Animale de companieVezi ce legende se povestesc despre salamandra de foc (Salamandra salamandra)

Vezi ce legende se povestesc despre salamandra de foc (Salamandra salamandra)

Salamandra de foc este cel mai popular amfibian de pe continentul Europei, ea a fost element de inspiratie in arta populara dar si personaj de mit, poveste si legenda prin aspectul sau oarecum neobisnuit dar foarte interesant. Numele sau face referire la petele galbene-portocalii ce apar pe spatele ei pe o culoare de fond contrastanta, neagra si au forme alungite, asemanatoare unor flacari.

In vremuri de demult se considera ca acest amfibian isi avea stralucirea petelor sale de la stele. De asemenea unele legende amintesc de aceasta salamandra de foc, ca ar fi de origine cosmica, ar avea legatura cu stelele, cometele cu coada sau meteoritii. Despre ea se spun legende incredibile, in care este asociata cu un monstru bizar. In Evul Mediu era considerata un element de vrajitorie si un mesager venit din iad care putea ucide un om.

Aristotel a scris despre ea ca nu arde in foc si daca este trecuta prin flacari le stinge imediat. De asemenea a fost asociata cu un simbol biblic al acelui om pios care nu arde in flacarile iadului. Apare si in folclorul altor popoare, de exemplu la germani este un simbol al sarbatorii berii.

Are lungimea corpului de 10-28 cm si traieste in arealul sau natural in regiunile izolate si greu accesibile. Poate emite substante toxice care au efect nociv pentru sistemul nervos central. Aceasta otrava este fatala pentru animale si este folosita de amfibian in prinderea prazii, pentru om insa nu este chiar atat de puternica.

Conform cercetatorilor pielea salamandrei acumuleaza o cantitate mai mare de otrava in piele inainte de perioada de hibernare, iar cea mai mica o are in lunile de primavara, cand iese din hibernare. Chiar si coloritul sau cu pete portocalii stralucitoare pe fond negru este un avertisment vizavi de toxicitatea sa.

Nu este o iubitoare de soare, de regula se fereste de caldura razelor acestuia. De asemenea este o specie exclusiv terestra, traieste doar pe uscat, se misca destul de incet si nu poate sa inoate, daca ajunge in apa adanca se poate ineca. Este activa mai ales dupa apusul soarelui si noaptea, intotdeauna prefera locurile racoroase. Isi stabileste un teritoriu de pe care nu mai pleaca, cand nu vaneaza sta scunsa in adapost, de multe ori in vechi vizuini parasite de rozatoare.

Salamandra salamandra
Salamandra salamandra

Masculii sunt mai agresivi mai ales in perioada de imperechere, isi apara teritoriul si se lupta intre ei pentru femele. In lunile de vara cand ploua iese din ascunzatoare si este activa si in timpul zilei.

Hrana sa consta din nevertebrate, insecte, arahnide, moluste, larve de insecte si viermi. Are obiceiul sa traiasca solitar dar si in grup, sa se ascunda pe sub bustenii culcati la pamant, pe sub cioturile de radacini ale copacilor, pietre, muschi, pe sub stratul de frunze moarte de pe sol, sau vegetatia aflata in stare de putrefactie.

Reproducerea are loc pe teren, in lunile iunie-iulie, apoi depunerea oualor are loc in apa de adancime mica. Femela poate stoca sperma in cloaca o perioada lunga de timp si utiliza mai tarziu. De asemenea femela poate intarzia si dezvoltarea oualor in asa numitul ,,uter” si elimina mai tarziu larvele aproape complet metamorfozate.

Larvele sunt lasate in apa, unde se hranesc cu mici nevertebrate acvatice, doar noaptea pentru a nu fi prinse de pradatori. Ovulul se dezvolta in corpul femelei, embrionul este hranit cu galbenusul de ou si larva primeste hrana si apa din corpul mamei. La aceasta specie apare fenomenul de canibalism intrauterin, unii embrioni pot considera o sursa de hrana alte oua nefertilizate sau embrioni slab dezvoltati.

In conditi de captivitate poate fi adapostita intr-un terariu spatios, in care pe fund se pune un substrat destul de gros de muschi, frunze, bucatele de pluta sau de soarta de coapc in care salamandra de foc sa se poata ascunde. Terariul trebuie sa fie acoperit si sa aiba gauri mici de aerisire, in caz contrar sunt sanse mari ca ea sa evadeze din adapostul creat.

Temperatura in timpul zilei trebuie sa fie de 20 grade Celsius, iar noaptea putin mai mica. Dieta sa consta din larve de muste si molii, lacuste, viermi de carne, greieri, melci, paianjeni. Macar o data pe saptamana alimentatia sa se completeaza cu suplimente de minerale si vitamine, iar regimul alimentar este indicat sa fie mereu variat.

Salamandra de foc are denumirea stiintifica de Salamandra salamandra, face parte din ordinul Urodela, familia Salamandridae.

Video – Salamandra de foc (Salamandra salamandra):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.