Ce facem cu un copil mofturos – parintii au probleme in general cand vine vorba sa isi convinga copiii sa manance unele alimente sanatoase…dar prea putin gustoase, precum broccoli, conopida, pastai verzi, orez, varza, peste… Insa unii copii sunt cu adevarat mofturosi: refuza o mare parte din mancaruri, acceptand doar cateva, ceea ce face din regimul lor alimentar unul sarac in nutrienti si des bogat in grasimi sau zahar…
Aveti un copil mofturos: refuza multe mancaruri, de la ciorba la mancarica de legume? Refuza orice este verde in farfurie? Cere constant doar anumite mancaruri ce ii plac, altfel nu mananca mai nimic, intrand in „greva foamei” daca nu ii faceti pe plac? Se stramba daca mancarea din farfurie nu arata estetic? Nu sunteti nici pe departe singurul parinte care „lupta” pentru a-si convinge copilul sa accepte un regim alimentar variat si sanatos!
Problema astazi este nu numai faptul ca un copil e mofturos si prefera anumite feluri de mancare: problema cea mai mare consta in acele feluri de mancare ce atrag copiii: exact mancarurile cele mai nesanatoase de tipul fast food si a produselor semi-preparate (care atrag copiii si fac viata parintelui mult mai usoara, fiind simplu de pregatit). Insa a-i oferi copilului regulat pizza, crispy, strips, burgeri, chips nici nu trebuie sa intre in discutie.
Ce facem cu un copil mofturos
Ii oferim un exemplu – luand masa in acelasi timp si mancand cu totii aceleasi preparate. Astfel, copilul va poate vedea mancand cu pofta alimente care pe el nu il atrag si poate fi mai simplu de convins sa guste si el.
Nu facem din anumite mancaruri un rasfat rar! Copilul va cere anumite mancaruri daca observa ca se face o diferenta intre mancarea de zi cu zi si unele mancaruri speciale, care sunt servite doar la ocazii speciale! Asadar, nu ii creati impresia ca unele mancaruri sunt mai delicioase, dar oferite mult mai rar – exact pe acestea le va dori! Nu ne folosim de mancare ca recompensa – copilul va dori mereu doar acel fel de mancare considerat mai bun si va refuza felurile de zi cu zi.
Fast food. Daca insista sa nu bage nimic in gura, cerand pizza sau chicken crispy/nuggets/strips, burgeri sau altele asemenea, incercati sa le preparati acasa. Desi tot nu exceleaza ca mancare sanatoasa, preparate in casa sunt mult mai bune, necontinand conservanti si alti aditivi.
Sosuri gustoase si combinatii. La mancarurile care nu il atrag si care nu sunt prea gustoase, preparati cate un sos gustos de rosii sau de smantana in casa (nu cumparati sosuri preparate sau ketchup – un sos de rosii preparat in casa si apoi condimentat cu piper, oregano, busuioc si putin usturoi este si mai gustos si mai sanatos). In plus, testati mai multe retete, combinand putin din alimentul care nu ii place cu altele care dau un gust mai bun.
Aspect atractiv. Copilul mic va accepta o mancare deseori daca aceasta arata bine! Astfel ca puneti-i in farfurie forme si culori atragatoare, taind si aranjand alimentele estetic (un chin, insa va merge la copiii mofturosi mai mici)!
Ii oferim o alegere. Cand copilul e mofturos, poate fi o corvoada sa il convingeti sa manance ce nu doreste – des, el refuza si nu mananca deloc. Incercati sa il intrebati inainte de prepararea mesei ce vrea, insa dati-i de ales doar intre doua variante, variante pe care le stabiliti dumneavoastra. Daca spune „nici una, vreau cartofi prajiti cu pui”, spuneti-i ca trebuie sa aleaga una din acestea, alta varianta nu exista: „nu avem deloc azi cartofi prajiti cu pui – fie vrei tocana de legume, fie vrei rulada”. Daca aveti succes si alege ceva, inseamna ca ati castigat – va manca mai mult ca sigur, deoarece el a ales.
Implicam copilul. Chemati copilul la bucatarie, puneti-l sa faca mici treburi la prepararea mesei, sa decoreze, sa aranjeze, sa guste in timp ce gatiti si sa dea sfaturi. Cautati impreuna retete sanatoase care sa il intereseze si astfel va fi mai putin mofturos.
Incercati sa creati o rutina impreuna. Chiar un copil mofturos accepta unele retete – faceti impreuna un program al mancarurilor servite in anumite zile din saptamana. Astfel, copilul stie ce va fi servit dinainte si nu este surprins neplacut de mancarea din fata sa.
Foamea la ora mesei. Copilului mofturos trebuie sa ii fie foame la ora mesei – in caz contrar, va refuza sa manance! Asadar, nu ii oferiti gustari satioase cu putin timp inaintea meselor, limitand gustarile intre mese la fructe, iaurt, biscuiti. Nu ii dati exact inainte si in timpul mesei sa bea prea mult – se va simti plin. Daca refuza sa manance pentru ca nu ii place, nu ii oferiti altceva – spuneti-i ca va trebui sa astepte pana la urmatoarea masa fara sa manance.
Daca refuza cu incapatanare, nu ii dati un alt fel de mancare la masa. Copilul mofturos poate invata ca, daca refuza cu ostentatie, mama ii va oferi alta mancare, una care ii place! Incercati sa nu reactionati asa, caci il obisnuiti sa aiba mereu pretentii – in schimb, daca nu vrea sa manance, va trebui sa se multumeasca cu o gustare usoara la indemana si sa astepte masa urmatoare. Nu ii pregatiti doar lui altceva – cel mai bine este ca toata lumea sa manance acelasi lucru.
Nu va folositi de amenintari in a-l convinge sa manance – astfel chiar transformati ora mesei intr-o lupta a vointelor!
Nu tineti in casa depozitate gustari nesanatoase care ii plac – le poate rontai toata ziua refuzand apoi masa. In schimb, puneti pe masa cate un platou cu fructe taiate in cubulete – veti vedea ca va ciuguli din ele daca nu il stresati sa o faca, daca doar le vede acolo, la indemana!
Acceptati, totusi, ca fiecare are mancaruri pe care nu le suporta! Daca este vorba de unul-doua alimente sau retete pe care copilul nu le suporta, nu il fortati sa manance. Nu este nimic neobisnuit si lipsa unui aliment-doua nu afecteaza echilibrul regimului alimentar.
Cand se stramba in fata verzaciunilor, cand culege doar carnita, incercati sa ii explicati cat se poate de clar toate beneficiile reale ale legumelor: copilul poate ca intelege ca sunt bune pentru el. Si nu uitati: mancati de fata cu el aceleasi alimente, afisand placere si pofta!!
Avem nevoie de educatie noi parintii in primul rand. Apoi de informatii, intelegere si empatie. Cu toate astea, regula noi decidem CE si ei CAT functioneaza mai des decat se crede si e una dintre cele care ajuta parintii de copii mofturosi sa inteleaga preferintele culinare ale celor mici.