Casă și grădinăCum să creșteți roșii în grădină și care sunt cele mai populare...

Cum să creșteți roșii în grădină și care sunt cele mai populare soiuri?

Rosiile se numara, fara indoiala, printre cele mai indragit plante, fiind considerate cele mai gustoase legume (desi, in realitate, tomatele sunt fructe, ele intrand in categoria legumelor datorita utilizarii). Insa, daca sunteti un gradinar incepator si nu stiti cum sa cresteti rosii in gradina, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva sfaturi utile care va vor ajuta sa aveti cele mai delicioase tomate de gradina.

De ce sunt rosiile atat de populare?

Probabil va intrebati „oare doar gustul este cel care face ca aceste roade sa fie atat de apreciate?”. De fapt, rosiile sunt populare in toate gradinile datorita faptului ca nu sunt deloc pretentioase si pot fi crescute cu usurinta in orice zona. Insa, pentru a avea rosii gustoase si sanatoase in propria gradina, este important sa urmati cateva reguli simple.

Alegerea semintelor

Primul pas il reprezinta formarea rasadurilor. Daca va hotarati sa cresteti rosii in gradina personala este important sa alegeti si soiul sau soiurile pe care doriti sa le cultivati. Va trebui sa va documentati temeinic inainte de alegerea soiurilor potrivite deoarece, chiar daca acestea fac parte din aceeasi categorie, pot avea caracteristici sau nevoi diferite. De asemenea, in alegerea soiurilor tineti cont si de pretentiile dumneavoastra si de timpul pe care il puteti aloca gradinaritului si mai ales ingrijirii rosiilor.

Mare atentie la modul in care soiurile de rosii sunt grupate. Din punctul de vedere al perioadei de crestere exista soiuri timpurii, semitimpurii si tarzii. In functie de caracteristicile dezvoltarii exista soiuri de rosii care prezinta port inalt, in sensul ca tulpina poate creste chiar si pana la inaltimea de 1,7 metri, cu port semiinalt a caror tulpina poate atinge 1 m, dar si soiuri pitice a caror inaltime nu va depasi 75 cm.

Cele mai populare soiuri de rosii de gradina sunt:

Inima de bou – acest soi va ofera cele mai gustoase rosii, acestea deosebindu-se atat printr-o aroma foarte intensa, cat si prin dimensiunile mari si culoarea inchisa.

Rosiile de tip prunisoara sunt si ele populare deoarece sunt foarte usor de crescut. Acestea sunt gustoase si pot fi folosite atat la salate, cat mai ales pentru gatit. Au dimensiuni mai mici si au forma ovala.

Micutele rosii de tip cherry au inceput sa devina din ce in ce mai populare in gradini. Sunt foarte dulci, gustoase si sunt ideale pentru prepararea unor feluri de mancare deosebite.

Rosiile sferice se deosebesc prin dimensiunile reduse si prin aspectul de sfera. Acestea nu sunt deloc pretentioase si pot fi cultivate in sere pe intreg parcursul anului, dezavantajele lor fiind lipsa proprietatilor si a gustului intens.

Si daca va intrebati de unde sa alegeti semintele, o puteti face fie din cadrul magazinelor de specialitate, asigurandu-va ca acestea sunt perfect sanatoase, fie de la un alt gradinar cu experienta in care aveti incredere ca va va oferi cele mai sanatoase seminte.

Realizarea rasadurilor

Dupa ce ati procurat semintele, este timpul sa incepeti sa faceti rasadurile. Acest pas este foarte important. Cand puteti incepe sa faceti rasadurile? Luna februarie ar fi perioada cea mai potrivita insa este important sa calculati perioada in functie de momentul in care rasadurile vor fi transplantate in gradina, adica atunci cand temperatura la sol va depasi 11º C, lucru care se intampla cel mai probabil pe la inceputul lunii mai.

De asemenea, tineti cont de faptul ca rasadurile vor fi gata de cultivat in gradina cam la 50 – 55 de zile. Rasadurile pot fi facute atat in sere si rasadnite, cat in interiorul locuintei insa, indiferent de modalitatea aleasa, este important ca locul in care vor fi amplasate recipientele sa fie luminat si incalzit, deoarece rosiile iubesc caldura si lumina chiar si in acest stadiu incipient.

rosii de gradina

Asadar, pentru producerea rasadurilor veti avea nevoie de:
– Seminte
– Pahare de unica folosinta, ladite de plastic sau lemn sau alte recipiente pe care le aveti la indemana, fiind foarte important ca acestea sa nu fie transparente.
– Pamant de buna calitate (mranita si nisip)
– Pulverizator
– Termometru
– Lumina din belsug

Gauriti recipientele si dezinfectati-le cu apa oxigenata sau clor, dupa care clatiti-le bine, bine si lasati-le sa se usuce, In cazul in care alegeti ladite, adaugati un strat de sol de aproximativ 7 cm si imprastiati semintele de tomate sau creati mici santuri in care le veti aseza, pe rand. Daca veti alege paharele de unica folosinta, veti urma acelasi procedeu doar ca in fiecar pahar veti pune 2 – 3 seminte. Acoperiti semintele cu un strat de pamant de 0,5 – 1 cm, nu inainte de a pulveriza apa peste intreaga suprafata. Dupa aceea, acoperiti totul cu o folie din plastic sau cu o foaie de geam si gasiti un loc calduros si luminat pentru a amplasa mica rasadnita. Daca este cazul, asigurati-va ca puteti folosi surse suplimentare de caldura si lumina.

Ingrijiti atent rasadurile si veti observa ca in cateva zile micile plante vor rasari. Daca observati ca rasadurile sunt prea inghesuite, le puteti departa (tehnica repicatului).
Dupa aproximativ 55 de zile rasadurile vor fi gata de plantarea in gradina.

Cultivarea rasadurilor de rosii in gradina

Inainte de cultivarea rasadurilor trebuie sa pregatiti cu atentie solul. Alegeti un loc insorit deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, rosiile iubesc lumina si caldura. Masurati temperatura solului asigurandu-va ca aceasta depaseste 10 ºC. Sapati solul si folositi gunoiul de grajd pentru fertilizare.

Sapati randuri la o distanta de 35 – 40 de cm, aceeasi distanta fiind necesara si intre tufele de rosii deoarece acestea au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta corespunzator. Creati santuri de 7 – 8 cm in care puneti rasadurile si, daca este cazul, un pumn de compost. Tasati bine pamantul din jurul rasadurilor si udati bine solul. Este important ca, in primele 10 zile de la cultivarea in gradina, rosiile sa fie udate mai des, insa trebuie sa aveti grija in privinta acestui aspect deoarece tomatele nu suporta o cantitate foarte mare de apa.

In jurul rosiilor se vor dezvolta intotdeauna plante nedorite. Pliviti rosiile pentru a elimina buruienile atat de dauantoare.

Atunci cand tufele sunt suficient de dezvoltate acestea sunt prinse, de obicei, de araci. Insa gradinarii cu experienta sunt de parere ca aracii nu mai permit plantei sa se dezvolte corespunzator, recomandand scaritele.

Asigurati-va ca rosiile din gradina nu au cazut prada insectelor sau anumitor boli. De asemenea, este important sa le mentineti curate, in sensul ca frunzele si ramurile uscate vor fi indepartate.

In acest fel, daca veti urma pasii anterior prezentati, va veti bucura de o recolta bogata, sanatoasa si naturala, rosiile reprezentand o importanta sursa de vitamine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.