Copii & adolescențiRegimul alimentar al copilului iarna - ghid general de mâncare pentru părinți

Regimul alimentar al copilului iarna – ghid general de mâncare pentru părinți

Ce trebuie sa stiti pentru a asigura un regim alimentar al copilului iarna care sa ii ofere necesarul de nutrienti, sa fie sanatos si sa il protejeze de frig, infectii, indigestii? Din ce in ce mai multi copii astazi sunt supraponderali, parintii considerand ca este mai bine ca micutul sa fie mai grasut decat mai slabut (nu tocmai adevarat)! Iar cand vine vorba despre alimente, devine din ce in ce mai dificil sa gasim alimente naturale, sanatoase, fara diversi aditivi. Iata cateva idei generale ce nu trebuie uitate atunci cand dorim sa asiguram un regim alimentar sanatos copilului iarna.

Despre regimul alimentar al copilului iarna

Se stie faptul ca iarna digestia poate fi ingreunata, de aceea este esential sa ii oferiti copilului trei mese principale zilnic si 2-3 gustari, la anumite ore. Mesele nu trebuie sa fie foarte bogate, sa nu ii ofere multa munca stomacului, regula principala fiind mese moderate la perioade mici de timp. Incercati sa nu modificati programul de mese al celui mic.

Incercati sa gatiti fara a combina prea multe ingrediente – aceasta ingreuneaza stomacul; pastrati retete simple bazate pe cateva ingrediente. Limitati cantitatea de sare din preparate, insa nu va feriti de la a folosi mirodenii – acestea sunt extrem de benefice.

Fructe. Cunoasteti regula nutritionistilor care spune ca este nevoie de macar 3, de preferat 5  fructe si legume zilnic? Aceasta este cu atat mai adevarat pentru copii si mai ales in timpul iernii, cand cei mici au nevoie de vitamine! Cele 2 gustari zilnice pot reprezenta un biscuit si un fruct. Fructe benefice iarna: portocale, mandarine, clementine, kiwi (contine vitamina C care este esentiala in lupta contra racelilor), banane, mango, pere, mere, merisor.

Puteti pune la borcan fructe ce nu se gasesc iarna sub forma de compoturi (este de preferat decat sa achizitionati conserve cu fructe din comert); si fructele congelate sunt o buna alternativa. Aceste fructe pot fi oferite copilului ca atare sau ca sucuri preparate in casa. Si lamaia este un fruct benefic iarna: are vitamina C si detoxifiaza, deci puteti prepara cate o proaspata limonada pentru cel mic.

Legume. In general, iarna se consuma multa carne, iar mancarurile gatite nu abunda in legume. Insa acestea nu pot lipsi din regimul alimentar al copilului iarna. Oferiti-i legume precum: morcov, fasole verde pastai (pe care o gasiti fara probleme), varza (sursa importanta de vitamine), cartofi dulci, broccoli, dovleac, dovlecei, mazare. Si varza murata si alte muraturi sunt benefice, surse de vitamina C si nu numai.

Usturoiul care nu lipseste din multe retete de iarna este extrem de bun in protejarea impotriva infectiilor – insa cu masura, deoarece poate afecta stomacul. Si ardeiul rosu iute integrat cu masura in preparate este extrem de benefic (nu va feriti de condimente in preparate, acestea au proprietati benefice, atat timp cat pastrati o masura).

Supe si ceaiuri. In timpul iernii, organismul pierde energie echilibrand temperatura corporala. Iata de ce este bine  sa integrati in regimul alimentar al copilului iarna cate o supa sau o ciorba calduta zilnic,  cate o cana de ceai cu miere (mierea trebuie introdusa in dieta celui mic, intarind sistemul imunitar) si lapte fiert. Supele sau ciorbele sunt extrem de sanatoase, chiar preparate cu legume congelate sau conservate (chiar o simpla supa de morcovi si rosii este perfecta). Nu uitati ca riscul de deshidratare este mare iarna!

ce mananca copilasii iarna

Cerealele integrale, cerealele cu orz sau ovaz preparate cu lapte sunt un mic dejun sanatos, oferind celui mic vitamine necesare; la fel orezul cu lapte (inlocuiti pe cat se poate orezul cu orez brun, care este mai sanatos si nutritiv).

Gustari. In afara de fructe si nucile, alunele, arahidele, fisticul, migdalele, semintele de floarea soarelui sunt bune ca gustari, protejand impotriva infectiilor si oferind nutrienti buni (untul de arahide poate fi o gustare perfecta).

Iaurtul este o gustare perfecta pe care o puteti integra in regimul alimentar al copilului iarna! Un iaurt pe zi protejeaza copilul de raceli, gripe si alte infectii, contine anumite bacterii care fac bine sistemului digestiv – care este mai lent iarna (combate constipatia, balonarea, diareea, infectiile), contine vitamine importante si este foarte satios. Copilul va savura un iaurt cu bucatele de fructe (piersici, banane, capsuni), care este un desert hranitor.

Limitati consumul de preparate din porc! Iarna si in special in jurul sarbatorilor, majoritatea preparatelor se bazeaza pe carne de porc. Insa consumul de carne de porc trebuie limitat, fiind cea mai grasa carne, retetele fiind si ele in mare parte grase (in special retetele de sarbatori, care nu sunt intocmai imaginea sanatatii); nu trebuie scoase din regimul alimentar al copilului carnea de pui si de curcan, mult mai sanatoase decat porcul.

Ficatul – inclusiv in preparate precum leber-ul – este benefic pentru copil. Cat despre peste, pestele gras precum somonul, heringul, dar si tonul, sunt importante surse de acizi grasi Omega 3 si chiar daca iarna nu se prea consuma peste, incercati sa integrati preparate din peste in dieta copilului (salate de peste, peste la cuptor).

Fara fast-food! Preparatele de genul pizza, hamburgeri, shawarma, nu numai ca sunt extrem de grase, contin si conservanti si nu sunt cu adevarat hranitoare pentru copil! Invatati-l sa manance cat mai rar asemenea mancaruri care, desi gustoase, nu ofera cu adevarat nutrienti benefici – exemplul personal conteaza! Si nu uitati ca puteti prepara acasa o shawarma delicioasa mai putin daunatoare cu piept de pui fript, salata de varza si castraveti murati si un sos de smantana cu usturoi, sandwichuri cu piept de pui, pizza cu piept de pui, legume si aluat preparat din faina integrala…

Sosurile – in timpul iernii si in general, copiii iubesc sa manance cu sosuri aproape orice si prefera ketchup, sosuri de maioneza si mustar si altele de tipul acesta. Nu ii cumparati din comert astfel de sosuri preparate – in afara de aditivi alimentari diversi, astfel de sosuri contribuie la supraponderalitate mai mult decat v-ati imagina!

Preparati, in schimb, sosuri acasa: sos din suc natural de rosii, putin ardei iute, putin usturoi si rozmarin (rozmarinul este un condiment extrem de benefic, luptand impotriva microbilor) sau un sos din maioneza preparata acasa din ou fiert/ smantana, mustar, castravete murat maruntit, usturoi si mirodenii (desi este un sos gras, este de preferat in locul oricarui sos din comert).

Discutati cu medicul si hotarati daca este cazul sa ii suplimentati regimul alimentar al copilului cu suplimente de vitamine si minerale (in general, se recomanda suplimente de vitamina D, vitamina C, vitamina E), insa doar urmand sfatul unui profesionist; prea multi parinti ofera vitamine copilului fara sfatul medicului, gandindu-se ca vitaminele nu au cum sa strice – nu este adevarat! Si desi iarna pot fi chiar necesare, numai un medic va poate indica care vitamine si exact in ce doze sunt adecvate! Nu uitati sloganul „vitaminele nu sunt bomboane”!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.