Tu știi cum te îmbraci la o nuntă?
Femeile au la îndemână sute de mii de sfaturi, reviste, site-uri și bloguri create special pentru a se asigura, mereu, că sunt îmbrăcate cum trebuie. Parcă toate problemele omenirii dispar în fața unei doamne invitate la o petrecere. Rămâne doar: “cum mă îmbrac?” . Și niciodată nu au ceva potrivit, indiferent cât de pregătite pentru orice par.
Așa că nu mă surprinde să vad că bărbații se descurcă mult mai prost la capitolul ăsta. La orice nuntă, indiferent cât de ridicată e eticheta, apare vreun unchi în costumul din prima tinerețe. Costumul nu i se mai potrivește, cureaua pare întotdeauna că stă să pleznească și după câteva pahare spectacolul devine și mai trist. Deci, dacă te gândești să porți costumul de acum patru ani la o nuntă, îmi permit să-ți spun că o faci greșit.
Să fii bărbat nu înseamnă să fii dezinteresat de cum arăți. Nici să-ți pui în dificultate partenera și să rămâi în amintirea mirilor ca “omul căruia i-a pleznit sacoul”. Asta nu înseamnă nici că ar trebui să apari îmbrăcat mai bine ca mirele, doar pentru a crea o anumită impresie. Regula care ar trebui să ne fie ghid la fiecare pas este foarte simplă și se numește bun-simț. Dar asta nu înseamnă că n-avem și noi nevoie de un pic de ajutor, din când în când.
Cum te îmbraci la o nuntă
În primul rând, este important să ne raportăm corect la eveniment. O nuntă este o ceremonie și nu orice fel de ceremonie plus petrecere, ci probabil cea mai importantă pentru mire și mireasă. Ăsta e motivul pentru care nu ar trebui să-i eclipsăm, ori să-i punem în dificultate, ci să-i lăsăm stăpâni absoluți pe ziua lor cea mare. Gândește-te la o nuntă ca la un mic regat de o zi, în care el e regele și ea – regina. Cum ai putea să-i eclipsezi? A eclipsa nu înseamnă a depăși, ci a atrage atenția, deci un costum nepotrivit va eclipsa fiind fie prea strălucitor, fie excentric, fie pur și simplu urât.
De aceea primul sfat pe care l-aș da oricui vrea să se ducă la o nuntă este acela de a fi moderat în alegeri și a alege un costum elegant, dar simplu. Sigur că este foarte important ca ținuta să ți se potrivească și să nu porți ceva în care să te simți prost toată seara. Totuși un costum excentric sau tricoul cu Metallica chiar nu au ce căuta la o nuntă. De ce? Pentru că nunta nu este despre tine, ci despre ei. De aceea tu apari mai ales în detalii și accesorii, încercând, pe cât posibil să eviți să atragi atenția asupra ta.
Alege-ți vestimentația în funcție de tipul de nuntă
În primul rând ar trebui să ții cont de sezon. Primăvara și vara poți adopta un stil mai informal decât în timpul iernii. În al doilea rând, trebuie să ții cont de locul în care va avea loc nunta. Este un detaliu care poate părea irelevant, dar este foarte important. Nu uita nici ora la care are loc petrecerea, fiindcă nu toate cuplurile vor alege varianta clasică. Nu în ultimul rând, este necesar să citești invitația. Bucata aia de carton îți poate părea inutilă, dar cel mai probabil te anunță dacă va fi o nuntă clasică, modernă, funky sau formală. De exemplu, în cazul în care ceremonia este formală, fapt pe care îl poți intui pornind de la invitație, este indicat în mod specific tipul corect de haine.
Cum te îmbraci la o nuntă formală:
În cazul în care nunta este formală, mirele va purta cel mai elegant costum, pote chiar smoking sau frac. Această variantă este potrivită pentru acele nunți la care mireasa poartă o rochie lungă, de gală. Uneori, chiar și rudele de sex masculin ale mirelui și cavalerii aleși de el vor purta smoking sau frac. Dacă nunta are loc seara, mirele poate alege un costum elegant, închis la culoare, iar invitații ar trebui să aleagă și ei variante asemănătoare, dar clasice.
Așadar, fără materiale prea strălucitoare sau chiar excentrice, fără culori intense și detalii extravagante. Simplitatea elegantă ar trebui să te ghideze mereu când alegi un costum potrivit. Nu uita să alegi și o cravată adecvată! După părerea mea, foarte potrivit este un costum de două sau trei piese cu vestă, gri închis sau bleumarin, care va fi ușor de purtat și la alte ocazii de genul ăsta.
În funcție de sezon, poți alege un material fin sau chiar lână, sau, pentru cei mai îndrăzneți: satin de mătase. Dacă alegi ultima variantă, optează pentru o stofă cât mai mată! Sacoul nu ar trebui să aibă buzunare prea mari sau alte detalii de croială exravagante. Cămașa pe care o alegi ar trebui să fie albă sau albastră, fără butoane pe guler. Cravata nu ar trebui să fie într-o culoare strălucitoare sau combinații de culori puternice. Iar în ceea ce privește pantalonii, cred că varianta corectă este fără falduri. Cureaua: elegantă și simplă, fără logo-uri sau catarame evidente, din piele de crocodil sau piele neagră, simplă.
Am și eu prieteni care aleg să poare catarame mari, cu logo-uri și mai mari, de la cutare firmă de renume… Nu m-a lăsat niciodată inima să le spun că mi se pare de prost gust.
Cum te îmbraci la o nuntă mai puțin formală:
Pentru o nuntă mai puțin formală care are loc în timpul zilei alege un costum cu cămașă clasică. Pentru culoarea cămășii îți poți folosi imaginația și gusturile, atâta timp cât nu alegi culori strălucitoare sau prea tari. Evită blugii, hainele sportive și complet informale. În ceea ce privește încălțămintea, poți alege o pereche de mocasini sau pantofi simpli, cu șireturi.
Curaj! Nu e așa greu să alegi cum te îmbraci la o nuntă
Așadar, chiar dacă nu ai la îndemână reviste, revistuțe, bloguri și site-uri pe măsura partenerei tale, nu te speria și nu alege să porți un costum de acum 10 ani!
La o nuntă, bunul-simț, eleganța și simplitatea sunt singurele lucruri care contează cu adevărat. Alege un costum simplu și frumos, pe care să-l mai poți purta și la o altă ocazie de gen. Alege o țesătură care să-ți placă la atingere, într-o culoare închisă. Nu uita că trebuie să te reprezinte, fără să te scoată prea tare în evidență și nu risca să alegi ceva care ar putea eclipsa mirele! În plus… Nimic nu mi se pare mai urât decât un costum care „țipă” pe un bărbat pufos și bine împănat. Alege mărimea potrivită!