Despre dezvoltarea emotionala la copil – in ultimii ani, psihologii au scos in evidenta importanta unui anumit tip de inteligenta pentru calitatea vietii si reusite in viata: si anume, inteligenta emotionala. Aceasta este o aptitudine care poate fi exersata de catre fiecare dintre noi si care poate fi incurajata la copil; desi, intr-adevar, unele persoane se nasc cu aptitudini empatice si relationale mai bune (de exemplu, fetele prezinta o tendinta crescuta spre aceste aptitudini in comparatie cu baietii), oricine poate lucra la imbunatatirea acestor aptitudini de intelegere si comunicare.
Dezvoltarea emotionala la copil se refera, astfel, la stimularea dezvoltarii acestui tip de inteligenta. Ce presupune inteligenta emotionala? Pornind de la intelepciunea antica care ne transmite un important mesaj: „cunoaste-te pe tine insuti” pentru a-i cunoaste si pe altii, aceasta aptitudine se refera intocmai la capacitatea de a iti constientiza si gestiona propriile emotii, de a le folosi in avantajul propriu, dar si la capacitatea de a intelege emotiile celor din jur si de a raspunde la ele adecvat.
Inteligenta emotionala este, se pare, o aptitudine esentiala pentru reusita in viata: un copil destept, care invata si se descurca minunat la scoala, insa care nu poseda capacitatea de a isi intelege trairile si de a relationa empatic cu altii va intampina dificultati. Un copil destept, daca nu dobandeste incredere in sine, capacitatea de a intelege si gestiona propriile emotii si capacitatea de a-i intelege pe altii poate fi impiedicat in obtinerea reusitelor in viata. In viata, aproape totul se invarte in jurul emotiilor noastre si a modului in care le putem intelege si gestiona si in jurul relatiilor pe care le avem cu ceilalti.
Dezvoltarea emotionala la copil – ce presupune inteligenta emotionala
Recunoasterea, constientizarea si intelegerea propriilor emotii (a realiza ce simti si a putea sa gasesti factorul ce a provocat trairile);
Acceptarea propriilor emotii (a nu ignora ceea ce simti);
Exprimarea propriilor emotii in moduri benefice (a putea limita reactiile emotionale instinctive cu efect negativ asupra ta si a altora, a dobandi un control asupra emotiilor si a exprima emotiile eficient, in moduri care sa duca la un rezultat bun – intelegere, comunicare);
Cunoasterea propriilor reactii (a te cunoaste pe tine, cu puncte tari si limite, modul in care reactionezi);
Recunoasterea si intelegerea emotiilor altora – a fi empatic, a fi capabil si dispus sa observi ce trairi au altii, din ce cauze au acele trairi si cum poti crea si mentine o relatie buna; o persoana cu aptitudini empatice este capabila sa se puna in locul celuilalt, sa priveasca din perspectiva celuilalt, sa ii inteleaga trairile si sa interactioneze adecvat in functie de aceasta intelegere. O persoana empatica stie sa asculte si sa priveasca si manifesta real interes pentru ce simt ceilalti.
Simplu spus, inteligenta emotionala a unui copil il ajuta pe acesta sa inteleaga ceea ce simte, sa accepte ceea ce simte, sa controleze mai usor ceea ce simte, sa ia decizii mai eficiente, dar si sa se adapteze si sa isi formeze usor relatii armonioase.
Dezvoltarea emotionala la copil – factori ce stimuleaza inteligenta emotionala
Atasamentul si apropierea de parinti inca din prima zi – parintii sunt cei care il invata pe copil sa comunice, iar afectiunea si siguranta oferita de catre parinti il invata sa relationeze fara teama sau inhibare. Prin contactul cu parintii, copilul invata sa recunoasca emotiile si sa le comunice; in special, trebuie sa ii aratati copilului deschis toata afectiunea voastra. Un mediu familial sigur, stabil, echilibrat si in care copilul e incurajat sa se exprime liber este esential pentru dezvoltarea emotionala.
Comunicarea deschisa in familie – a arata deschis ce trairi ai, a vorbi despre ceea ce simti, a-l invata pe copil sa vorbeasca despre trairile proprii si a-i explica si arata trairile altora sunt elemente ce intaresc capacitatea relationala. Cand copilul va supara, o cale adecvata sa ii stimulati inteligenta emotionala este sa folositi afirmatia „eu simt”: „eu ma simt trista cand tu nu asculti” – in loc sa ii spuneti „ma enervezi”. A incuraja exprimarea libera, a vorbi despre orice, a-l incuraja sa isi formeze si sa spuna propria opinie, a-l intreba „ce crezi”, „ce simti” – toate aspecte ce stimuleaza dezvoltarea emotionala la copil.
Cunoasterea sinelui. Vorbiti cu copilul si ghidati-l asa incat sa inceapa sa reflecteze la sine: cum te simti?; ce crezi ca te face sa simti astfel?; cum ai vrea sa te simti si ce te-ar ajuta?; ce rezultate crezi tu ca va avea ceea ce ai facut?; incurajati-l sa reflecteze si sa isi puna intrebari despre el insusi; incurajati-l sa reflecteze si la ceea ce fac si spun altii, incercand sa caute emotiile de la baza actiunii.
Prietenii – relatiile cu covarstnici de la varste timpurii sunt un alt element ce intareste capacitatile de comunicare ale copilului. Incurajati-l sa interactioneze timpuriu cu alti copii, sa se integreze in grup, sa invete moduri de comunicare si de reactie la conflict (cand se cearta cu un alt copil, nu interveniti imediat, observand cum reactioneaza la problema – apoi, vorbiti cu el si intrebati-l de ce s-a certat, ce simte si ce crede ca simte celalalt; intrebati-l ce cale buna exista sa rezolve problema si ghidati-l).
Mediile noi. Este bine pentru aptitudinea de a se adapta si de a crea noi relatii ca un copil sa cunoasca medii diverse: in afara de familie si de grupul de joaca, este bine sa il expuneti unor experiente sociale diferite.