Pescuitul la amur reprezinta o experienta interesanta pentru orice pescar, insa nu mare este numarul pescarilor care indragesc acest peste. Motivele le veti afla citind randurile urmatoare.
Amurul este un peste originar de pe teritoriul Asiei, mai precis din China, preluand numele fluviului Amur. Aceasta specie de pesti a fost introdusa tarziu pe teritoriul Romaniei, mai precis in jurul ailor 1950, iar popularitatea acesteia nu este foarte mare, chiar daca unii pescari il considera un peste cu adevarat spectaculos. Din anumite puncte de vedere, amurul se aseamana cu un peste foarte popular – crapul, de aceea mai este cunoscut si cu denumirea de crap chinezesc, ten sau cteno.
Si pe teritoriul romanesc se pot intalni doua specii de amur si anume amurul alb si amurul negru, cel din urma fiind foarte frecvent confundat cu crapul despre care am amintit si anterior. Amurul are un corp alungit, aceasta caracteristica fiind mai pregnanta in cazul amurului negru. Hrana acestui peste este formata din plante acvatice, de aceea amurul va fi gasit in zonele in care apa este mai mica si mai calda.
Amurul este un peste fricos si atunci cand este prins se lupta cu indarjire, fiind foarte energic, ceea ce il face sa fie apreciat de unii pescari. Cu toate acestea, amurul nu este apreciat pentru ca este un peste pretentios in ceea ce priveste hrana. In lunile calduroase, mai precis in perioada mai – septembie, amurul pare sa se hraneasca mai mult fata de restul anului, de aceea partidele de pescuit la amur vor fi un succes in perioada verii. Pe timp de vara, amurul va sta mai mult la suprafata apei, in zonele calduroase.
Pescuitul la amur presupune ca pescarul sa acorde o mare importanta nadei. Amurul este oarecum pretentios si reactioneaza la unele arome cum ar fi cele de capsuni, ananas sau porumb. In acest fel, din seminte se vor crea bulgari de dimeniuni medii, cea mai utila tehnica de nadire fiind folosirea catapultei. Pentru un efect mai indelungat se pot adauga aditivii care vor intensifica aromele. De asemenea, din cadrul magazinelor de specialitate poate fi procurat un porumb special destinat pescuitului la amur, porumbul fiind “mancarea” preferata a acestui peste.
Amurul este un peste foarte rapid, asa ca trebuie sa fiti foarte atenti si sa urmariti momentul in care acesta musca pentru a intepa rapid; daca nu sunteti rapizi s-ar putea ca amurul sa plece linistit. Chiar si asa, cu greu va veti da seama de momentul in care amurul va trage pentru ca acesta trage foarte usor, fiind un peste destul de precaut. Este important ca amurul sa nu fie tinut foarte mult timp pe uscat deoarece nu va rezista fara apa.