Multi specialisti ai designului interior definesc designul cottage drept unul de poveste, un desing care poate transforma orice locuinta intr-un spatiu primitor si plin de caldura. Designul cottage imbina clasicul cu rusticul, fiind ideal in special pentru o casa ce doreste sa pastreze din aerul traditional.
Designul cottage este foarte vesel si prietenos, punand accentul, inainte de toate, pe simplitate, armonie si spiritul rustic. Camerele sunt lejer decorate, bine aerisite si foarte intime, caracterizate prin caldura si lumina naturala. De asemenea, designul cottage poate fi caracterizat printr-un strop de nostalgie, avand in vedere faptul ca noul si traditionalul se impletesc intr-un mod atat de armonios, creand o atmosfera plina de melancolie si romantism.
Cum puteti aborda stilul cottage in propria locuinta?
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, stilul cottage are influente rustice, fiind potrivit in special caselor. Aerul traditional englezesc se observa, inainte de toate, in arhitectura locuintei, exteriorul fiind primul care poarta emblema acestui deosebit stil. In privinta arhitecturii caselor in stil cottage, aceasta pastreaza foarte multe dintre caracteristicile epocii tudoriene, ce e drept, dimensiunile fiind mult mai reduse.
Insa, daca locuiti intr-un apartament nu inseamna ca nu puteti aborda acest minunat stil, deoarece abia atunci cand pasiti intr-o locuinta decorata in acest stil va dati seama cu adevarat ce inseamna cottage.
Stilul cottage este inspirat de natura, de la culori pana la elemente decorative. Si pentru ca tot am mentionat culorile, paleta cromatica specifica stilului cottage este compusa din culorile naturii, de la ocru, caramiziu si maro, pana la tonuri deschise de verde si albastru. Albul, bejul, cremul sunt si ele foarte apreciate, mai ales daca se imbina creativ cu nuante mai puternice.
Imprimeurile florale reprezinta un element caracteristic al stilului cottage, ele putand caracteriza atat tapetul folosit pentru accesorizarea peretilor, cat si obiectele de mobilier si accesoriile aferente.
In privinta texturilor folosite pentru o amenajare in stil cottage, combinatia de matase si bumbac s-ar putea sa va surprinda. Canapelele si fotoliile din piele sunt si ele apreciate, iar in sezonul rece acestea sun accesorizate cu pernute decorative si paturi groase, tricotate.
Lemnul este, fara indoiala, vedeta designului cottage si nu, nu ne referim doar la faptul ca obiectele din mobilier si podeaua sunt confectionate din acest material, ci si la faptul ca lemnul poate fi un element component deosebit al peretilor si al tavanului, inspiratia rustica fiind foarte vizibila. Mobilierul caracteristic designului cottage ofera un impact puternic intregii amenajari, acesta fiind decorat manual. Mobilierul cu aspect invechit este si el foarte apreciat, asa ca daca vopseaua scorojita nu vi s-a parut prea estetica pana acum, incercati sa o priviti dintr-un „punct de vedere cottage”.
De asemenea, alaturi de lemn, ratanul este un alt material folosit frecvent atat in locuinta in care este abordat designul cottage, cat si in gradina cottage ce completeaza acest design deosebit.
Ferestrele sunt mari si permit luminii sa scalde intreaga locuinta. Perdelele si draperiile in culori deschise va permit sa jonglati cu acest factor atat de important, lumina, pentru a crea atmosfera dorita.
In privinta elementelor de decor, nu exista reguli stricte. Important este ca acestea sa se integreze armonios intr-o anumita incapere. Sursele de iluminat pot fi moderne, cat si clasice sau chiar glam (candelabre), obiectele de inspiratie vintage sunt si ele bine-venite, iar aranajamentele florale si plantele decorative sunt absolute obligatorii. Tablourile vesele sau fotografiile de familie cu rame vintage, decoratiunile din bronz sau fier forjat, accesoriile din ceramica si portelan sunt si ele caracteristice acestui design aparte.
Specialistii in designul interior spun ca o locuinta cottage trebuie sa inspire oricarei persoane care paseste in aceasta liniste sufleteasca, armonie si echilibru. Atmosfera inspirata de acest design este ideala pentru a servi un delicios ceai de la ora 5.