Cuscus-ul este originar din Maroc dar a devenit o mancare foarte des utilizata de europeni, in generel se foloseste la tocanitele de carne dar si de legume, de asemenea se poate servi ca si garnitura.
Va prezint reteta mea de tocanita cu cuscus care se poate servi fie impreuna, amestecat, fie separat. De aceasta data am optat sa le servesc separat deoarece este mai aspectuos asa.
Cantitatile folosite sunt pentru doua portii.
Ingrediente pentru tocanita din carne de porc cu garnitura de cus cus
- 160 gr cuscus
- 250 gr carne de porc
- 1 ceapa
- 1 lingurita pasta de ardei
- ulei
- sare,piper si delicat
Mod de preparare
Taiem carnea cuburi mai mici ( dar nu prea mici pentru ca riscam sa fie carnea la final prea seaca ), o punem la prajit in ulei , adaugam o lingura de pasta de ardei si condimentam cu sare si piper.
In cazul in care nu aveti pasta de ardei se poate pune boia dar atunci boiaua se pune chiar inainte de a pune apa ca sa nu se arda si sa dea gust amarui mancarii.
Dupa ce s-a prajit umpic carnea in ulei acoperim cu apa si lasam sa scada ( in cazul in care apa a scazut dar carnea inca nu e facuta mai adaugam apa pana aceasta este gata).
Pentru cuscus avem nevoie doar de cateva straturi de ceapa, nu o tocam marunt deoarece la final o scoatem afara.
Punem uleiul pe foc, cand s-a incalzit punem cuscus-ul si bucatile de ceapa.
Cand cuscus-ul devine de o culoare mai rosiatica punem apa de 3 ori cantitatea volumului de cus cus si condimentam cu sare, piper si delicat.
La final intr-un bol am pus cuscus-ul si l-am intors pe-o farfurie, astfel obtinand o forma simetrica iar langa am pus tocanita de carne; ca si decor se pot folosi muraturi.