Totul despre gelozia in cuplu – fiecare dintre noi (aproape fiecare) este uneori gelos si nu este nimic rau in aceasta: este o reactie instinctiva pe care o avem inca din fase, ce se naste din instinctul de (auto)protectie, de a tine ceea ce este al nostru, de a pastra persoanele de care avem nevoie langa noi!
De ce atunci se insista pe faptul ca gelozia dauneaza? Pentru ca atunci cand lasam aceasta emotie sa isi faca de cap intr-o relatie, sa ne domine reactiile si sa ne controleze gandurile, efectele pot fi devastatoare. Ajungem uneori sa privim persoana de langa noi ca pe o proprietate care este numai si numai a noastra! Nu degeaba gelozia se afla intotdeauna in capul listei cu motive de cearta si de despartire a partenerilor de cuplu…
De ce suntem gelosi?
Dupa cum s-a spus, emotia de gelozie, in special in cuplu, nu este deloc ciudata! Este cat se poate de logic ca dorim ca persoana iubita, de care avem nevoie, sa fie langa noi si sa ne apartina. Gelozia este o emotie instinctiva care se naste tocmai din dorinta de a nu ii pierde pe cei semnificativi din viata noastra. In trecut, barbatii si femeile beneficiau de pe urma emotiei – reactiile lor erau de a se asigura ca partenerul ales va ramane cu ei (ceea ce era important pentru barbat – a sti ca urmasii sai sunt chiar ai sai; si pentru femeie – a sti ca tatal copiilor va proteja si hrani familia).
Tu vs. celalalt – cine este vinovat de gelozie? Este simplu sa spui ca esti gelos din cauza partenerului de cuplu. Insa mai mereu, esti gelos din cauza ta – gelozia nu este cauzata de ceva ce a facut concret celalalt, ci este o emotie pe care tu o simti din cauza trecutului tau, a unor trasaturi, a unor complexe…
Insecuritate. Foarte des, insecuritatea naste gelozia in cuplu. Te simti nesigur pe relatie, traiesti cu teama de pierdere – poate ca ai pierdut pe cineva, poate ca ai fost tradat de cineva, poate ca pur si simplu nu te simti sigur pe relatie deoarece nu simti ca primesti de la celalalt confortul emotional si stabilitatea de care ai nevoie!
Incredere in sine si in celalalt. O persoana geloasa va avea probleme cu increderea in sine – ea este geloasa deoarece simte ca nu este destul de bun/buna pentru partenerul de cuplu, se teme ca acesta isi va gasi pe altcineva.
Este o problema de incredere in sine – cei care se valorizeaza si care au incredere in ei insisi sunt mult mai rar gelosi, deoarece nu se gandesc ca vor fi inselati sau parasiti. Insa este vorba si de incredere in partener: uneori, acesta face ceva ce iti scade increderea in el (te minte). Alteori, iti este pur si simplu greu sa ai incredere in el si in altii – in oameni in general. Si poate ca nu ai incredere nici in realitatea unor idealuri precum iubirea monogama, fidelitatea, sinceritatea….
Egocentrism si posesivitate. Insa persoana geloasa nu trebuie, totusi, victimizata: este adevarat ca gelozia apare des din cauza insecuritatii si lipsei de incredere. Insa alteori, gelozia este doar inca o forma de a il controla pe celalalt – o persoana egocentrista, care se crede centrul universului, va fi geloasa de fiecare data cand partenerul nu ii acorda suficienta atentie. Doar el/ea merita toata atentia, nu?! Egocentricii doresc sa primeasca totul de la partener, devin extrem de posesivi si gelosi atunci cand acesta nu le face pe plac…
Gelozia femeii – gelozia emotionala. Unele studii ne arata ca in cuplu, femeile sunt mai des geloase din punct de vedere emotional: se tem ca partenerul sa se ataseze emotional de o alta femeie, sa se deschida in fata alteia. Asadar, o tradare emotionala este mai grava, se pare, decat o tradare sexuala si atat! Dupa cum spun unele femei: „daca se culca cu una, dar nici macar nu ii stie numele, pot ierta; daca, insa vorbeste lucruri intime cu una si i se deschide, e grav”…
Gelozia barbatului – gelozia sexuala. Barbatii, se pare, sunt mai directi si resimt gelozie din punct de vedere sexual – se tem ca partenera sa gaseasca un alt barbat mai atractiv sexual. Tradarea emotionala este, bineinteles, perceputa si de catre barbati – insa cea fizica, concreta pare a fi pacatul de neiertat (are legatura si cu instinctul de conservare – barbatul trebuie sa fie sigur ca urmasii partenerei sunt ai sai si nu ai altuia)…
Tipuri de gelozie
Justificata. Gelozia este, intr-adevar, o emotie irationala – si daca stai sa te gandesti, nici macar nu este utila, nu te ajuta cu nimic! Insa poate fi justificata pe deplin – atunci cand partenerul de cuplu este prea apropiat(a) de o alta persoana, cand flirteaza cu altii sau…cand nu ofera tot ceea ce are nevoie celalalt. Daca, de exemplu, unul din parteneri are nevoie de reasigurari ale afectiunii sau de mai multa stabilitate in relatie (un pas inainte), insa i se refuza acestea, gelozia apare ca emotie justificata – de ce i se refuza nevoile in relatie?
Nejustificata. Gelozia poate fi insa o emotie nejustificata, care nu este stimulata de nimic din exterior. Partenerul nu face nimic in special care sa atraga gelozia celuilalt – si totusi, se pare ca el/ea gaseste mici motive pentru a fi gelos…
Normala. Dupa cum s-a spus, nimic mai normal, atunci cand iubesti, decat sa vrei ca persoana iubita sa fie cu tine, langa tine. Nimic mai normal decat sa simti o impunsatura de gelozie daca persoana iubita acorda atentie si afectiune unei altei persoane. Daca nu resimti des asemenea emotii, daca ele nu apar din senin doar pentru ca celalalt s-a uitat la altcineva, daca iti poti controla reactiile la emotie, nimic anormal – esti o persoana ca toti ceilalti…
Exacerbata. Daca, insa simti constant o anumita gelozie, daca iti faci griji constante, daca ai tendinta de a vrea sa stii mereu ce face si cu cine este celalalt, daca devii gelos subit fara ca partenerul sa fi facut ceva in mod special, daca reactiile tale sunt intense (tristete sau furie), esti o persoana excesiv de geloasa – si este cazul sa incepi sa te intrebi „de ce?”…
Efectele geloziei in relatia de cuplu
Poate fi flatanta! Da, cate o mica scena de gelozie il poate flata si maguli pe partenerul de cuplu! Ii arata ca il doresti, ca il valorizezi si ca il vrei pentru tine! Ii arata cat de important(a) este pentru tine… Insa cand aceste mici scene de gelozie tind sa se repete cam des, partenerul nu le va mai interpreta atat de pozitiv…
Indepartare. Ironic, persoanele geloase isi doresc ca partenerul sa fie langa ele, cu ele; dar scenele de gelozie reusesc fix contrariul: reusesc sa il indeparteze. Pentru ca nu va trece mult si partenerul se va simti sufocat, va simti ca nu are libertate si se va indeparta incet-incet (sau subit)…
Conflict. Gelozia – chiar daca este oarecum justificata, de exemplu, daca partenerul a flirtat cu cineva – naste certuri; certurile sunt normale in cuplu – insa o cearta care nu isi gaseste o rezolvare si care tinde sa se repete va macina din interior cuplul. Iar un partener gelos poate isca certuri din nimic, in timp ce celalalt se satura sa tot motiveze, sa justifice si sa reasigure – tensiunea creata astfel va face dificila comunicarea…
Lipsa increderii – devine evident, cand unul dintre parteneri este prea gelos, ca de fapt nu are incredere in celalalt! Iar aceasta va naste la celalalt resentimente – se va simti nedreptatit si chiar jignit.
Senzatia de a fi tratat ca obiect. Cand gelozia devine posesiva, cand partenerul gelos incepe sa controleze obsesiv actiunile celuilalt (in dorinta de a controla relatia si de a se asigura ca nu va fi parasit), celalalt ajunge sa se simta fix ca un obiect! Cu ce drept este controlat, limitat, verificat, cu ce drept i se cer atatea si i se spune ce sa faca?! Cand se ajunge aici, relatia este deja in plin declin…
Cum vindecam gelozia?
Comunicare. Gelozia este des legata de unul dintre parteneri – care des nici nu se poate controla, nici nu realizeaza cat de mult exagereaza. Insa este, la urma urmei, o problema de cuplu: iar fara comunicare sincera nu se poate rezolva nimic! A-i spune direct si fara ocolisuri celuilalt ca este prea gelos, ca nu are motive reale si a ii explica cum te face sa te simti sunt pasi necesari.
A-l face sa realizeze ca este o persoana geloasa si ca gelozia dauneaza este cel mai important; apoi a-l face sa doreasca sa isi depaseasca gelozia si a-l asigura ca este posibil, a-l asigura ca va avea sprijinul tau… Uneori, gelozia poate fi in timp controlata eficient – alteori, persoana nu vrea sa auda de asa ceva, zicand „asa sunt eu, iti place sau nu” (in aceste cazuri, este nevoie sa insisti cu tact in discutii despre cum te face gelozia sa te simti)…
Autovindecare. Gelozia nu poate fi tinuta sub control daca persoana geloasa nu realizeaza ca este geloasa si nu se hotaraste sa faca ceva in privinta aceasta. Sfaturi asupra pasilor necesari in a controla gelozia vei gasi in mai multe articole, printre care Vrei sa scapi de gelozie sau Exista antidot pentru gelozie?…