Despre acoperisul verde si numeroasele sale avantaje am discutat mai pe larg in articole anterioare insa, avand in vedere ca traim intr-un climat temperat, alegerea plantelor pentru acoperisul verde trebuie sa se faca in functie de acest criteriu si fiecare persoana care alege un astfel de acoperis trebuie sa cunoasca metodele de ingrijire pentru acoperisul verde pe timp de iarna.
Atunci cand va ganditi la un acoperis verde cu siguranta vi-l imaginati in toata splendoarea sa in anotimpul cald, insa cum ramane cu naprasnica iarna? Daca avantajele acoperisurilor verzi sunt numeroase pe timp de vara, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional, acoperisul verde avand un design deosebit si proprietatea de a mentine racoarea in locuinta, fapt pentru care cele mai multe persoane asociaza acoperisurile verzi cu reducerea cheltuielilor la energia electrica folosita pentru racirea aerului din interior, avantajele acoperisurilor verzi sunt numeroase si pe timp de iarna.
Care sunt avantajele pe care acoperisurile verzi le ofera pe timp de iarna?
Numeroase cercetari au demonstrat ca acoperisul verde nu functioneaza eficient doar pe timp de vara, asigurand o foarte buna izolatie din punct de vedere termic, ci si pe timp de iarna, un astfel de acoperis fiind foarte eficient pentru a mentine pentru mai mult timp caldura in locuinta, ceea ce inseamna din start reducerea costurilor cu pana la 70%. In acest fel, acoperisul verde este cea mai buna solutie pentru a evita pierderea caldurii in sezonul rece.
Efectul estetic si mediul natural creat de un astfel de acoperis pot fi cu adevarat deosebite si in sezonul rece. Daca doriti ca acoperisul verde sa aiba proprietatile mentionate anterior si sa impresioneze din punct de vedere estetic, este important ca plantele alese sa fie plante vesnic verzi, cea mai indicata fiind ienuparul, o planta cu un aspect deosebit si cu o mare rezistenta in fata temperaturilor foarte scazute.
Cum ingrijti acoperisul verde in timpul sezonului rece? Chiar daca alegeti plantele potrivite si solul cel mai bun pentru acestea, acoperisul verde are nevoie de o atenta ingrijire pe timp de iarna. Ce presupune aceasta:
Inainte de toate, este important ca fiecare proprietar al unei locuinte cu un astfel de acoperis sa isi puna la punct un plan pentru ingrijirea acoperisului in acest sezon, in functie de necesitatile plantelor din care acoperisul verde este format.
Avand in vedere ca, in sezonul rece, cantitatea de apa este mult mai mare decat in mod obisnuit, daca sistemul de scurgere nu functioneaza corespunzator, apa infiltrata poate afecta destul de grav acoperisul. De aceea, incepeti procesul de ingrijire al acoperisului verde pe timp de iarna printr-o foarte buna curatare a sistemelor de scurgere. In acest fel, apa si noroiul ce se vor acumula pe tot acest parcurs se vor putea scurge de pe acoperis cu o mai mare usurinta.
Inainte ca iarna sa isi intre pe deplin in drepturi, este indicat sa se inspecteze cu atentie sistemul care asigura hidroizolatia. Analizati atent toate marginile acoperisului si toate zonele prin care apa s-ar putea infiltra. De asemenea, izolati zonele care ar putea avea de suferit din cauza apei sau din cauza vantului pentru a evita ca acestea sa se deterioreze din cauza acestor factori.
Nu lasati niciodata zapada sa se acumuleze in straturi mari. Chiar daca pentru gradina de la sol zapada joaca un rol de protectie, zapada nu trebuie lasata si pe acoperisul verde deoarece aceasta va ingreuna acoperisul. Cu foarte mare atentie indepartati zapada in momentul in care aceasta depaseste 10 cm. Un strat mai mic de atat nu poate dauna, ba chiar este foarte indicat.
In timpul sezonului rece este important sa ingrijiti si plantele care formeaza acoperisul verde. Indepartati cu atentie crengutele sau frunzele uscate, insa nu atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.