Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare pentru vegetarieni.
1. Reteta de mancare Biryani reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Timp de fierbere: patruzeci de minute.
Cost estimativ pentru o portie: doi lei.
Ingredientele necesare pentru doua portii de mancare Biryani sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- o ceapa;
- doi catei de usturoi;
- un cartof copt;
- 100 grame mazare;
- o rosie;
- bulion;
- apa;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de mancare Biryani va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa si usturoiul, apoi adaugati toate celelalte ingrediente;
- Condimentati cu sare si piper, lasati preparatul pe foc pentru douazeci de minute, apoi adaugati apa;
- Pastrati prepartul pe foc pana cand orezul este fiert si a scazut suficient;
- La final adaugati bulionul, amestecati pana la omogenizare si lasati mancarea sa fiarba pentru inca zece minute.
2. Reteta de mancare de legume cu taitei reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru mancarea de legume cu taitei sunt urmatoarele:
- o legatura de ciuperci;
- doi ardei capia;
- un dovlecel;
- 100 ml bulion;
- doi catei de usturoi;
- 100 grame ciuperci;
- 150 grame taitei de casa;
- o legatura patrunjel;
- ulei de masline;
- 400 ml supa de legume;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de mancare de legume cu taitei va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa si usturoiul, apoi continuati cu resturile de legume tocate marunt. Caliti amestecul timp de un sfert de ora;
- Condimentati, adaugati taiteii si supa de legume;
- Fierbeti mancarea pana cand ajunge la consistenta dorita, apoi adaugati bulionul si lasati preparatul pe foc pentrun inca zece minute;
- Serviti cu patrunjelul tocat marunt.
3. Reteta de supa crema de legume reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru supa crema de legume sunt urmatoarele:
- o ceapa;
- un pras;
- un morcov;
- un pastarnac;
- doi cartofi;
- 750 ml supa de legume;
- o legatura patrunjel tocat;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de supa crema de legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti legumele sectionate in cubulete in supa de legume;
- Strecurati legumele, eliminati ceapa, apoi dati-le prin blender pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Adaugati supa pentru a ajunge la consistenta dorita;
- Serviti supa crema cu patrunjel tocat marunt.
4. Reteta de salata de vara cu legume reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru salata de vara cu legume sunt urmatoarele:
- doua rosii;
- doi castraveti;
- un ardei capia;
- o legatura de ceapa verde;
- o legatura de patrunjel;
- ulei;
- otet;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de salata de vara cu legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Feliati rosiile, taiati castravetii in rondele, ardeii capia in fasiute, ceapa verde si patrunjelul marunt;
- Amestecati ingredientele pana la omogenizare;
- Stropiti cu ulei si otet, apoi condimentati dupa gust;
- Serviti salata de indata ce este gata.
5. Reteta de legume la tava reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru legumele la tava sunt urmatoarele:
- sase rosii feliate;
- trei vinete feliate;
- sase ardei capia taiati in fasiute;
- o capatana de usturoi pasata;
- o legatura de patrunjel tocat marunt;
- o legatura de marar tocat marunt;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de legume la tava va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Adaugati alternativ legumele feliate intr-o tava unsa cu ulei de masline;
- Stropiti legumele cu mujdeiul pregatit din usturoi pasat si ulei;
- Condimentati;
- Coaceti legumele in cuptor, apoi serviti-le presarate cu marar si patrunjel tocat marunt.
6. Reteta de supa de legume reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: o ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de supa de legume sunt urmatoarele:
- 100 grame varza tocata marunt;
- un fir de ceapa verde;
- o telina mica;
- un morcov;
- un pastarnac;
- o radacina de patrunjel;
- o ceapa;
- jumatate de litru de supa de legume;
- 100 grame paste;
- ulei;
- patrunjel tocat;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de supa de legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti legumele sectionate in cubulete la fiert in supa de pasare, adaugati ulei si condimentati;
- Lasati supa sa fiarba pana cand toate legumele sunt gata;
- Presarati la final patrunjelul tocat marunt;
- Serviti supa rece sau calda.
7. Reteta de legume sotate reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: o ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de legume sotate sunt urmatoarele:
- 250 grame cartofi;
- un morcov;
- 100 grame fasole verde;
- 100 ml vin alb;
- un dovlecel mic;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de legume sotate va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti legumele tocate marunt in ulei incins, condimentati-le, apoi adaugati vinul;
- Lasati preparatul sa scada pana cand ajunge la consistenta dorita;
- Serviti preparatul atat cald, cat si rece.
8. Reteta de chiftelute de post reprezinta un preparat delicios pe care merita sa il incercati cu proxima ocazie. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de chiftelute de post sunt urmatoarele:
- un morcov;
- o telina;
- o felie de paine;
- 50 ml apa;
- doua cepe;
- doi cartofi;
- 100 grame pesmet;
- o legatura de marar;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chiftelute de post va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Inmuiati felia de paine in intreaga cantitate de apa;
- Curatati legumele, spalati-le, lasati-le sa se scurga bine, apoi dati-le prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Spalati legatura de marar, lasati-o la scurs, tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Adaugati intr-un vas incapator intreaga cantitate de legume, condimentati-le cu sare si piper dupa gust. Stoarceti bine felia de paine, apoi adaugati-o in vasul cu legume. Amestecati bine pana la omogenizare;
- Inglobati treptat pesmetul amestecand pana cand compozitia se omogenizeaza si devine mai legata. La final adaugati mararul tocat marunt si amestecati pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Puneti pe foc o tigaie, lasati-o sa se incinga, apoi adaugati o cantitate suficienta de ulei de floarea soarelui. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati cu ajutorul unei linguri cantitati egale din compozitia pregatita asa cum v-am descris anterior. Lasati chiftelutle sa se prajeasca pe ambele parti pana cand se rumenesc frumos;
- Cand sunt gata scoateti chiftelutele pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei;
- Serviti chiftelutele de post atat reci, cat si calde, alaturi de o garnitura de cartofi prajiti.
Chiftelutele de post sunt delicioase si se pregatesc extrem de usor. Va recomandam sa le incercati si va garantam ca gustul lor o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa le pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
9. Reteta de rulouri de salata cu legume reprezinta un preparat usor potrivit pentru orice varsta si orice moment al zilei. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Dificultate: medie.
Vin recomandat: Feteasca Alba.
Ingredientele necesare pentru doua portii de rulouri de salata cu legume sunt urmatoarele:
- doua salate;
- un morcov;
- o vanata;
- un ardei capia;
- cinci rosii cherry;
- un fir de ceapa verde;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de rulouri de salata cu legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Desfaceti salatele si pastrati sase frunze de salata mari. Spalati frunzele de salata in mai multe ape pentru a va asigura ca ele sunt perfect curate, apoi lasati-le sa se scurga. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati frunzele de salata. Opariti frunzele timp de doua, maxim trei minute in apa fierbinte. Scoateti frunzele de salata cu ajutorul unei supiere si distribuiti-le cat mai intinse pe o hartie absorbanta de bucatarie. Lasati frunzele de salata oparite sa se usuce;
- Curatati morcovul, spalati-l, dati-l prin razatoarea cu ochiuri mari sau tocati-l marunt;
- Indepartati extremitatile vinetei, decojiti-o, apoi taiati-o in cubulete;
- Spalati ardeiul capia la exterior, sectionati-l pe jumatate, indepartati-i cotorul, nervurile albe si eventualele seminte din interior. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, lasati-l sa se scurga, apoi taiati-l in cubulete;
- Indepartati codite rosiilor cherry, daca este cazul, spalati-le, apoi lasati-le la scurs. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa, cu putina sare. Lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati rand pe rand rosiile cherry sectionate usor cu un cutit in partea inferioara. Opariti rosiile pana cand pielita ce le inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine. Scoateti rosiile din apa fierbinte cu ajutorul unei supiere, lasati-le sa se scurga si sa se raceasca intr-o strecuratoare, apoi decojiti-le, indepartati-le semintele si tocati-le marunt;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o marunt, incluzand partea verde pentru un plus de gust si de culoare;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati o atentie deosebita preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu si daca este nevoie indepartati tigaia de pe aragaz pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a devenit translucida si a capatat o culoare aurie, adaugati celelalte legume: morcovul dat prin razatoare sau tocat marunt, vanata taiata in cubulete, ardeiul capia taiat in cubulete si rosiile cherry decojite si tocate marunt. Condimentati amestecul cu sare si piper dupa gust. Lasati legumele sa se caleasca la foc potrivit pana cand isi schimba textura si culoarea, apoi opriti focul;
- Cu ajutorul unei linguri distribuiti legumele calite peste frunzele de salata oparite si lasate la uscat anterior, rulati frunzele de salata si fixati-le cu ajutorul unor scobitori;
- Fierbeti rulouri de salata pe baie de aburi timp de cinci – zece minute;
- Indepartati scobitorile pe care le-ati folosit pentru a fixa rulourile;
- Distribuiti rulourile in portii egale pe farfurii intinse (cate trei pentru fiecare portie) si serviti-le de indata ce sunt gata.
Rulourile de salata cu legume se pot servi cu un sos de smantana si usturoi sau iaurt si marar, ele reprezinta un produs dietetic ce se poate consuma si in cadrul curelor de slabire. Va recomandam sa incercati acest preparat, in mod sigur il veti aprecia inca de la prima degustare si il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
10. Reteta de legume pe pat de orez este un preparat extrem de sanatos si foarte delicios. Ea se serveste ca fel principal si este foarte potrivita pentru orice varsta si mai ales pentru membrii tineri ai familiei. Aveti mai jos prezentarea pas cu pas a modalitatii de preparare pentru aceasta reteta,
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de fierbere: o ora.
Ingrediente pentru legumele pe pat de orez (3 portii):
- 150 grame orez cu bobul lung;
- 100 grame praz;
- 150 grame dovlecei;
- 100 grame ceapa verde;
- 100 grame ardei gras rosu;
- 100 grame ardei gras verde;
- 50 grame telina verde;
- ulei de masline;
- sare, piper alb macinat si nucsoara.
Iata cum se prepara reteta de legume pe pat de orez:
- Orezul trebuie clatit bine pentru a indeparta atat faina ce se poate gasi printre boabele sale, cat si diferite impuritati. Dupa ce il spalati bine, lasati-l sa stea timp de o ora intr-un vas cu apa, pentru a se inmuia. Dupa ce orezul a stat suficient timp in apa, scurgeti-l bine si puneti-l la fiert cu o cantitate suficienta de apa. Aveti grija ca pe timpul fierberii orezul isi mareste volumul, asadar cantitatea de apa trebuie sa fie cel putin dubla fata de cantitatea de orez. Lasati orezul sa fiarba la foc potrivit;
- Curatati prazul, spalati-l bine, apoi taiati-l rondele;
- Spalati dovleceii, lasati-i la scurs, apoi dati-i pe razatoarea mare;
- Curatati ceapa verde, spalati-o bine, taiati-o rondele. Nu indepartati partea verde, ci tocati-o marunt, pe langa un gust deosebit partea verde a cepei ii ofera si o culoare frumoasa preparatului;
- Spalati bine ardeii, lasati-i sa se scurga, apoi indepartati-le cotoarele si partile albe din interior. Ardeii trebuie spalati bine atat la interior, cat si la exterior. Indepartati toate semintele ce pot cadea in interior. Atat semintele, cat si nervurile albe dau un gust neplacut preparatului, asa ca ele trebuiesc indepartate cu mare grija.Dupa ce ati spalat si curatat ardeiul taiati-l in fasiute subtiri sau in cubulete, in functie de preferintele dumneavoastra;
- Spalati bine telina, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt;
- Puneti o tigaie cu putin ulei la incins, apoi adaugati ceapa si caliti-o la foc potrivit pana isi schimba culoarea si se inmoaie. Nu ardeti ceapa pentru ca ea va da un gust neplacut preparatului. Ceapa trebuie sa aiba culoarea aurie. In continuare adaugati prazul, ceapa verde si telina verde. Caliti-le pana cand se inmoaie, apoi adaugati dovleceii si ardeii. Ultimele legume au nevoie de un timp mai mic de calire, asa ca ele vor trebui calite pentru inca maxim doua minute;
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Cand cuptorul s-a incins, puneti legumele intr-un vas termorezistent pe care il acoperiti cu o folie de aluminiu, apoi il introduceti la cuptor timp de zece – douazeci de minute;
- Cand orezul este fiert adaugati untul, condimentati cu sare, piper alb si nucsoara pentru culoare. Amestecati bine pana cand untul s-a topit;
- Asezati orezul intr-o forma si lasati-l sa se raceasca pana devine caldut;
- Rasturnati orezul pe o farfurie, dati-i o forma, in cazul in care nu a reusit sa ia forma vasului in care l-ati pus la racit, apoi asezati legumele deasupra impreuna cu sosul pe care l-au lasat in timpul fierberii;
- Preparatul se poate servi atat rece, cat si cald la masa de pranz sau de seara.
O portie de legume pe pat de orez are circa 295 de kcal, asadar acesta nu este un preparat care va ingrasa, il puteti consuma cu incredere si in curele de slabire.
Va dorim: Pofta buna!