare pe timp de razboi. Mai mult decat atat, biliardul ca hobby a fost si continua sa fie apreciat datorita laturii sale sociale. Iata cateva motive pentru care ati putea sa incercati sa transformati biliardul intr-un adevarat hobby.

Pe langa faptul ca este un joc in cadrul caruia latura sociala joaca un rol foarte important, este un joc al mintii, de foarte multe ori biliardul fiind comparat cu sahul. In spatele acestui joc se ascunde matematica pura si tocmai de aceea jocurile de biliard va ajuta sa mentineti creierul in forma.

Biliardul este atat un joc al mintii, cat si un joc al trupului. Pe langa faptul ca este necesara o foarte buna atentie si capacitate de concentrare, iar aplicarea unor reguli si aunor calculi precise sunt necesare, coordonarea miscarilor este si ea foarte importanta. Asa ca biliardul va va ajuta nu doar sa va relaxati ci sa va mariti capacitatea de concetrare si sa imbunatatiti coordonarea miscarilor.

Pentru a practica biliardul puteti merge la salile de joc sau va puteti achizitona chiar dumenavoastra echipamentul, daca sunteti adevarati impatimiti ai acestui joc. In acest fel, serile petrecute cu prietenii vor fi animate de jocurile de biliard.

Aspectul competitiv este si el important si caracterizeaza din plin acest joc. Va puteti inscribe in cluburile de biliard si puteti participa la competitii si concursuri.

Insa, daca alegeti acest hobby, nu este de ajuns sa jucati pur si simplu biliard respectand regulile impuse, ci este important sa incercati noi provocari care vor transforma un simplu joc intr-o experienta unica.

Calcularea miscarilor si realziarea unor trucuri va pot ajuta sa transformati un joc de biliard intr-un adevarat spectacol.

Lucruri interesante despre jocul de biliard

  • Biliardul este considerat cel mai sigur sport din lume.
  • Este primul sport care s-a bucurat de o competitie mondiala in anul 1873.
  • Dupa ce castelul Reginei Maria a Scotiei a fost capturat si regina omorata, aceasta a fost impaturita in mantia mesei de biliard pe care o avea in castel.
  • De-a lungul timpului, biliardul a reprezentat jocul preferat al multor personalitati. Printre acestea se numara marele compozitor Mozart, Maria Antoaneta si Napoleon.
  • Desi a evoluat pe teritoriul Frantei, la inceputul secolului al XVI-lea biliardul era ilegal, fiind considerat un joc imoral.
  • Mantia care acopera masa de biliard nu s-a schimbat textura de peste 500 de ani. Aceasta este, de obicei, de culoare verde, insa poate fi si de culoare rosie.
    Intr-un cuvant, biliardul este un hobby deosebit, un sport de renume, ce poate fi practicat oricand, oriunde si care va poate ajuta sa va petreceti timpul liber intr-un mod inedit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.