Cum protejam cainii de frig si ger? – In timpul iernii cei care au caini drept animale de companie trebuie sa fie foarte vigilenti cu ei, pentru ca datorita schimbarilor bruste de temperatura chiar si o simpla plimbare poate sa le provoace anumite probleme de sanatate, din care cea mai comuna este raceala. De obicei cainii indiferent de rasa sau varsta sufera de frig mai ales la nivelul urechilor, cozii, membrelor si organelor genitale.
Iarna cand temperatura este foarte scazuta, la – 20 ºC, cainele trebuie tinut mai mult in casa. Cand este ger si umiditatea ridicata cainele poate suferi de raceala sau degeraturi. De regula in zona de pe corp care ingheata cainele are o sensibilitate crescuta si simte durere. Primele semne de degeraturi sunt culoarea palida si senzatia de rece in zona respectiva. Dupa un timp pielea se umfla si devine rosie, iar in cazuri mai grave apar si bule ca si cum ar fi avut loc o arsura.
Primul ajutor care se poate da animalului consta in tinerea lui intr-un loc cald. Apoi zona respectiva se spala cu apa calduta care la inceput trebuie sa fie de 18ºC si crescuta treptat dar nu foarte mult, in acest mod se creste temperatura corporala a cainelui. Dupa baie zona afectata poate fi unsa cu geluri sau unguente speciale recomandate de medicii veterinari si apoi cainele trebuie invelit cu o patura calduroasa. Eventual se poate pune langa patura o sticla cu apa calda care va incalzi o perioada lunga de timp animalul.
Cand ducem cainele la medicul veterinar?
- Cand temperatura corporala a cainelui scade foarte mult.
- In momentul in care cainele sufera anumite degeraturi, zona sensibila nu se vindeca in 3 ore si cainele simte durere in continuare.
- Daca animalul prezinta pe corp degeraturi mai grave cu bule de lichid si usoare rani pe care are tendinta in continuu sa le linga, aratandu-si starea de durere si de disconfort.
- Cand cainele are febra, temperatura este crescuta, respira greu si are si probleme cardiovasculare.
Cel mai mult sufera de frig cainii care sunt mici si nu au prea bine dezvoltata functia de termoreglare a organismului. De asemenea femelele care trebuie sa faca pui, sau alapteaza sunt mai sensibile la frig, glandele lor mamare sunt mai expuse la temperaturile scazute. Unele rase de caini mici cum este Chihuahua sau cainii care au corpul acoperit cu par scurt sunt mai sensibili la frig mai ales cand expunerea este mai indelungata. Orice rasa de caine care si-a udat blana isi pierde in acest fel protectia oferita de aceasta si ingheata mai rapid.
Pentru a proteja cainii de frig si ger trebuie sa se evite plimbarea lor afara in zilele in care temperaturile sunt de -10 ºC sau -20 ºC, vanturile puternice si umiditatea crescuta. Iarna cainele nu trebuie tinut pe loc afara, el trebuie sa se deplaseze in continuu. In momentul in care patrupedul se agita sau se ghemuieste de frig el trebuie dus intr-un loc calduros si invelit in paturi. Ideal este ca iarna cainele sa poarte o hainuta de lana care sa-i acopere spatele si mai ales burta care este mai putin acoperita de par.