Unul din cele mai interesante animale de companie care poate fi adoptat de catre oameni este iguana verde cunoscuta cu denumirea stiintifica de Iguana iguana – o soparla ce se adapteaza suficient de bine in conditii de captivitate, iar dupa o perioada de timp se obisnuieste atat de bine cu stapanul sau, incat este capabila sa se urce pe umarul acestuia sau chiar pe capul lui.
Conform cercetatorilor iguana verde a devenit una dintre cele mai apreciate si mai populare soparle din intreaga lume care este crescuta in captivitate. Ca aspect general trebuie spus mai intai ca este o soparla ce creste pana la lungimea de 1,8 m si greutatea de 4,5-5 kg. Aceasta vietuitoare are nevoie de un terariu foarte mare, avand in vedere ca isi va dori sa se miste in voie, ea fiind si foarte capricioasa.
In terariu iguana trebuie sa aiba diferite decoratiuni rezistente pe care sa se catere, iar temperatura trebuie asigurata cu ajutorul lampilor incandescente plasate deasupra terariului si trebuie sa fie de maxim 35-37ºC, minim pe fundul terariului de 27-29ºC, iar noaptea de 22-23ºC. Iguana verde are pe partea dorsala a corpului receptori de caldura slab dezvoltati de aceea cand se gaseste foarte aproape de sursa de caldura nu simte durerea insa arsurile se fac vizibile pe suprafata pielii. Umiditatea aerului in terariu este bine sa fie de 75%.
Intotdeauna cand este vorba de aceasta soparla cel mai indicat este sa fie achizitionata de la varsta frageda, deoarece la maturitate este mai greu de imblanzit, uneori chiar imposibil, ea avand tendinta sa fuga din mainile stapanului si chiar sa bata cu coada lunga si puternica. In anumite cazuri comportamentul ciudat al iguanei de a sta retrasa, inactiva si indiferenta fata de tot ceea ce este in jurul ei se poate explica si prin faptul ca este bolnava. Daca prezinta anumite pliuri pe pielea solzoasa in zona membelor din fata este un semn ca reptila este deshidratata si epuizata.
In momentul in care se doreste achizitionarea unei iguane ca animal de companie trebuie acordata o atentie deosebita starii de sanatate a acesteia. Astfel este bine sa se ia reptila in mana si sa fie analizata cu atentie, toate partile corpului ei, de la bot si pana la varful cozii. Pe suprafata pielii nu trebuie sa aiba zgaraieturi, muscaturi, intepaturi deoarece acestea pot duce la anumite infectii. Pe burta nu este bine sa existe resturi de fecale sau alte reziduri deoarece aceasta ar indica faptul ca a trait in conditii insalubre si ar putea sa transmita unele boli, virusi, bacterii.
In cazul in care pe corp, coada si cele patru membre apar anumite vanatai sau chisturi, abcese si alte umflaturi ar putea demonstra ca exista anumite probleme la nivelul acestora – oase rupte sau alte leziuni – care necesita tratament. Daca in zona anusului este curata inseamna ca este sanatoasa, in caz contrar cand apar urme de fecale sau urina este clar ca poate fi infectata. Cand iguana are membrele din spate mai slab dezvoltate sau anormale arata faptul ca are o carenta mare de calciu. Daca pe suprafata pielii are puncte rosii sau portocalii este clar ca este infectata cu acarieni.
Pielea trebuie sa arate bine, daca este subtire si ridata poate trada faptul ca iguana este deshidratata, ca sufera de infectii bacteriene sau cu paraziti. Daca pe maxilarul inferior are umflaturi sau tumori este clar ca are o boala metabolica. Umflarea membrelor, a gatului sau a capului arata anumite probleme sau chiar tumori in acele zone. Bolile de ochi sau infectiile la nivelul tractului respirator sunt indicate prin aspectul anormal al ochilor – acestia lacrimeaza si nu sunt clari.
Mucusul din nari uscat in jurul acestora arata o infectie a tractului respirator. De asemenea tot o infectie poate da simptome la nivelul cavitatii bucale – mucoasa este exagerat de palida sau cenusie-roz, limba si cerul gurii sunt albicioase. La o iguana sanatoasa mucoasa orala este roz-deschis, limba este rosie, ochii sunt clari, nu apar adanciti in orbite, iar corneea este transparenta.
Iguana verde este o soparla ierbivora, de aceea dieta sa contine legume si fructe. Unii oameni considera ca iguana are nevoie de proteine de origine animala pentru a creste mai rapid si de a ajunge si la o anumita greutate, insa conform specialistilor, sistemul ei digetiv este incapabil de a digera in totalitate proteinele animale si de aceea se ajunge la faptul ca majoritatea iguanelor se imbolnavesc, sufera de guta, de afectiuni renale sau de o boala osoasa metabolica.
Alimentatia sa trebuie sa fie formata din 80% legume cu frunze verzi (varza, frunze de papadie, trifoi) si restul de 20% legume, ca de exemplu: morcovi, fasole verde, ardei, rosii, dovlecei, castraveti, etc. Nu sunt indicate legumele care contin iod pentru ca acestea pot sa-i cauzeze cancer tiroidian. Dintre acestea fac parte conopida, varza de Bruxelles si broccoli.
Poate consuma o cantitatea de 15-20% fructe de tipul: zmeura, afine, mango, kiwi, pere, mere, banane, pepene verde si galben. Doar o data pe saptamana i se poate da carne de pui. Dieta sa trebuie completata cu suplimente de minerale si vitamine, in acest fel iguana va avea o stare de sanatate buna.
Video – Iguana verde (Iguana iguana):
igoanele sunt superbe