Animale de companieCum hrănim în mod corect papagalii și ce fel de nutriente au...

Cum hrănim în mod corect papagalii și ce fel de nutriente au nevoie?

Foarte important pentru mentinerea starii de sanatate a unui papagal este hrana echilibrata, o intretinere corespunzatoare si multa atentie din partea stapanului. Cum hranim in mod corect papagalii? – Exista cateva aspecte care trebuie luate in considerare privind tipul de alimentatie si modul cum trebuie ea administrata acestor pasari.

Papagalul trebuie sa beneficieze de o ingrijire adecvata dar si de hrana de calitate superioara. Nu se ofera niciodata pasarii alimente expirate, mucegaite, degradate deoarece pot afecta foarte mult starea ei de sanatate. Foarte important este ca stapanul sau sa nu uite niciodata sa-i dea de mancare, deoarece chiar si o mica perioada de post poate afecta in rau organismul acestei pasari si chiar sa provoace moartea ei. Dieta unui papagal se stabileste in functie de rasa si de stilul sau de viata, daca este o pasare pasiva sau activa. De asemenea hrana este bine sa fie cat mai variata, deoarece acelasi tip de alimentatie ii poate afecta intr-o oarecare masura in rau stomacul.

In mediul lor natural papagalii se hranesc cu o mare varietate de seminte, tulpini de plante, fructe de padure, polen, nectar, paianjeni si mici insecte. In conditii de captivitate dieta unor astfel de pasari trebuie sa fie echilibrata, sa contina vitamine, proteine, grasimi, carbohidrati, minerale si oligoelemente.

Carbohidratii contin substante care dau energie organismului, ajuta la intretinerea corpului si genereaza temperatura necesara acestuia dupa procesul digestiv. Pentru regenerarea tesuturilor si muschilor foarte importanti sunt aminoacizii si proteinele. Carenta de proteine duce la scaderea in greutate, la probleme de reproducere, dar si la dificultati de crestere si dezvoltare mai ales la pasarile tinere.

Vitaminele care nu trebuie sa lipseasca din dieta papagalilor sunt A, B, D, E, K, F, coenzima Q, acidul ascorbic si acidul folic. Acestea ajuta la mentinerea starii de sanatate, influienteaza procesul de crestere, aspectul pielii si al penelor. Vitamina B ajuta la crestere si la formarea celulelor rosii. Vitamina K are rol in coagularea sangelui si functionarea buna a ficatului. Vitamina D ajuta la dezvoltarea oaselor scheletului si in procesul de crestere. Vitamina C este eficienta la regenerarea pielii, iar vitamina E reprezinta un antioxidant important pentru organismul pasarii.

Mineralele influienteaza cresterea, metabolismul, dezvoltarea oaselor, regenerarea tesuturilor, functionarea buna a glandelor si organelor interne. Grasimile produc energia necesara organismului si contribuie la obtinerea unui aspect frumos al penajului datorita continutului ridicat de acizi grasi.

In principal, specialistii recomanda sa se administreze papagalilor un amestec de cereale care se realizeaza din diferite tipuri de seminte de plante salbatice si de cultura. Astfel de amestecuri le va asigura pasarilor elementele nutritive esentiale pentru mentinerea starii de sanatate a organismului lor. Meiul de orice fel nu trebuie sa lipseasca din acest amestec deoarece in caz contrar exista riscul aparitiei unor boli ale tractului gastro-intestinal. O alta cereala importanta este ovazul (sau fulgii de ovaz). In cantitate mai mica se adauga la amestec seminte de floarea-soarelui si seminte de canepa.

O dieta trebuie sa fie foarte variata, daca de exemplu este alcatuita doar din seminte de floarea-soarelui (si in cantitate mare) poate provoca unei astfel de pasari probleme hepatice. Papagalii au nevoie si de seminte de plante perene, de la asa numitele buruieni, cum sunt de exemplu cele de papadie si patlagina. De asemenea in hrana se introduce terciul de ovaz, terciul din spartura de orez si mei, branza de vaci proaspata (ce are un continut mic de grasimi dar asigura necesarul de calciu), paine care in prealabil a fost inmuiata in lapte, coji de oua pisate (tot pentru calciu) si oua fierte maruntite.

mancare pentru papagali

Probabil ca multi se intreaba de ce papagalii trebuie sa manance oua fierte. Este simplu, pentru ca acestea contin multe vitamine (A, B, D), sodiu, fosfor, potasiu, proteine si grasimi. Pentru a fi usor mancate de papagali se fierb si se maruntesc foarte bine, se amesteca cu pesmet alb si se administreaza cate o lingurita mica (care sa masoare cca. 5 g).

Cei care cumpara cereale (de la magazinele cu hrana pentru animalele de companie) gata amestecate trebuie sa citeasca pe eticheta daca acestea constin mei, hrisca sau grau, porumb, ovaz si seminte de floarea-soarelui. De asemenea se poate opta pentru achizitionarea de cereale separate, nu in amestec. Dupa aceea fiecare isi va realiza amestecul adecvat – 60% mei, 20% ovaz, 5% porumb si restul alte tipuri de cereale. De asemenea nu trebuie uitat nisipul fin special pentru papagali (care se ia de la magazinele speciale, de la farmaciile veterinare) si care are rolul de a imbunatati digestia pasarilor. Acesta se pune intr-un vas separat si pasarea isi va lua cantitatea dorita, atat cat va avea nevoie.

In perioada lunilor de iarna si de primavara papagalii au nevoie de morcov si verdeata. De obicei morcovul se da crud, se rade sau se toaca foarte marunt si se amesteca cu gris si pesmet alb. De asemenea la inceputul anului este bine sa consume seminte germinate de grau, ovaz si porumb, care sunt bogate in vitamine (mai ales A, C, E) foarte utile organismului, insa acestea nu se administreaza niciodata in cantitate mare deoarece orice exces va face rau pasarilor. Aceasta dieta cu seminte germinate se ofera pasarilor mai ales in perioada de reproducere deoarece le ofera necesarul de vitamina E.

Papagalii nu trebuie sa manance unt, carne si in general grasimi animale deoarece in timp pot manifesta un anumit comportament patologic. Periodic au nevoie de legume si fructe de padure. Fructele se dau de 3 ori pe saptamana, iar legumele de 2 ori in curs de 7 zile. Acestea nu se pun pe jos pe unde pasarea calca cu picioarele, ci intr-un recipient special astfel incat sa fie pastrata mai bine igiena.

Foarte bune pentru papagali sunt merele si perele, pepenele galben, capsunile si zmerura. Intotdeauna o hrana buna pentru papagali contine fructe de sezon din care amintim: banane, piersici, kiwi, portocale, caise si altele. Acestea se spala bine, se taie bucatele mici, se ofera intotdeauna proaspete. Nu trebuie uitate leguminoasele, insa acestea nu se dau oricum. Mazarea se administreaza cruda, proaspata sau abia culeasa, insa fasolea si nautul se fierb in prealabil.

In mediul lor natural aceste pasari consuma nectarul si polenul florilor, de aceea si in conditii de captivitate trebuie sa li se dea si alimente naturale cum sunt de exemplu florile de galbenele, trandafir, papadie, salvie, caprifoi. Cand se culeg astfel de flori trebuie mare atentie, sa nu fie recoltate din locuri poluate, in care s-au folosit pesticide sau alte substante chimice, fungicide, niciodata nu trebuie luate de la marginea soselelor. Necesarul de vitamine se poate completa prin achizitionarea de vitamine lichide (de la magazinele speciale) care se pun cate putin in recipientul cu apa.

De asemenea batonul de saruri minerale se cumpara si se plaseaza in colivie, din el papagalul va ciupi cate putin in mod regulat si isi va completa carenta de minerale care ii trebuie pentru cresterea si mentinerea starii de sanatate. Granulele speciale pentru papagali ajuta la mentinerea unui penaj frumos, pentru ca sunt un amestec foarte bun de seminte de care au nevoie aceste pasari.

Papagalii consuma diverse tipuri de nuci, seminte de pin, caju, alune, fistic, care sunt bogate in proteine, seleniu, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, vitamine si alte elemente active. Acestea insa nu se dau in cantitate prea mare deoarece au foarte multe grasimi si astfel pot afecta organismul. Se stie ca papagalii sunt foarte lacomi, ei sunt capabili sa manance foarte mult, insa acest lucru le afecteaza starea de sanatate. Unele specii (cum sunt papagalii cacadu) sunt predispusi la obezitate ceea ce nu este tocmai bine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.