Animale de companiePeștii labirint: Gurami și Peștele paradis, specii tropicale de apă dulce potrivite...

Peștii labirint: Gurami și Peștele paradis, specii tropicale de apă dulce potrivite pentru un acvariu

Pestii labirint sunt specii tropicale de apa dulce, care inoata in lacurile si raurile de apa dulce din regiunile cu clima cea mai calda din lume, in America de Sud, Asia de Sud-Est, Indonezia si Africa Centrala. Sunt cunoscute numeroase specii de pesti de apa dulce care traiesc in ape dulci tropicale, de ordinul zecilor de mii. Acest lucru nu este decat o mare bucurie pentru acvaristi, deoarece ei pot achizitiona mereu noi specii spre a le descoperi modul interesant de viata.

Pestii labirint fac parte din familia Anabantidae si au particularitatea de a avea in craniu un organ special ce le permite sa respire aer atmosferic (in afara apei) si care are forma unui labirint. Acesta este si motivul pentru care sunt numiti pesti labirint. Acvaristii trebuie sa le faciliteze acestor pesti posibilitatea de a respira la suprafata apei aer atmosferic, sa nu existe nici un impediment pentru a nu putea face acest lucru deoarece, in caz contrar, pestii se vor sufoca prin umplerea organului de respirat cu apa.

Pestii labirint
Pestii labirint

Pestii labirint au inotatoarea dorsala mai mica decat cea anala, iar solzii de pe suprafata corpului destul de slab dezvoltati. Alta caracteristica speciala a pestilor labirint este reprezintata de aripioarele pelviene modificate, care au forma unor antene lungi foarte subtiri prevazute pe suprafata lor cu celule speciale foarte sensibile, care indeplinesc rolul de papile gustative folosite in depistarea hranei in apele intunecate din habitatul natural in care traiesc.

De asemenea modul de depunere icrelor in perioada de reproducere este foarte inedit la acesti pesti labirint. Icrele sunt preluate de mascul de la femela, sunt fecundate de acesta, apoi depozitate tot de el in cuiburi de spuma la suprafata apei sau pe partea superioara a plantelor acvatice din acvariu. Ouale sunt colectate pe rand de peste cu gura si transportate in cuibul de spuma, care in prealabil este realizat tot de el din bule de aer lipite cu saliva vascoasa.

Masculul are obiceiul de a pazi ouale si este agresiv si fata de femela, nu o lasa sa se apropie de ele. Intotdeauna ouale trebuie pozitionate cat mai aproape de suprafata apei deoarece in momentul in care eclozeaza, pestisorii mici sa poata invata cu usurinta sa respire aer atmosferic. Pestii labirint sunt foarte prolifici insa riscul ca micii pestisori sa moara la scurt timp dupa ce se elibereaza din oua este destul de mare.

Acesti pesti sunt foarte frumos colorati si usor de intretinut de aceea in principal recomandati mai ales pentru acvaristii incepatori. Hrana recomandata este cea proaspata mai ales pentru pestii Betta, dar pentru alte specii se poate utiliza si cea uscata.

Gurami
Gurami

Cea mai reprezentativa specie de pesti labirint este gurami. Unul din cei mai pasnici este gurami pitic care nu trebuie tinut alaturi de pestii agresivi, mai ales daca acestia din urma sunt si de marime mare. Gurami pitic are tendinta sa se ascunda de aceea are nevoie de adaposturi sau vegetatie acvatica abundenta, in acelasi timp el este si o specie teritoriala deci necesita o zona care sa fie numai a lui.

Fiind un peste labirint se remarca prin organul special prin intermediul caruia respira aer atmosferic atunci cand inoata la suprafata apei si scoate capul afara. Femela se diferentiaza de mascul prin coloritul corpului care poate varia de la albastru, la rosu si alte nuante. Hrana acestor pesti consta din creveti, larve de tantari, mici nevertebrate acvatice vii, uscate sau congelate. Temperatura in acvariu trebuie sa fie de 22-28 grade Celsius.

Betta Splendens
Betta Splendens

Un alt peste care are particularitatea de a respira aer atmosferic este Betta (cele mai cunoscute fiind speciile Betta Splendens, Betta Simplex, Betta Imbellis si altele) din Asia de Sud-Est. Acest peste are un labirint din placi osoase in spatele ochilor, prin care absoarbe oxigenul din atmosfera. Conform specialistilor la aceasta specie respiratia prin branhii este insuficienta ceea ce il determina sa se ridice la suprafata apei si sa inghita aer si astfel sa realizeze un schimb de gaze normal ce il ajuta sa supravietuiasca.

Avand aceasta particularitate destul de rar intalnita se intelege si preferinta pestelui de a inota intotdeauna in apele foarte limpezi si bine oxigenate. Pestii Betta sunt carnivori, deci hrana lor consta din insecte acvatice sau mici nevertebrate din apa, vii sau congelate. Comparativ cu alte specii de pesti, Betta sunt apreciati de acvaristi pentru aspectul lor foarte frumos pus in evidenta de corpul cilindric si inotatoarele in forma de voaluri.

De asemenea coloritul este remarcabil mai ales la exemplarele masculine, care profita de acest lucru si in perioada de imperechere pentru a impresiona femelele. Intotdeauna femelele sunt mai mici, iar coloritul lor este mai putin intens. De asemenea inotatoarele lor sunt mai slab dezvoltate ca la masculi.

Pestele paradis
Pestele paradis

Pestele paradis este o specie de peste labirint originar din Asia de Sud, din sudul Chinei si sudul Vietnamului, din Coreea si Taiwan. Prefera cursurile de ape cu adancime mica, iazurile, lacurile si campurile de orez. Are denumirea stiintifica de Macropodus opercularis si este o specie rezistenta, recomandata pentru acvaristi. Are lungimea corpului de pana la 8-11 cm si se reproduce intr-un acvariu in care temperatura apei trebuie sa fie de 24 grade Celsius.

Masculul se deosebeste de femela prin aspectul inotatoarelor (anala si dorsala) mai mari si mai lungi si prin inotatoarea codala ingusta, franjurata si de forma alungita. De asemenea coloritul masculului este mai frumos, mai ales in perioada de reproducere nuantele sale de albastru si rosu devin electrizante, iar la femela din contra coloritul devine gri-cenusiu-sters.

Alimentatia pentru pestele paradis trebuie sa fie bogata (pentru ca mananca destul de mult), formata din hrana vie: din viermi de namol sau tubifex vii. Temperatura ideala in acvariu trebuie sa fie de 26-27 grade Celsius, insa poate varia si intre 22-28 grade Celsius. Duritatea apei trebuie sa fie scazuta, iar pH-ul de 6,5-7.

Avand in vedere faptul ca pestii paradis sunt foarte agresivi, cel mai bine este sa fie achizitionat un mascul si 3 femele. Poate fi tinut in acvariu cu alti pesti pasnici doar daca acestia din urma sunt mai mari. La aceasta specie cuibul din spuma este construit de mascul pe plantele acvatice cat mai aproape de suprafata apei, insa ouale fertilizate sunt carate in gura atat de mascul cat si de femela.

Ele eclozeaza dupa 2 zile si astfel apar pestisorii mici care trebuie protejati de mascul pentru a nu fi mancati de acesta. Pentru aceasta se muta masculul in alt acvariu sau se muta micii pestisori intr-un alt recipient, dupa cum doreste acvaristul.

Video – Pestii labirint gurami (depunerea icrelor):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.