Rețete culinareTop zece cu cele mai preparate și populare rețete culinare

Top zece cu cele mai preparate și populare rețete culinare

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai preparate retete culinare.

1. Reteta de paste cu sos tomat reprezinta un preparat usor ce poate fi servit atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Pastele se prepara usor si sunt extrem de gustoase. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: jumatate de ora.

Ingredientele necesare pentru doua portii de paste cu sos tomat sunt urmatoarele:

  • 250 grame de paste de tip penne;
  • o legatura de ceapa verde;
  • 125 grame de rosii;
  • doi catei de usturoi;
  • un ardei gras rosu;
  • busuioc macinat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • piper;
  • sare.

Modul de preparare pentru reteta de paste cu sos tomat va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Puneti un vas cu o cantitate suficienta de apa la fiert. Adaugati doua – trei linguri de ulei si un praf de sare. Cand apa a dat in clocot adaugati pastele tip penne. Fierbeti pastele pana cand isi schimba consistenta si culoarea, iar la sectionare nu prezinta urme de aluat in interior. Uleiul adaugat in apa in care fierbeti pastele are rolul de a evita lipirea acestora. Cand pastele s-au fiert in totalitate, scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs. Avand in vedere ca ati adaugat ulei atunci cand le-ati fiert, nu va mai fi nevoie sa le treceti prin jet de apa rece atunci cand le scurgeti pentru ca ele nu se vor lipi;
  2. Curatati ceapa verde, spalati-o, apoi lasati-o la scurs. Cand este bine scursa, tocati-o in rondele cat mai fine. Nu ocoliti partea verde pentru ca ea are rolul de a imbogati preparatul prin gust si culoare;
  3. Spalati rosiile, decojiti-le, apoi dati-le prin razatoarea mare;
  4. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  5. Spalati ardeiul gras rosu la suprafata, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, apoi lasati-l la scurs. Cand este bine scurs taiati ardeiul in cubulete;
  6. Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa si usturoiul. Caliti-le la foc potrivit, avand grija sa nu le ardeti. Ceapa arsa, ca si usturoiul ars strica textura si gustul preparatului. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim si sa amestecati in continuu. Cand amestecul de legume a capatat o culoare aurie si a devenit sticlos, adaugati rosiile date prin razatoare impreuna cu ardeiul tocat marunt. Condimentati cu sare, piper si busuioc dupa gust. Lasati amestecul sa fiarba pana cand consistenta sa devine asemanatoare unui sos, apoi luati-l de pe foc si adaugati pastele fierte si scurse anterior. Amestecati bine pana cand pastele se incorporeaza bine in sos;
  7. Serviti pastele in portii egale de indata ce sunt gata.

2. Reteta de mamaliga cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Ingredientele necesare pentru mamaliga cu branza de burduf sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de malai;
  • 200 grame branza de burduf;
  • 50 grame cas;
  • 200 ml iaurt;
  • sare.

​Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti mamaliga, distribuiti-o pe farfurii intinse;
  2. Adaugati deasupra mamaligii amestecul de branza de burduf, cas si iaurt;
  3. Serviti preparatul cald.

    Bulz cu branza de burduf, Foto: casabrancoveanu.ro
    Bulz cu branza de burduf, Foto: casabrancoveanu.ro

3. Reteta de bulz cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru bulzul cu branza de burduf sunt urmatoarele:

  • 200 grame branza de burduf;
  • 300 grame mamaliga proaspata;
  • unt;
  • 200 grame iaurt;
  • sare.

Modul de pregatire pentru reteta de bulz cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Intindeti mamaliga, sectionati-o in patratele;
  2. Asezati branza de burduf peste cuburi;
  3. Formati bile pastrand branza in interior;
  4. Serviti bulzul cu iaurt.

4. Reteta de cartofi prajiti cu sos picant reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru cartofii prajiti cu sos picant sunt urmatoarele:

  • patru cartofi;
  • o ceapa;
  • bulion;
  • boia de ardei iute;
  • un ardei iute;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de cartofi prajiti cu sos picant va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Prajiti cartofii in ulei incins;
  2. Pregatiti un sos din ceapa calita in ulei incins, bulion si ardei iute taiat marunt. Condimentati dupa gust si lasati sosul pe foc pana cand ajunge la consistenta dorita;
  3. Serviti cartofii stropiti din abundenta cu sosul pregatit anterior.

    Tocanita de cartofi, Foto: sanatate.bzi.ro
    Tocanita de cartofi, Foto: sanatate.bzi.ro

5. Reteta de tocanita de cartofi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru tocanita de cartofi sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de cartofi;
  • o ceapa;
  • un morcov;
  • bulion;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de tocanita de cartofi va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa, apoi adaugati cartofii si morcovul, continuati calirea timp de un sfert de ora, apoi adaugati supa si lasati preparatul sa fiarba;
  2. Cand legumele s-au fiert suficient, adaugati bulion dupa gust si lasati tocanita sa scada;
  3. Serviti-o calda de indata ce este gata.

6. Reteta de pizza cu pui reprezinta un preparat tip fast – food pe care adesea il consumati in cadrul restaurantelor de acest gen. Va prezentam mai jos ingredientele necesare impreuna cu modul de preparare pas cu pas, ajutandu-va in acest fel sa pregatiti in liniste caminului dumneavoastra o cina usoara pe care sa o serviti alaturi de cei dragi si de prieteni in timp ce urmariti emisiunea sau filmul preferat.

Ingredientele necesare pentru o tava de pizza cu pui sunt urmatoarele:

Pentru aluat:

  • 250 grame de faina alba trei nule;
  • 125 ml de apa;
  • un pliculet de drojdie uscata de 7 grame;
  • sare.

Pentru umplutura:

  • jumatate de piept de pui;
  • 50 de grame de costita afumata;
  • 100 de grame de sunca presata de curcan sau pui;
  • doua ciuperci;
  • un ardei gras portocaliu sau rosu;
  • 50 de grame de mozzarella sau cascaval pentru pizza;
  • 150 ml de suc de rosii;
  • 125 de grame de branza telemea de vaci;
  • un ou;
  • sare;
  • piper.

Modul de preparare pentru reteta de pizza cu pui va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Cerneti faina de doua sau trei ori intr-un vas incapator, amestecati apoi faina cu drojdia si o lingurita rasa de sare;
  2. Aduceti apa aproape de temperatura de fierbere, apoi lasati-o sa se raceasca timp de unu sau doua minute;
  3. Adaugati treptat apa calduta peste amestecul de faina si drojdie, mixati bine pana cand incepe sa se formeze un aluat. Framantati aluatul pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata. Veti obtine la final un aluat elastic ce nu se lipeste de maini. Acoperiti vasul cu un servet de bucatarie din panza uscat, apoi lasati aluatul sa creasca timp de un sfert de ora la loc caldut si ferit de curent;
  4. Daca ati achizitionat piept de pui cu os si piele, va trebui sa il dezosati si sa ii indepartati pielea. Spalati bine pieptul de pui, caci de suprafata sa se pot agata diferite bacterii ce dauneaza tubului digestiv si care pot fi indepartate cu usurinta prin simpla spalare in jet de apa rece. Dupa ce ati spalat pieptul de pui, lasati-l la scurs, apoi sectionati-l in cubulete de dimensiuni egale;
  5. Taiati sunca si costita in cubulete;
  6. Spalati ardeiul la exterior, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul atat la exterior, cat si la interior, apoi lasati-l la scurs. Taiati ardeiul in fasiute subtirele dupa ce s-a scurs bine;
  7. Spalati ciupercutele, indepartati-le coditele, apoi taiati-le in cubulete de dimensiuni egale;
  8. Dati branza prin razatoarea mare sau sfaramati-o cu ajutorul unei furculite;
  9. Dati mozzarella sau cascavalul prin razatoare;
  10. Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati mozzarella sau cascavalul ras. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie uniforma;
  11. Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
  12. Pregati o tava pentru pizza pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;
  13. Cand aluatul a crescut suficient, scoateti-l din vas si intindeti-l cu ajutorul mainilor intr-o foaie de jumatate de centimetru grosime. Asezati foaia de aluat in tava, intindeti ca prim strat sucul de rosii pe intreaga suprafata a blatului, apoi adaugati un strat de branza. Continuati cu cubuletele de piept de pui, ciuperci, costita afumata si sunca, distribuindu-le cat mai uniform pe intreaga suprafata a blatului. La final adaugati compozitia de ou si mozzarella sau cascaval pentru pizza pe intreaga suprafata a umpluturii, aceasta din urma avand rolul de a lega compozitia;
  14. Cand cuptorul s-a incins introduceti tava si lasati pizza sa se coaca timp de jumatate de ora sau pana cand blatul se rumeneste frumos pe margini;
  15. Inainte de a opri focul introduceti o scobitoare in centrul preparatului, daca in momentul in care scoateti scobitoarea suprafata acesteia prezinta urme de aluat inseamna ca pizza nu este coapta in intregime si trebuie sa mai stea la cuptor, iar focul trebuie redus semnificativ pentru a evita arderea blatului;
  16. Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata scobitoarei este perfect uscata;
  17. Cand este gata lasati pizza sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa timp de cinci minute;
  18. Scoateti pizza din cuptor si sectionati-o de indata in cazul in care doriti o pizza cu blat crocant, in caz contrar acoperiti tava cu un servet de bucatarie si lasati preparatul sa se odihneasca timp de zece minute, in acest fel blatul va deveni mai moale si mai pufos;
  19. Serviti pizza cat este calda, sectionand-o in feliute triunghiulare;
  20. Adaugati-i ketchup iute sau picant pe fiecare felie in functie de dorinta dumneavoastra.

    Sarmale, Foto: revistafelicia.ro
    Sarmale, Foto: revistafelicia.ro

7. Reteta de sarmale stravechi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru sarmalele stravechi sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de scaricica de porc;
  • doua cepe;
  • 200 grame orez;
  • o varza murata;
  • 100 grame costita afumata;
  • un litru de zeama de varza;
  • bulion;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de sarmale stravechi va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Tocati carnea alaturi de ceapa, apoi amestecati-o cu orezul;
  2. Formati sarmalele si adaugati-le in oala deasupra unui strat de varza tocata marunt;
  3. Presarati costita afumata printre sarmale;
  4. Adaugati bulion dupa gust si zeama de varza pana cand sarmalele sunt acoperite;
  5. Lasati sarmalele sa fiarba pana cand bobul de orez este moale;
  6. Serviti-le cu smantana sau simple.

8. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pentru reteta de ciorba acra de peste. Acest preparat mai este cunoscut in functie de zona sub numele de bors de peste. Ciorba preparata asa cum va descriem mai jos este deliciosa si o puteti servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Supa ca si ciorba au un rol important, ele pregatesc in egala masura tubul digestiv pentru felul principal ce va urma, este recomandat sa serviti o portie de ciorba sau supa inaintea unei mese copioase.

Timp de preparare: patruzeci de minute.

Timp de fierbere: optzeci de minute.

Ingredientele necesare pentru trei portii de ciorba acra de peste sunt urmatoarele:

  • doua medalioane de crap;
  • un cap de crap;
  • o legatura de ceapa verde;
  • o legatura de leustean;
  • trei rosii;
  • un morcov;
  • un ardei gras verde;
  • jumatate de litru de bors;
  • ulei;
  • sare;
  • piper.

Modul de pregatire pentru reteta de ciorba acra de peste va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:

  1. Pentru a va asigura ca pestele este proaspat, in cazul capului inspectati ochii care trebuie sa fie clari, in nici un caz albiciosi. In ceea ce priveste carnea de peste, ea trebuie sa revina la pozitia initiala de indata ce ati indepartat degetul cu ajutorul caruia ati apasat-0. Spalati bine pestele, atat medalioanele, cat si capul, apoi lasati-le la scurs;
  2. Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-l la scurs, apoi tocati in rondele subtiri partea alba, partea verde o pastrati pentru alt preparat sau o aruncati;
  3. Spalati leusteanul, lasati-l la scurs, apoi tocati-l marunt pana la codite, pe care le aruncati;
  4. Spalati rosiile, indepartati-le coditele, coaja si semintele din interior, taiati rosiile in cubulete maricele;
  5. Curatati morcovul, spalati-l, apoi taiati-l in rondele sau dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari, in functie de dorinta dumneavoastra;
  6. Spalati ardeiul la exterior, indepartati cotorul, nervurile albe si semintele. Spalati din nou ardeiul, de aceasta data si la interior, apoi dupa ce ardeiul s-a scurs bine, taiati-l in fasiute subtiri;
  7. Puneti pe foc o oala cu o cantitate suficienta de apa, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati ceapa, morcovul si ardeii. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati doua – trei linguri de ulei. Lasati legumele sa fiarba la foc potrivit timp de patruzeci de minute, apoi adaugati pestele (capul si medalioanele), impreuna cu rosiile. Acoperiti ciorba cu un capac in intregime si lasati sa fiarba pentru inca zece minute;
  8. Incalziti borsul, dati-l in doua trei clocote, apoi dupa ce ciorba a fiert acoperita pentru zece minute, adaugati borsul cald. Lasati ciorba sa dea in doua trei clocote, gustati-o, iar daca este cazul condimentati-o dupa gust cu sare si piper;
  9. Cand ciorba este gata, opriti focul, presarati leusteanul tocat marunt, apoi acoperiti din nou ciorba cu un capac in totalitate. Lasati ciorba sa se odihneasca timp de zece minute inainte de servire pentru ca leusteanul sa isi poate distribui cat mai uniform aroma;
  10. Serviti ciorba calda ca atare sau dreasa cu smantana alaturi de un ardei iute micut.

9. Reteta de saramura de crap ​reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Ingredientele necesare pentru saramura de crap sunt urmatoarele:

  • 750 grame crap;
  • o capatana de usturoi;
  • 50 ml bulion;
  • un ardei capia;
  • o legatura de patrunjel;
  • o legatura de ceapa verde;
  • ulei;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pentru reteta de saramura de crap va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa in ulei incins alaturi de peste, continuati cu ardeiul capia si usturoiul pisat bine cu un praf de sare;
  2. Condimentati, apoi adaugati bulionul diluat cu putina apa;
  3. Serviti saramura calda presarand deasupra fiecarei portii patrunjel tocat marunt.

10. Reteta de ciorba de burta reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru ciorba de burta sunt urmatoarele:

  • 300 grame burta de vita;
  • 150 grame oase de vita;
  • o ceapa;
  • un morcov;
  • albitura;
  • un galbenus;
  • 100 ml iaurt;
  • doi catei de usturoi;
  • otet;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de ciorba de burta va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Fierbeti burta, spumati;
  2. Continuati cu legumele sectionate in cubulete;
  3. Fierbeti pana cand legumele sunt gata;
  4. Dregeti supa cu un amestec de galbenus, iaurt si usturoi pisat bine cu un praf de sare;
  5. Condimentati, adaugati ulei si otet dupa gust;
  6. Dati in doua – trei clocote;
  7. Serviti supa calda.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.