Dragoste și relațiiDe ce apare nevoia de relații și frica de a rămâne singur?

De ce apare nevoia de relații și frica de a rămâne singur?

Nevoia de relatii – ati intalnit vreodata o persoana care trece de la o relatie de cuplu la alta, parca tematoare sa fie prea mult timp fara un partener? Sau poate ca asa simti chiar tu – ai nevoie de cineva langa tine, de sentimentul ca ai pe cineva si daca o relatie se sfarseste, nu trece mult timp pana ce gasesti pe altcineva…

Cand ne referim la nevoia de relatii a unor persoane, ne referim la nevoia de a fi intr-o relatie, de a avea pe cineva, de a nu ramane singur mult timp (este un tip de dependenta – a simti nevoia de a depinde de altul). De ce isi cauta unele persoane alinare intr-o noua relatie prea curand dupa ce cea anterioara se sfarseste? De ce exista unele persoane care sunt mereu cu cineva – de parca “a fi cu cineva” este cel mai important?…

Despre nevoia de relatii (de a fi intr-o relatie)

Frica de a fi singur. Acesta este raspunsul automat – unele persoane, femei sau barbati, trec destul de repede de la o relatie la alta deoarece le este teama de singuratate. A nu avea pe cineva cu care sa ai intalniri, cu care sa te tii de mana si sa te saruti, cu care sa iti petreci serile – cineva pe care sa il poti suna inainte de culcare, este intr-adevar uneori greu… Si poate ca a fi singur cu gandurile tale este si mai greu – preferi sa iti ocupi timpul si sa fugi de gandurile tale, iar o relatie este calea perfecta!

A avea o relatie = a fi dorit. Exista ideea conform careia cei care sunt o perioada mai lunga de timp singuri, care nu au o relatie de cuplu, nu ar fi destul de atractivi, de doriti!! O idee, bineinteles, superficiala si departe de realitate – a alege sa nu incepi o relatie daca nu gasesti pe cineva potrivit este o alegere a unei persoane rationale si sigure pe sine! Nu are legatura cu faptul ca nu ai fi dorit sau atractiv daca ramai o vreme singur! Insa uneori, superficialitatea ne face sa credem ca a avea o persoana langa tine – chiar daca nu este persoana pentru noi – este de preferat decat a fi singuri si ne-ar face mai atractivi in lume…

O relatie de cuplu te face sa te simti sigur pe tine. Despre nevoia de relatii, in continuarea ideii anterioare – a fi intr-un cuplu iti ofera o anumita stabilitate in viata (chiar daca nu stii cat va rezista) si sentimentul ca esti o persoana dorita de altii si de succes. O relatie iti da incredere in tine – iar daca se sfarseste, poti simti nevoia sa recapeti senzatia de stabilitate si increderea in tine. Insa a avea incredere in tine si stima de sine nu ar trebui sa depinda de statutul tau legat de relatii – ci de tine ca om si de ceea ce stii ca esti! De faptul ca tu, pe cont propriu, esti o persoana cu multe calitati, care stie acest lucru si stie ce vrea de la sine si de la viata.

De ce apare nevoia de relații

Cautarea persoanei potrivite. Unii spun ca “incearca marea cu degetul”: daca o relatie nu merge, atunci nu era partenerul potrivit; asa ca ce este rau in a cauta un altul, a incerca si tot asa?… Singura problema este ca viata nu prea se conformeaza dorintelor tale – si cu cat cauti si incerci mai mult, cu atat parca nu iti merge!

De multe ori, de abia cand poti sa fii relaxat si nu te vei gandi mereu la gasirea partenerului potrivit, il vei intalni! Poate ca a astepta o persoana pentru care chiar simti ceva special este de preferat, in loc sa speri ca incercand sa iesi cu mai multi, va aparea si partenerul dorit. Te poti pacali singur, tot sperand ca vei simti ceva, ca dragostea va aparea – dar daca nu simti ceva in momentul in care cunosti o persoana, sunt prea putine sanse sa incepi deodata sa o/il iubesti…

A fi singur dupa o lunga relatie de cuplu este foarte greu – nu mai stii cum sa fii fericit pe cont propriu, te-ai obisnuit cu viata de cuplu, te-ai obisnuit sa ai un sprijin si o persoana ce iti indeplineste anumite nevoi. Iar acum, singur, nu prea stii cum sa fii multumit, simti nevoia de a fi iarasi intr-o relatie, chiar daca nu aceeasi. Poti chiar incepe o scurta relatie ca pansament, gandindu-te ca persoana de langa tine te va ajuta sa mergi mai departe si sa nu mai fii atat de singur…

Insa dupa o lunga relatie de cuplu care se sfarseste, ceea ce ar trebui sa faci este sa iti oferi timp sa accepti, timp sa te vindeci de rani, timp sa fii tu singur cu tine, gandindu-te la ceea ce nu a mers bine si la ceea ce vrei cu adevarat de la o relatie si de la viata. A fi singur o perioada poate fi foarte benefic – obisnuieste-te sa nu depinzi complet de o alta persoana, sa nu consideri ca nu poti fi intreg fara cuplu, sa nu te bazezi mereu pe un altul: ci pe tine!

Obisnuieste-te sa te placi pe tine insuti – iar inainte de aceasta, trebuie sa te cunosti pe tine insuti asa cum esti. Nu cauta mereu un partener care sa te aline si sa te ajute – devii dependent de ajutorul exterior, pe cand tu trebuie sa stii sa te ajuti singur! Scapa de nevoia de relatii, de nevoia de a avea pe cineva alaturi – atat timp cat nu simti ca acel cineva este persoana potrivita.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.