Copii & adolescențiSupraponderalitatea la copii, de ce este o problemă atât de frecventă în...

Supraponderalitatea la copii, de ce este o problemă atât de frecventă în zilele de astăzi?

Supraponderalitatea la copii este o problema cat se poate de actuala: din ce in ce mai multi copii, incepand cu varste mici, ajung supraponderali sau chiar obezi! Din pacate, se intampla ca o greutate mai mare a copilului sa nu fie considerata ca fiind o problema serioasa – parintii isi pot spune ca cel mic este doar in crestere si ca isi va echilibra masa corporala pana la adolescenta. Insa supraponderalitatea copilului duce de cele mai multe ori la supraponderalitatea la varsta adolescentei, apoi la varsta matura.

Trebuie sa realizam ca supraponderalitatea la copii este o adevarata problema cu efecte negative cat se poate de serioase! A astepta ca copilul sa creasca, considerand ca este normal ca un copil mic sanatos sa fie mai grasut este o prima greseala ce duce la supraponderalitatea la varsta matura. Atentie – nu trebuie ca cel mic sa arate ca in pozele cu copii obezi pentru a fi supraponderal!!

De ce supraponderalitatea la copii este atat de frecventa

Mentalitatea conform careia „copilul grasut este sanatos”, ca un copil trebuie sa arate mai plinut, ca trebuie sa manance cat mai mult pentru ca este in crestere… Inca gandim ca un copil sanatos este unul rotofei! De aceea, parintii nu isi fac probleme cand copilul are o greutate clar peste limita normala – pentru ca „este in crestere”… De fapt, deseori, parintii sunt mandri ca copilul mananca bine de la varste mici, ca nu este mofturos si ca creste bine – si nu iau in seama faptul ca a „creste bine” nu este acelasi lucru cu a creste in exces.

Regula „mananca tot din farfurie” – copiii mici se opresc din mancat imediat ce se satura (inclusiv bebelusii)! Nu fortati niciodata copilul sa termine totul – nu mai are nevoie!

Renuntarea la activitati afara pentru activitati in casa – copiii astazi petrec din ce in ce mai mult timp jucandu-se la computer si din ce in ce mai putin jucandu-se pe afara! Jocurile pe PC se combina si cu orele petrecute zilnic in fata TV-ului… Sedentarismul este o problema de astazi – atat pentru copii, cat si pentru adulti. S-au tras semnale de alarma in privinta lipsei activitatii fizice la copii, s-a propus introducerea a patru ore de educatie fizica in programa scolara. Insa si parintii au partea lor de responsabilitate a propos de ceea ce face copilul in timpul liber: daca nu il stimulati timpuriu si nu il incurajati la activitati fizice, contribuiti la stilul de viata sedentar.

Dificultatea de a manca sanatos astazi. Este din ce in ce mai greu si mai costisitor sa asiguri mese sanatoase familiei. Uneori, lipsa timpului face ca mesele sa fie cele semipreparate, sandwichuri preparate rapid la microunde sau chiar comandate. Multe mamici gatesc inca si retete „din bunici” pline cu grasimi. In plus, se face des greseala numarul unu legata de alimentatie: masa de seara in familie este si cea mai bogata!

Gustarile din timpul zilei. Inca o problema greu de solutionat: in timpul zilei, parintii nu pot supraveghea ceea ce mananca copilul (cel putin, nu si odata cu varsta scolara). Chiar daca ii oferiti un pachetel cu mancare sanatoasa, copilul va consuma gustari nesanatoase – dulciuri, sucuri dulci, chipsuri si alte astfel de rontaieli…

Recompensele – unii parinti au obiceiul nociv de a oferi cate o recompensa dulce copilului cand acesta este ascultator! Pastrati dulciurile ca desert dupa masa si nu ii oferiti intre mese asemenea mici surprize!

Genetica are si ea un rol in aparitia supraponderalitatii la copii; o luare considerabila in greutate poate fi asociata cu probleme endocrine. Insa daca se adopta un stil de viata sanatos, luarea in greutate poate fi controlata – genele singure nu sunt responsabile pentru supraponderalitate!

Ce efecte are supraponderalitatea la copii

Ca parinte, trebuie sa stiti ca greutatea in exces la copil este o reala problema – daca nu incercati sa ii asigurati un stil de viata sanatos de mic, el nu isi va reveni deodata! Supraponderalitatea – si obezitatea – creste sever riscul unor probleme de sanatate precum: colesterol crescut, hipertensiune, diabet, probleme cardiace, astm, boli de ficat.

Fetele se maturizeaza sexual mai devreme – insa vor avea deseori ciclu menstrual neregulat si probleme de fertilitate. In plus, un copil supraponderal va avea probleme sociale, fiind deseori tinta glumelor celorlalti copii, fiind izolat si batjocorit, probleme ce pot duce la depresii sau comportamente alimentare grave – mancatul compulsiv, anorexia.

copil supraponderal

Ce puteti face in privinta supraponderalitatii la copii – cateva idei

Fiti un exemplu in adoptarea unui stil de viata sanatos! Exista sanse mult mai mari ca un copil sa devina supraponderal daca are un parinte supraponderal – insa nu este vorba mereu de gene, ci de stilul de viata invatat in familie! Daca va invatati de la inceput copilul cu obiceiuri alimentare sanatoase, cu program regulat de miscare, ii oferiti constant propriul exemplu, copilul va adopta stilul de viata sanatos…

Incercati sa ii oferiti mancaruri sanatoase (nu orice e sanatos este scump) si sa nu il expuneti tentatiilor alimentare – propriul exemplu este cel mai important. A invata timpuriu copilul cu un program de mese regulat – trei mese principale si doua gustari (fructe, biscuiti, iaurt) si a evita cat se poate gustarile nesanatoase este esential. Mare atentie la marimea portiilor si la felul in care copilul mananca (sa mestece lent, fara graba). Cand copilul este supraponderal, a-i impune strict o dieta severa ce ii interzice multe din alimentele sale preferate nu este calea cea mai adecvata – mai degraba propuneti-i sa urmati cu totii un nou regim alimentar sanatos; implicati-l in decizie si incercati sa il faceti entuziast de beneficiile pe care le va avea regimul. Un medic endocrinolog va poate recomanda regimul alimentar adecvat.

A-l incuraja spre activitati fizice de cand este micut este o cale eficienta de a evita supraponderalitatea. Specialistii recomanda macar o ora de activitate fizica zilnic pentru orice copil de peste 2 ani! Incurajati-l sa fie activ cu diferite jocuri, iar cand creste, incercati sa ii gasiti un sport de echipa care sa ii placa.

Stabiliti o limita de ore petrecute in fata PC-ului sau TV-ului! Nu il lasati multe ore de capul lui in fata ecranului – cat este mic, implicati-l in alte activitati, in casa si mai ales afara. Limitarea timpului in fata ecranului este importanta si in ceea ce priveste programul de somn – lipsa somnului avantajeaza greutatea in exces!

Este dificil sa vorbiti cu copilul despre supraponderalitate – puteti prefera sa ignorati situatia sperand ca odata ce creste, greutatea in exces se va diminua. Insa trebuie sa interveniti ca parinti – altfel contribuiti la problema, caci cu cat copilul creste, cu atat ii va fi mai dificil sa scape de greutate (daca ajunge supraponderal la pubertate, va fi deosebit de greu). Mergeti la un medic care ii va evalua indicele mesei corporale (unii copii sunt evident supraponderali, altii par doar plinuti).

Propuneti-i copilului o schimbare – in obiceiurile alimentare si cele legate de activitatea fizica – promitandu-i ca va avea efecte pozitive; incercati sa il faceti sa isi doreasca aceasta schimbare si incercati, pe cat posibil, sa nu i se para o obligatie (explicati-i ca greutatea sa ii poate face probleme – insa fara a il critica). Incercati sa ii fiti alaturi – puteti adopta si dumneavoastra acelasi regim, pentru a ii arata ca nu este singur si ca este intr-adevar un regim bun (in nici un caz nu mancati friptura in timp ce lui ii dati frunze!).

Retineti:  copilul trebuie sa vrea sa faca o schimbare si nu sa i se impuna si nu il criticati si nu dati vina pe el – explicati-i doar ca are cateva kilograme in plus care ii pot cauza probleme si ca il puteti ajuta sa scape de ele. Vorbiti si despre alte probleme ale copilului – el poate manca mult sau des deoarece este nefericit, singur, stresat – intrebati-l daca exista ceva ce il deranjeaza, ascultati-l, incercati sa il incurajati si sa ii oferiti alternative la a manca pentru a uita de probleme.

In final, este simplu sa faci parintii responsabili pentru supraponderalitatea copiilor – insa nu este vorba doar de parinti, in special la copiii mari; copilul ii poate manipula pe acestia asa incat sa i se ofere tot ceea ce doreste – dulciuri, fast-food etc. si poate sa isi ascunda unele obiceiuri. Si oricat incearca parintii sa il ajute, adevarul este ca el este primul care trebuie sa isi doreasca o schimbare! Dar aceasta nu inseamna sa inchideti ochii ca parinti – cand observati o greutate mare a copilului, interveniti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.