Reţeta aceasta am găsit-o răsfoind o carte de bucate evreieşti. Titlul original era ”Tortă de ciocolată şi nuci pentru Pesah”.
Am adaptat-o puţin să fie mai accesibilă tuturor înlocuid făina de matzo cu făină albă de grău şi am scăzut cantitatea de zahăr să fie cu ceva mai sănătoasă. Se poate folosi pe post de blat pentru un tort mai sofisticat sau consumată ca atare cu zahăr pudră preserărat deasupra.
Ingrediente torta de ciocolata si nuci
- 6 ouă separate
- o ceaşcă de zahăr
- o ceaşcă de nuci tocate
- 115 g de ciocolată rasă fin (eu am pus ciocolată neagră)
- 2 mere curăţate de sâmburi şi rase
- jumătate de ceaşcă de făină
Mod de preparare
Încingeţi cuptorul la foc mediu spre mare (175°Cdacă aveţi cuptor electric).
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până se întăresc (timp de 2-3 minute la viteză mare, cu mixerul).
După aceea cu o lingură de lemn amestecaţi uşor cu nucile, ciocolata, merele şi făina.
Bateţi albuşurile separat pănă se întăresc.
Amestecaţi-le uşor în gălbenuşuri. Coaceţi într-o formă de 26 de cm (sau mai mică dacă vreţi să iasă mai „inaltă”) acoperită cu foaie de copt, timp de 40 minute. Lăsaţi să se răcească în formă.
După ce s-a răcit scoateţi-o din formă şi pudraţi zahăr înainte de a servi.