Sfaturi pentru rezolvarea cubului Rubik – un hobby pentru minte

0
1192
Cubul Rubik Foto: www.satmareanul.net
Cubul Rubik Foto: www.satmareanul.net

Din categoria jocurilor „pentru minte”, cubul Rubik pare a fi unul dintre cele mai interesante, care pune cu adevarat la incercare mintea oricarei persoane.

Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a avut cel putin o data in viata posibilitatea de a rezolva cubul Rubik, insa cati au si reusit sa descopere misterele acestuia si sa rezolve problema din spatele sau?

Istoria cubului Rubik

Cubul RubikCubul Rubik are o istorie foarte interesanta si este considerat cea mai populara jucarie din intreaga lume, fiind asadar si cea mai vanduta.

Cubul Rubik reprezinta, de fapt, un puzzle tridimensional avand in mod traditional sase culori dupa cum urmeaza: alb, galben, verde, albastru, rosu si portocaliu. Tot cubul este impartit in asa fel incat fiecare latura sa fie impartita in 9, lucru care permite amestecarea tuturor culorilor in asa fel incat rezolvarea problemei matematice care se ascunde in spatele acestei jucarii sa fie din ce in ce mai dificila.

De-a lungul timpului au fost concepute mai multe variante ale cubului Rubik, alaturi de varianta traditionala prezentata anterior:
– Cubul Rubik mic de 2x2x2 – prima varianta
– Cubul Rubik de 4x4x4
– Cubul Rubik de 5x5x5
– Cubul Rubik de 6x6x6 si de 7x7x7, acestea doua fiind mai rare si mult mai dificile.Cub rubik

Cubul Rubik este creatia inventatorului si arhitectului Ernő Rubik si a fost creat in anul 1974. Cu toate acestea, „cubul magic”, asa cum era recunoscut la vrea respectiva, a devenit celebru la inceputul anilor ’80, cand a fost vandut pentru intaia oara in Germania.

La o prima vedere, rezolvarea cubului Rubik pare a fi o joaca de copil ce poate fi facuta la intamplare. In realitate, in spatele intregului mecanism, se ascunde o adevarata teorie matematica si anume permutarea, care presupune existenta mai multor posibilitati de aranjare a culorilor, tinandu-se cont de faptul ca un cub Rubik este format din 8 colturi, respectiv 12 muchii. Cubul Rubik este atat de complex incat, conform cercetarilor, ar exista 43.252.003.274.489.856.000 de posibilitati de rezolvare al acestuia prin miscarea fetelor (conform Wikipedia.org).

Insa, in mod normal, un cub Rubik poate fi rezolvat foarte rapid prin doar 25 de permutari.

Cubul Rubik – exercitiu pentru minte
Rezolvarea cubului Rubik reprezinta o pasiune cu adevarat interesanta si plina de provocari deoarece, din moment ce v-a intrat pe maini un astfel de cub, nu ii veti mai da drumul niciodata. Care sunt beneficiile acestui hobby:
– Cubul Rubik poate fi un hobby pentru persoane de toate varstele
– Este o activitate care nu presupune investitii mari
– Reprezinta un veritabil exercitiu pentru creier, antrenand mintea si ajutand la cresterea capacitatii de concentrare.
– Numeroase cercetari au demonstrat ca rezolvarea frecventa a cubului Rubik ajuta la refacerea celulelor creierului.
– Imbunatateste capacitatea de coordonare dintre ochi si maini.
– Sporeste capacitatea de atentie si concentrarea pe termen lung.
– Este o metoda inedita de relaxare.
– Este competitiv si persoanele de toate varstele se pot inscrie in cluburi special destinate acestei activitati si pot participa la ample competitii.

Citește și:  Pasiunea pentru motociclete – responsabilitate și libertate pentru iubitorii de viteză

Speed RubikCum sa rezolvati cubul Rubik?
Dupa cum am mentionat si anterior, exista numeroase moduri prin care puteti rezolva faimosul cub Rubik insa, de-a lungul timpului, persoanele cu adevarat pasionate de aceasta jucarie au pus bazele unor adevarati algoritmi pentru a rezolva problema din spatele cubului.
• Cubul Rubik poate fi rezolvat in functie de nivel, rezolvarea acestuia incepanadu-se cu nivelul superior.
• Exista numeroase ghiduri care va vor indruma catre realizarea miscarilor diferite pe care trebuie sa le faceti pentru a rezolva cubul Rubik. Insa nu le vom exemplifica pentru ca rezolvarea cubului nu va mai avea niciun farmec. Dumneavoastra va trebui sa descoperiti pas cu pas cum puteti rezolva cubul Rubik si veti observa ca de fiecare data rezolvarea acestuia va fi speciala si cu totul diferita.

Exista o ramura interesanta a acestui joc – Speed Rubik, ce presupune, dupa cum insusi numele sugereaza, rezolvarea cubului cu o mare rapiditate. De obicei, aceasta varianta este folosita in competitii insa pentru a atinge acest nivel aveti nevoie de foarte multe exercitii si ore petrecute in compania coloratului cub.

Pe langa Speed Rubik mai exista si alte variante interesante ale rezolvarii acestuia, cum ar fi rezolvarea cu ochii inchisi, rezolvarea cu o mana sau cu picioarele, rezolvarea cu ochii inchisi urmand indicatiile unei alte persoane sau rezolvarea cubului Rubik sub apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.