Salata de conopida este una dintre clasicele aperitive preparate in tara noastra.
Sezonul cel mai potrivit pentru aceasta mancare este vara – toamna, atunci cand putem gasi conopida proaspata, autohtona.
La noi are mereu succes de aceea o recomand tuturor fanilor de legume.
Ingrediente salata de conopida cu verdeata si maioneza cu iaurt
- 1 conopida medie (cca 500 gr)
- 1-2 fire de ceapa verde (eu am pus 3 foarte tinere, mai mici)
- frunza de usturoi
- 1 ou
- 1 lingura de iaurt
- 1 lingurita mustar
- ulei
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
Se spala bine legumele si se curata de coaja (ceapa) si de eventualele pete – conopida. Cea din urma trebuie desfacuta in buchetele si pusa la fiert in apa cu sare.
Conopida fierbe cca 20 de minute si e gata atunci cand furculita intra usor in ea.
Intre timp, separam galbenusul de la ou de albus, il amestecam cu 1 lingurita de mustar si cu putina sare.
Adaugam treptat cate o lingura de ulei si amestecam pana cand maioneza devine omogena.
Ne oprim atunci cand maioneza nu mai curge, adaugam iaurtul, putina zeama de lamaie si o punem la rece pana cand fierbe conopida.
Ceapa si frunza de usturoi le tocam cat mai marunt.
Atunci cand e gata conopida, o strecuram si o stoarcem. Pastram o parte din supa in care a fiert ca sa adaugam cate putin din ea in salata, in caz ca iese prea seaca.
Taiem conopida marunt, mie imi place sa folosesc cutitul pentru ca nu imi place salata foarte fina.
Amestecam toate ingredientele si servim salata recedupa ce a stat cca o ora in frigider.