Casă și grădinăNu neglija cei mai importanți factori dacă vrei să obții cea mai...

Nu neglija cei mai importanți factori dacă vrei să obții cea mai sănătoasă sfeclă roșie

Sfecla rosie este una dintre cele mai apreciate legume din gradina, deoarece aceasta are foarte multe proprietati benefice asupra organismului. Despre proprietatile acestei legume si modalitatile de a o consuma puteti afla mai multe lucruri interesante citind acest articol, insa in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa cultivati sfecla rosie in gradina pentru a va bucura de numeroasele sale beneficii.

Inainte de a va prezenta cum trebuie sa cultivati sfecla rosie (Beta vulgaris) in propria gradina, trebuie sa precizam ca aceasta apartine familiei Chenopodiaceae-lor. Este o planta pretentioasa in privinta temperaturii si rezista cel mai bine in sezonul rece.

Alegerea semintelor

Ca si in cazul altor plante pe care le cultivati in gradina, alegerea semintelor de sfecla rosie reprezinta un pas important. Alegeti semintele de cea mai buna calitate pentru a avea parte de o cultura bogata si sanatoasa.

Alegerea locului potrivit in gradina sau cultivarea in ghiveci

Un mare avantaj al acestei legume este ca poate fi crescuta atat in gradina, cat si in ghiveci, in interiorul locuintei in cazul in care aveti o mica gradina de balcon. Solul in care vor fi asezate semintele de sfecla rosie trebuie sa fie bogat in substante nutritive. De asemenea, acesta trebuie sa fie foarte bine afanat.

Daca veti planta sfecla in gradina, pregatiti solul cu aproximativ 2 – 3 saptamani inainte. Sapati-l foarte bine si indepartati toate buruineile deoarece acestea pot ingreuna foarte mult procesul de dezvoltare a radacinilor.
Daca veti planta sfecla in ghiveci, asigurati-va ca acesta este destul de inalt pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. Folositi un sol curat si dupa insamantare acoperiti pamantul cu 3 cm de compost.

sfecla rosie

Cand si cum se cultiva: sfecla rosie poate fi cultivata pe la jumatatea primaverii, inceputul lunii aprilie, dar si la inceputul verii. Dupa pregatirea solului, se vor crea mici adancituri, de aproximativ 3 cm, la o distanta de 10 – 15 cm. Semintele vor fi asezate in micile gropite si vor fi acoperite cu pamant si compost. Pentru a se dezvolta corespunzator, distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 30 de cm.

Lumina si umiditatea

Desi sfecla rosie nu este o planta foarte pretentioasa din punctul de vedere al luminii si umiditatii, este indicat ca locul ales pentru plantarea acesteia sa se afle in bataia razelor soarelui deoarece lumina va ajuta ca radacina sfeclei rosii sa fie mai colorata.

Imediat dupa insamantare, solul va fi foarte bine udat. Este important ca solul sa fie in permanenta umed insa o cantitate prea mare de apa ar putea dauna culturii. Lipsa apei va face ca radacinile sa se lemnifice si acestea sa nu mai poata fii consumate. Aplicarea unui strat de mulci ar fi ideala pentru ca umiditatea solului sa fie mentinuta.

Ingrijirea sfeclei rosii presupune, pe langa udarile frecvente si o fertilizare adecvata. Cel mai bun fertilizator natural este gunoiul de grajd. De asemenea, solul trebuie sa fie sapat frecvent iar buruienile trebuie sa fie indepartate pentru a nu ingreuna dezvoltarea radacinilor.

Cand recoltati sfecla rosie:
Sfecla rosie ajunge la maturitate dupa aproximativ doua luni in cazul in care conditiile mentionate anterior sunt respectate. Se va recolta esalonat de pe la jumatatea lunii iulie. Este indicat ca recoltarea sa ia sfarsit inainte de venirea primului inghet.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.