Copii & adolescențiCum poți proteja mai bine copilul de frig iarna și cum poți...

Cum poți proteja mai bine copilul de frig iarna și cum poți evita răceala

Protejarea copilului de frig iarna – ce masuri adecvate trebuie luate pentru a evita imbolnavirea copilului si alte neplaceri cauzate de temperaturile scazute? A venit iarna, iar vacanta si zapada ofera prilejul pentru multe ore petrecute distractiv afara. Nu opriti copilul sa iasa afara – mergeti cu el la plimbari prin parc si distrati-va facand oameni de zapada, lasati-l sa stea afara cu alti copii si sa se joace… Trebuie doar sa il protejati, dar a-l tine in casa nu este o solutie!

Protejarea copilului de frig iarna

Foarte importanta este tocmai expunerea copilului la aerul de afara si la vremea ostila inca de cand este micut (puteti citi cum protejati bebelusul de ger in alt articol). Pentru ca doar asa i se dezvolta si i se intareste sistemul imunitar, copilul crescand puternic si rezistent. Multe mamici prefera sa il protejeze in exces si sa il tina inauntru cand afara este frig – insa a-l tine cat este mic doar in mediul considerat sigur din casa este o greseala – copilul va creste vulnerabil si se va imbolnavi extrem de usor (chiar in casa). Lasati-l sa respire aer curat, sa beneficieze de razele soarelui si sa se distreze cu alti copii!

Evitarea infectiilor. Sezonul rece inseamna si sezonul gripei si al racelilor. Deci, prima masura in protejarea copilului de frig este sa il vaccinati si sa il invatati regulile de evitare a unei infectii – vremea rece si umezeala favorizeaza infectiile. Invatati-l sa nu isi atinga fata afara, sa se spele cand ajunge in casa pe maini, sa nu isi imparta mancarurile sau sticla cu alti copii si sa se schimbe de hainele cu care a fost afara.

Sanatatea si alimentatia. Un copil mai rezistent si sanatos este un copil hranit adecvat si rational. Nu ii oferiti prea multe dulciuri si asigurati-va ca, in special iarna, consuma cat mai multe fructe si legume – iarna, oferiti-i cat de des portocale.

Si hidratarea este importanta. In timpul iernii, este bine ca micutul sa bea multe lichide calde care sa ii mentina temperatura corporala – ceai, sirop, supe…

Cand iese, asigurati-va ca este imbracat adecvat. Nu sariti la cealalta extrema si nu il imbracati cu prea multe haine, caci el se va misca, va alerga, iar transpiratia il poate face sa se imbolnaveasca. Trei straturi de haine sunt suficiente in general, insa depinde – primul sa fie comod si sa lase pielea sa respire, al doilea sa fie calduros, al treilea impermeabil. Asigurati-va ca are pe dedesubt un strat de haine comode putin stranse pe corp, un strat de haine peste din lana sau alte materiale calduroase, sosete calduroase dar nu prea stramte, manusi impermeabile, fular, o caciula care ii acopera bine urechile si stratul de exterior – o geaca impermeabila.

Nu il fortati sa poarte ce nu ii place – daca nu ii plac manusile sau caciula, luati-i altele; daca il puneti sa le poarte fara sa ii placa, imediat ce nu il vedeti si le va scoate. Cand inca este micut, verficati mereu daca ii este frig, dar si daca a transpirat (in acest caz, trebuie sa il schimbati rapid).

Incaltamintea adecvata este esentiala in protejarea copilului de frig. Degeraturile sunt probleme comune cauzate de temperaturile scazute deoarece extremitatile copiilor sunt vulnerabile. In afara de niste manusi bune, impermeabile si care sa ii vina, bocancii sunt piese centrale – sa nu ii vina prea stransi, sa ramana putin spatiu in interior chiar daca micutul are sosete groase, sa fie inalti asa incat sa nu intre zapada inauntru, sa aiba talpa cu striatii, asa incat sa nu alunece, sa fie comozi si nu prea grei.

copilul iarna

Dati-l cu balsam de buze pentru ca isi va umezi buzele si acestea se pot crapa si cu o crema cu factor de protectie pe fata. Invatati-l sa se dea dupa dus si cu o lotiune hidratanta.

Daca sta mult pe afara si zapada acopera cam tot, iar soarele straluceste, dati-i o pereche de ochelari cu protectie pentru protejarea ochilor.

Verificati unde iese, unde sta, ce activitati si jocuri sunt obisnuite si cu ce copii se intalneste! Cand este mic, iesiti cu el in locuri amenajate si distrati-va impreuna in zapada, lasandu-l insa si cu alti copii in timp ce il supravegheati; cand creste si iese cu colegii, verificati  unde, cu cine si ce face (discutati si cu ceilalti parinti). Cu cat este mai aproape de casa, cu atat mai bine! Cand se intalnesc mai multi copii pentru joaca, dar locatia nu e aproape, puteti stabili ca fiecare parinte sa faca o tura de supraveghere, pe rand.

O regula importanta – nu se mananca zapada! Astfel el poate lua o infectie si inghitirea zapezii ii scade temperatura corporala si ii irita gatul.

O alta regula – nu se ating cu mana fara manusi lucruri de metal!

Stabiliti durata unei iesiri a copilului – atat timp cat se imbraca adecvat, el poate sa stea si cateva ore afara jucandu-se. Insa o limita ar putea fi de 2-3 ore – trebuie sa intre apoi in casa sa se incalzeasca. De preferat ar fi sa stea afara pe langa casa si sa intre inauntru o data la fiecare ora, sa stea inauntru si sa se incalzeasca, apoi sa se imbrace in haine uscate si sa iasa iarasi.

Copiii nu ar trebui sa stea afara iarna daca temperaturile scad sub limita de – 20 grade Celsius! Iesirile se limiteaza doar la cele necesare – iar nici la –15 grade Celsius nu este recomandat sa petreaca deloc mult timp afara (cand are sub 10 ani, cu atat mai mult). Alte conditii nefavorabile iesirilor afara – vantul extrem de puternic si viscolul.

Regula esentiala in protejarea copilului de frig, in special la temperaturi foarte scazute, este miscarea! Intrebati-l ce face el afara si explicati-i ca nu este bine sa stea nemiscat mult timp. Daca se alearga, face oameni de zapada, se bate cu bulgari, joaca alte jocuri active este bine; daca, in schimb, joaca jocuri in care se sta locului, sugerati-i sa le joace in interior.

La orice semne de hipotermie, mergeti cu copilul la spital. Pentru copii, indiciile sunt frisoane, temperatura corpului scazuta (in jur de 35 grade Celsius – sub 35 e urgenta) si corpul rece, confuzie si lipsa echilibrului, oboseala.

Protejarea copilului de frig se face si dupa ce acesta a fost afara. Masurile cele mai importante – sa se schimbe de haine (sa nu stea in casa imbracat prea gros si mai ales nu in hainele in care a transpirat), sa bea ceva caldut, sa se spele pe maini. In casa, o temperatura adecvata este in jur de 21 grade Celsius – maxim 23, iar copilul trebuie sa stea imbracat exact la fel ca si dumneavoastra, cu pantaloni si bluza lejera – doar daca spune ca ii este racoare e bine sa fie imbracat mai gros.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.