Designul victorian este considerat unul dintre cele mai controversate stiluri, luand nastere, dupa cum insusi numele sugereaza, in Anglia, in timpul domniei Reginei Victoria.
Designul victorian are o istorie foarte interesanta, insa nici evolutia sa nu este mai prejos. Trebuie mentionat faptul ca stilul victorian a caracterizat atat designul interior, cat mai ales arhitectura, artele vizuale, moda, transformandu-se intr-un adevarat stil de viata ce a caracterizat a doua jumatate a secolului al XIX-lea si o foarte buna parte a secolului XX, popularitatea acestui stil fiind recunoscuta la nivel mondial.
Stilul victorian este foarte apreciat si in prezent acesta fiind un sinonim al luxului si opulentei, dupa cum veti putea vedea si in randurile care urmeaza.
Care sunt caracteristicile designului victorian si cum poate fi acesta abordat in locuinta dumneavoastra?
Designul victorian pare a fi un stil al contrastelor, avand in vedere ca este o infatisare pura a luxului si bogatiei, el pune accentul pe folosirea multor elemente, lucru pe care unii critici in considera cu adevarat kitschos. Pe scurt, designul victorian a fost caracterizat drept o imbinare creativa a mai multor stiluri ce a dus la nasterea unui stil complet, original si excentric, excesul fiind cuvantul ce il caracterizeaza cel mai bine.
Probabil va intrebati de ce este designul victorian atat de „complicat”. Ei bine, stilul victorian reflecta cel mai bine pasiunile si preferintele reginei si nu este de mirare ca designul victorian a fost considerat cu precadere unul feminin.
Trebuie sa stiti inca de la bun inceput ca deisgnul victorian nu este potrivit oricarei locuinte. Acest stil este potrivit pentru o locuinta impresionanta din punctul de vedere al dimensiunilor insa este potrivit mai ales ales persoanelor care iubesc arta si luxul deoarece, chiar daca pare un stil menit sa atraga privirile prin bogatia sa, eleganta inca ramane o caracteristica importanta a stilului victorian.
Si pentru ca abordarea fiecarui tip de design interior incepe prin prezentarea culorilor, paleta cromatica este si ea foarte complexa. Culorile reprezinta unul dintre cele mai importante elemente caracteristice ale stilului victorian, cele mai importante culori fiind tertele, adica cele create prin combinarea culorilor primare cu cele secundare.
Se considera ca o culoare puternica va scoate in evident trasaturile unei incaperi astfel ca cele mai importante culori ale acestui design au devneit nuantele aprinse (rosu, galben, portocaliu, carmiziu), nuantele inchise de verde si albastru, precum si maroul, toate acestea combinate cu auriu. Aceste culori caracterizeaza in special camerele principale, deoarece si culorile neutre pot fi folosite pentru holuri, dormitoare sau bai.
Peretii pot fi zugraviti in aceste culori sau, in cele mai multe dintre cazuri, se opteaza pentru un tapet cu imprimeuri specifice epocii victoriene. Imprimeurile reprezinta un alt element important pentru designul victorian, acestea caracterizand in trecut aproape orice spatiu al camerelor decorate in stilul pur victorian. Imprimeurile caracterizeaza atat tapetul, cat si tapiteria, covoarele, cuverturile si paturile, draperiile, precum si pernutele decorative, rolul acestora fiind acela de a crea o atmosfera calda. Modul in care imbinati culorile cu imprimeurile este foarte important deoarece trebuie sa existe o deplina armonie care, in trecut, nu era tocmai caracteristica.
In privinta texturilor, stilul victorian este foarte incarcat. Se pune accentul pe tesaturi grele si luxoase, damascul si catifeaua fiind cele mai des intalnite. Insa, tesaturile fine si dantela sunt si ele prezente, amestecul de tesaturi fiind cu adevarat ametitor.
In privinta mobilierul, stilul victorian surprinde prin dimensiuni generoase si prin masivitate. Obiectele de mobilier nu doar ca sunt foarte masive, insa numarul lor poate fi de-a dreptul sufocant. Sau, cel putin asa erau in trecut, atunci cand stilul victorian era in voga deoarece acum, fiecare persoana care adopta acest stil, poate reunta la abordarile cliseizate ale acestuia. De cele mai multe ori, mobilierul din lemn natural (mahonul este cel mai apreciat) este lucrat manual, ceea ce ii confera un plus de eleganta si rafinament.
Tot din lemn, de preferat din mahon, este si podeaua care, de cele mai multe ori, este accesorizata cu un covor cu imprimeuri specifice acestui stil.
Lumina joaca un rol foarte important pentru oricare tip de design interior iar factorul care face ca incaperile amenajate in stil victorian sa para atat de inghesuite si sufocante este chiar lumina sau, mai bine spus, lipsa acesteia. Ferestrele caselor amenajate in stilul victorian sunt incadrate de perdele si draperii din tesaturi groase, acestea facand trecerea luminii aproape imposibila. Draperiile din catifea sunt accesorizate cu snururi, ciucuri si franjuri, acestea fiind unul dintre cele mai importante accesorii ale designului victorian.
Si pentru ca am atins acest subiect sensibil, dupa cum era de asteptat, decoratiunile specifice designului victorian nu sunt deloc putine la numar. Obiectele decorative specifice stilului victorian au rolul de a reflecta cat mai fidel cu putinta pasiunile si personalitatea proprietarului.
Operele de arta, tablourile, sculpturile, cartile, obiectele antice, suvenirurile, seturile de ceai, bibelourile si papusile din portelan, toate acestea isi gasesc locul in designul victorian, umpland pana la refuz camerele. Plantele de interior nu lipsesc nici ele, cu cat exista mai multe, cu atat mai bine. Elementele de decor specifice stilului victorian au un scopul de a impresiona mai ales prin bogatia lor.
Desi este opulent si incarcat pana la refuz, stilul victorian este cu precadere unul romantic, unul plin de energie si dinamism. Chiar daca pare un stil dificil de abordat daca se doreste pastrarea elementelor ce l-au consacrat, stilul victorian poate fi abordat si intr-o maniera mai moderna, imbinand creativ elementele specifice epocii cu elemente moderne.