Hreanul razuit si murat este specific perioadei de Paste servit in general alaturi de preparate cum ar fi umplutura, sunca, rulade de carne, jambon.
Multi servesc hreanul in combinatie cu sfecla rosie sau doar simplu, insa eu il prefer cu smantana, ii da un gust aparte, este adorat de intreaga familie.
Ingrediente salata de hrean cu smantana – o muratura pentru Paste
- 1 kg hrean
- 3 linguri sare
- 2 linguri zahar
- 2 si 1/2 linguri otet
- smantana
Mod de preparare
Curatam si spalam hreanul, dupa care il razuim marunt, prin ochiul cel mai mic.
Acoperim cu apa cantitatea de hrean obtinuta ( cat sa-l acopere doar ) si adaugam sarea, zaharul si otetul; cantitatile date in reteta se pot modifica in functie de gusturile dumneavoastra.
Se lasa acoperit 6-12 ore depinde cat de mult vreti sa iasa taria din el (depinde si cat de tare este hreanul).
Se pune hreanul cu tot cu apa in borcane si se pastreaza la frigider pana in momentul servirii (pentru o pastrare pe un timp mai indelungat se adauga conservant).
Inainte de a fi servit in bolul in care punem hreanul pe masa adaugam 1-2 linguri de smantana (depinde cat de mare este bolul si cat hrean ati pus in el).