„Nu ies afara cu bebe pe vremea asta in ruptul capului” – cand vedeti muntii de zapada, oamenii mergand infrigurati pe strada, este normal sa ganditi astfel, insa o plimbare cu bebe iarna, atat timp cat muntii de zapada nu sunt chiar munti, cat vantul nu este necrutator, cat nu este viscol, iar temperaturile nu au coborat cu mult sub 0 grade Celsius are atatea beneficii…
Chiar o plimbare cu bebe iarna de doar cateva minute este benefica pentru micut si pentru dumneavoastra! Cu un port-bebe in primele luni, apoi cu un carucior (la care puteti asambla scaunul de masina, asa incat bebe sa stea in fundulet), faceti cateva ture in parcul cartierului. Sigur, daca sunteti cu adevarat imbracata adecvat si totusi simtiti ca inghetati, grabiti-va inapoi inauntru…
Beneficiile plimbarii cu bebe iarna:
Dupa cum ati citit in alte articole, expunerea la aer curat si iesirile afara intaresc sistemul imunitar al bebelusului; copiii care racesc cel mai des sunt cei care au fost supraprotejati si tinuti in casa, organismul lor luptand mult mai greu cu factorii ostili (ceea ce nu inseamna sa nu il protejati pe micut, dar fara a face dintr-o raceala tragedie – toti micutii racesc).
O plimbare cu bebe iarna, cand se poate, asigura ca acesta va beneficia de un somn mai bun si de durata. Este la fel si pentru mamica, care se poate confrunta cu episoade de insomnie dupa nastere – putin aer curat si apoi Mos Ene bate la usa! Expunerea la lumina naturala in timpul zilei dezvolta ceasul biologic al micutului, ceea ce aduce cu sine un somn mai bun pe timpul noptii, iar iesirea in sine il face mai obosit la sfarsitul zilei.
Aerul curat si lumina naturala ajuta mult cu simptomele depresiei – iar proaspetele mamici sunt pandite iarna de riscul unei depresii, caci se combina factorii sezonului rece cu factori ce declanseaza depresia post-natala.
Cate o plimbare cu bebe iarna asigura miscarea fizica atat de benefica pentru proaspetele mamici – odata ce s-au recuperat dupa nastere, o scurta iesire cu port-bebe sau cu caruciorul este chiar un bun exercitiu fizic!
Iesirea la aer curat asigura si pofta de mancare.
Plimbarea cu bebe iarna il distreaza si ii ofera o activitate interesanta – pe masura ce creste, bebe va deveni curios si chiar in primele luni va fi foarte interesat de noi sunete, de miscarea din jur…
Iesirile iarna pot fi salvarea atunci cand micutul se afla intr-o pasa proasta – este iritat, agitat, plange. Starea sa de dispozitie se imbunatateste de multe ori dupa ce il duceti la o scurta plimbare.
Dupa ce creste si este foarte activ toata ziua, fugind prin toata casa, joaca afara ii asigura o dezvoltare adecvata a trupului si a mintii! Chiar de cand micutul inca nu se ridica in picioare, iesirile afara si oportunitatea de a vedea ceea ce este in jur, noi peisaje, noi sunete, noi mirosuri, ii dezvolta simturile, dar si aptitudinile cognitive. Cand bebe sta in fundulet, scoateti-l putin din caruciorul sau si lasati-l sa stea pe zapada, sa o simta, sa o atinga (nu uitati de stratul impermeabil de hainute).
Reguli pentru plimbarea cu bebe iarna – in afara de imbracamintea adecvata, tineti cont si de urmatoarele recomandari:
Cand temperaturile scad cu mai mult de 5 grade sub zero grade Celsius, in primele luni de viata, puteti doar sa il tineti la fereastra cateva minute si sa aerisiti camera zilnic. Insa o regula importanta spune ca bebelusii ce cantaresc sub 4 kilograme nu trebuie scosi daca temperaturile scad sub 10 grade Celsius (cu plus!). Si dupa primele doua-trei luni, o limita de temperatura de iesire cu bebe este de – 5 grade Celsius ( de la – 10, iesirile trebuie scurtate).
Spuneti nu plimbarii cand ninge puternic, este ceata si cand bate vantul puternic.
Durata plimbarii cu bebe creste treptat – de la 5 pana la 30 minute in primele luni.
Iesiti cu bebe in jurul pranzului – atunci temperaturile sunt cele mai blande si este lumina.