Aceasta reteta de pastrav la cuptor este potrivita pentru cina de Revelion sau pentru alte ocazii speciale care se bucura de o cina deosebita. Reteta de mai jos este potrivita pentru 5 persoane si se poate adapta usor la orice grup fiind totodata usor de preparat.
Ingrediente pastrav la cuptor pe pat de legume
- 1 kg de pastrav eviscerat ( aprox. 5 pastravi )
- 3 cepe potrivite
- 2 rosii potrivite
- un ardei gras rosu
- 2 lamai
- o capatana de usturoi
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- cimbru verde sau macinat
- 100 ml ulei
Mod de preparare
Pastravul eviscerat se curata mai intai de solzi ( cu ajutorul unui cutit, in sens invers cresterii lor ) si, dupa preferinta, se indeparteaza capul. Este bine ca pastravul cumparat sa fie cat mai proaspat pentru a va putea bucura din plin de gustul acestui tip de peste. Dupa ce s-au indepartat solzii, pastravul se spala bine in apa rece si se usca cu ajutorul unui servetel de bucatarie. Se unge cu ulei si se presara cu sare, piper si cimbru, condimentand si in partea de interior.
Pentru patul de legume se curata de coaja ceapa, se spala si se taie rondele impreuna cu rosiile si cu ardeiul gras. Se aseaza intr-o tava unsa bine cu ulei, se condimenteaza si se pune pestele deasupra.
Capatana de usturoi se desface lasand cateii in coaja. Se ia un cutit mare de bucatarie si se zobeste fiecare catel in parte, dupa care se aseaza in tava astfel incat sa ajunga macar unul si in interiorul pestelui.
Se taie o lamaie in felii de aproximativ jumatate de centimetru si se aseaza in tava si in interiorul pastravului. O alta lamaie se taie in doua si se stoarce deasupra legumelor, pastravului si in interiorul acestuia.
Tava astfel pregatita se introduce in cuptor si se lasa acolo pentru aprox, jumatate de ora.
Va dorim pofta buna!