Cu siguranta multi stiu ca feromonii si cainii sunt in stransa legatura daca luam in calcul faptul ca aceste substante biologic active (din saliva, excremente, glande si urina) au un rol important asupra problemelor comportamentale la aceste animale. Indiferent de rasa si sex, comportamentul cainilor, starea lor emotionala cat si cea fiziologica este afectata intr-un anumit mod de feromoni. Prin ei animalul comunica in cadrul unui grup sau haite, isi marcheaza teritoriul ocupat atat pe uscat, in aer sau pe apa, cat si pe diferite lucruri din jur.
Indiferent de animal – caine sau pisica – feromonii au caracteristici specifice si sunt diferiti. Ei patrund in organism si indeplinesc un rol important pentru animalele care ii pot depista si recunoaste. Prin ei cainii si alte animale comunica intr-un mod special ce tine de substantele chimice biologice si le ajuta sa aiba un comportament diferit.
Cei care au un caine drept animal de companie cu siguranta au observat ca acesta obisnuieste sa-si ridice buza de sus si sa deschida gura de parca ar adulmeca ceva, in acel moment el nu face decat sa-si deschida larg canalele de legatura dintre cavitatea nazala si organul lui Jacobson (pozitionat in cerul gurii) si astfel sa perceapa feromonii de tip sexual. Acest tip de comportament foarte frecvent intalnit la caini se numeste Flehmen si poate fi observat si la pisici.
Femelele care au pui secreta dupa o perioada de 3 zile un feromon care are un efect calmat pentru catelusi si le creeaza un mediu confortabil avand in vedere stresul la care sunt ei supusi – se sperie de tot ce e in jurul lor, de oameni sau orice nu le este familiar. Aceasta frica de necunoscut este indepartata prin feromonii eliberati de mama lor. Feromonii sunt substante care transmit un ,,semnal chimic” si actioneaza asupra catelusilor ca un calmant, le echilibreaza starile emotionale si ii fac sa aiba curaj in relatii cu alte animale sau cu ce este in jurul lor.
Cercetatorii au obtinut feromoni sintetici care imita foarte bine pe cei naturali si care ajuta cateii sa depaseasca stresul si sa se adapteze mai usor la locurile noi si situatiile necunoscute. Acesti feromoni sintetici numiti DAP ajuta in eliminarea starilor de frica si anxietate la caini. Astfel puii mici se despart mai usor de mama lor, se adapteaza mai repede intr-o casa noua daca au fost adoptati, se ataseaza imediat de membrii familiei, nu se mai sperie de zgomote sau sunete puternice, pot face fata stresului si pot sta singuri.
Nu trebuie decat recipientul (de forma unui aparat electric si o sticluta cu pulverizator) sa fie bagat in priza si astfel elementul chimic activ din recipient sa se evapore usor in incapere sa circule prin aer si sa actioneze asupra animalului ca un calmant al starii sale emotionale si comportamentale.
Acest aparat este recomandat de medicii veterinari mai ales persoanelor care vor sa adopte un caine ca animal de companie si acesta este inca mic doar de cateva saptamani. El ajuta in stoparea starilor de stres si la cainii adulti si la indepartarea fricii, scade riscul ca animalul sa latre in continuu sau sa aiba un comportament problematic cand are o stare emotionala rea.