Casă și grădinăSfaturi pentru protejarea împotriva acarienilor - un prim pas către o locuință...

Sfaturi pentru protejarea împotriva acarienilor – un prim pas către o locuință sănătoasă

Acarienii sunt unii dintre inamicii nevazuti din fiecare casa, iar protejarea impotriva acarienilor a fiecarei locuinte este un pas esential pentru a avea o casa curata, sanatoasa si sigura pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.

Pentru a sti cum sa va protejati locuinta de acarieni, este important sa stiti ce sunt acarienii. Acarienii fac parte din familia arahnidelor si sunt organisme microscopice de cele mai multe ori, chiar daca exista si acarieni care pot fi vazuti cu ochiul liber. Acarienii reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate, acestia transmitand numeroase boli si fiind cauza principala a aparitiei altora, in special a celor care afecteaza sistemul respirator.

Unde se „ascund” acarienii?

Exista numeroase specii de acarieni si tot atatea locuri in care acestia se pot ascunde. Locul preferat de catre aceste organisme atat de daunatoare este ales si in functie de modul lor de hrana, pentru ca acarienii pot fi incadrati din acest punct de vedere in acarieni fitofagi si acarieni zoofagi, fapt pentru care, multi acarieni isi gasesc locul in blana animalelor.

In casa, pentru ca acesta este punctul de interes al articolului de fata, acarienii se ascund in locurile in care nici nu v-ati putea imagina. De exemplu, acarienii se ascund in locurile in care este si praful prezent adica in saltele, paturi, perne si covoare, dar si in jucariile de plus ale micutilor dumneavoastra.

Mai mult decat atat, acarienii se vor dezvolta mult mai rapid intr-o incapere in care nivelul umiditatii este foarte ridicat, asa ca sezonul rece este cel in care trebuie sa acordati cea mai mare atentie acestui aspect. Bineinteles, daca detineti si un animal de companie, lucrurile se vor inrautati pentru ca blana acestuia va reprezenta locul de provenienta al celor mai multi acarieni.

Una dintre cele mai frecvente problemele de sanatate cauzata de acarieni este alergia la praf. Persoanele care dezvolta o astfel de alergie, manifestata prin inrosirea si lacrimarea ochilor, iritarea gatului si a pielii, stranut, sunt de fapt alergice la acarienii si la rezidurile acestora care se gasesc in praf si in toate lucrurile pe care le-am mentionat in randurile anterioare.

Probabil v-ati intrebat de-a lungul timpului ce este praful si de unde provine pentru ca, trebuie sa recunoasteti, praful da adevarate batai de cap. Praful este alcatuit in proportie de 80% din acarieni, restul de pana la 100% din componenta prafului fiind formata din particule minuscule de nisip, var, par si blana de animale, textile si insecte.

Asa ca, din moment ce depunerea prafului pe obiectele din jurul nostru nu poate fi oprita, tot ce trebuie sa faceti este sa il indepartati cu succes si in acest fel sa protejati locuinta impotriva acarienilor.

Primul si cel mai important pas pentru protejarea impotriva micilor inamici este curatenia temeinica. Desi este imposibil sa scapati complet de acarieni, numarul acestora poate fi redus. Incepeti prin aspirarea temeinica a tuturor colturilor si a tuturor obiectelor, a patului, a canapelelor, a scaunelor si fotoliilor.
– stergeti foarte bine praful depus pe obiectele de mobilier dar si pe decoratiunile din locuinta
– spalati perdelele si draperiile pentru ca si aici se ascund foarte multi acarieni
– spalati lenjeria de pat la o temperatura de peste 60 º C
– aspirati foarte bine salteaua de pe pat si scuturati-o in fiecare saptamana, insa nu o spalati pentru ca un mediu umed este preferatul acarienilor
– scuturati pernele si paturile in fiecare zi.

Acordati o mare atentie camerelor celor mici. In jucariile de plus ale acestora acarineii vor gasi intotdeauna un loc prielnic pentru a se dezvolta. Si cum sistemul imunitar al micutilor este in formare, problemele de sanatate vor fi mult mai mari. Scuturati si spalati frecvent jucariile de plus si respectati si regulile mentionate anterior, reguli care vor fi aplicate in intreaga locuinta.

Aerisiti frecvent! Aceasta regula este mai mult decat obligatorie, indiferent de anotimp.

Pe timp de iarna este indicat sa mentineti o temperatura constanta cuprinsa intre 20º C – 21º C. De asemenea, mentineti si umiditatea optima. Dupa cum am mentionat si anterior, in camerele cu o umiditate crescuta, acarienii se vor dezvolta mult mai rapid.

In acest fel, chiar daca nu veti scapa 100 % de acarieni pentru ca acest lucru este imposibil, locuinta dumneavoastra va fi cu siguranta una curata si sigura pentru cei dragi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.